Jáchym Topol a filmy

Jáchym Topol - básník a prozaik, novinář, autorský čtenář, textař, manžel, otec, syn, milenec, veřejně známá osobnost, mýtus, exhibicionista, neurotik, nevoják píšící o válkách, vášnivý čtenář, katolík, cestovatel, vykořeněný strom... tím vším a svými knihami inspiruje filmaře.

Sestavili jsme pro vás speciál věnovaný filmovým adaptacím knih Jáchyma Topola. Nemůže v něm chybět filmový debut režiséra Tomáše Kleina podle stejnojmenné předlohy Citlivý člověk. Podívejte se, jak ve filmu září herec David Prachař a jak se kameramanovi Dušanu Husárovi povedlo převést do obrazu tok originálního textu a scénografce Stelle Šonkové vytvořit magický svět obklopující hlavní hrdiny. Všichni tři si za svůj výkon vysloužili nominaci na Českého lva.**

Auru nezfilmovatelnosti novely Anděl se pokusil prolomit režisér Vladimír Michálek a přizval Jáchyma Topola k psaní scénáře, výsledkem je snímek Anděl Exit. Román Sestra pak posloužil jako inspirace scénáristovi a režisérovi Vítu Pancířovi, který se ve svém stejnojmenném filmu odklonil od časového rámce předlohy (1989-93), a místo toho se soustředí na nadčasové vnitřní konflikty hlavního hrdiny. V našem výběru nemůže chybět i jeden dokumentární film věnovaný samotnému Jáchymu Topolovi A.B.C.D.T.O.P.O.L dokumentaristy Filipa Remundy, jenž spisovatele sleduje po dobu vzniku jeho knihy Noční práce.

Vybrané filmy

Portál DAFilms.cz je výsledkem tvůrčí spolupráce 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu sdružených do Doc Alliance. Naším cílem je posouvat hranice dokumentárního filmu, propagovat jeho rozmanitost a podporovat kvalitní autorské filmy.

Členové Doc Alliance

Chcete být pravidelně informováni o našem filmovém programu?

Odesláním registrace k Newsletteru souhlasím se zasíláním obchodních sdělení elektronickými prostředky a souvisejícím zpracováním osobních údajů pro účely zasílání Newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrzuji, že jsem si přečetl(a) Zásady zpracování osobních údajů, textu rozumím a souhlasím s ním, přičemž beru na vědomí práva zde uvedená, zejména právo na námitky proti provádění přímého marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít