// Vaše online dokumentární kino //

Již 10 let pro vás objevujeme ty nejlepší dokumentární filmy



andrea_slovakova_1

Andrea Slováková

Česká republika

Biografie

Dokumentaristka, pedagožka, dramaturgyně. Vystudovala Mediální studia na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze, kde obhájila rigorózní práci, a Filmovou vědu na Filozofické fakultě UK, kde je v posledním ročníku postgraduálního studia. Studovala dokumentární tvorbu na FAMU. V letech 2003 až 2011 působila ve vedení Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Jihlava, v posledních letech jako ředitelka pro publikační činnost. Nadále pro něj dramaturgicky připravuje sekci experimentálních dokumentů Fascinace, seminář pro studenty Média a dokument a editorsky vede Dok.revue (příloha týdeníku Respekt). Publikuje texty o filmu v různých periodicích (například Cinepur, Kino Ikon, Film a doba, A2), byla šéfredaktorkou sborníku textů o dokumentu DO. Přednáší dějiny a metody dokumentárního filmu na Masarykově univerzitě v Brně. Natočila například portrét matematika Petra Vopěnky, film o mracích a esej o dohlížecích mechanizmech.

Filmografie:
2011 • Nadohled (42 min, 16 mm, HD)
2007 • Oblaka (18 min, 35 mm)
2006 • Úmysl obohatit holý mechanistický svět (22 min, 16 mm)
2006 • Ukradeno (o slovech) (4 min, 35 mm)
2004 • Sábatův Tunel v příběhu barev (10 min, 16 mm)
2004 • Loosova bedna (11 min, 16 mm)

Loosova_Bedna_1

Loosova bedna

Loosova bedna (Orig.) / 2004 / Česká republika / 10 min

Princip prostorového strukturování Müllerovy vily, tzv. raumplan, spočívá v odstupňování výšek jednotlivých místností podle jejich funkce i symbolického významu. Tato komorní reportáž se celá odehrává pouze v interiéru a téměř výhradně v detailech. Vilu stavíme na základě myšlenek...

Podrobně…

Nadohled_1

Nadohled

Nadohled (Orig.) / 2011 / Česká republika / 42 min

Filmový esej o dohledu, klasických a postmoderních mechanismech, které ho vykonávají.

Podrobně…

Clouds_1

Oblaka

Oblaka (Orig.) / 2007 / Česká republika / 18 min

Lehce meteorologický film o vzniku, chování a bouření mraků...

Podrobně…

Ukradeno_1

Ukradeno (o slovech)

Ukradeno (o slovech) (Orig.) / 2006 / Česká republika / 4 min

Pohrávání si se slovy ukradenými z Návratu J.F.Lyotarda a komentářem o jiném sdělování. Přesvědčení o tom, že slova jsou vzdálena svému významu.

Podrobně…

An_Intent_to_Enrich_the_Bare_Mechanistic_World_1

Úmysl obohatit holý mechanistický svět

Úmysl obohatit holý mechanistický svět (Orig.) / 2006 / Česká republika / 22 min

Profesor Vopěnka je světově známý český matematik, autor mnoha knih zabývajících se historií matematiky...

Podrobně…



Novinky

Snímek Gulîstan, Land of Roses si z Locarna odnáší prestižní evropské ocenění Doc Alliance Selection Award

Snímek Gulîstan, Land of Roses si z Locarna odnáší prestižní evropské ocenění Doc Alliance Selection Award

V pořadí již 9. vítězem unikátní filmové ceny Doc Alliance Selection Award se v neděli 7. srpna stala mladá režisérka Zaynê Akyol. Ocenění od roku 2008 uděluje mezinárodní platforma Doc Alliance. Původem kurdská filmařka dlouhodobě žijící v Kanadě převzala cenu během slavnostního ceremoniálu na filmovém festivalu Locarno, spolu s oceněním z rukou ředitelů festivalů sdružení Doc Alliance obdržela také finanční podporu budoucí tvorby ve výši 5 000 euro.

Číst dál…

- 8.8.2016 -

Doc Alliance Selection Award 2016: Nové režisérské talenty a devátý ročník ceny na obzoru

Doc Alliance Selection Award 2016: Nové režisérské talenty a devátý ročník ceny na obzoru

Již od roku 2008 uděluje Doc Alliance mezinárodní cenu určenou především debutujícím režisérům. Ocenění Doc Alliance Selection Award napomáhá zviditelňovat výrazné autorské talenty a podporuje jejich budoucí tvorbu finanční odměnou 5 000 euro. I v roce 2016 síť Doc Alliance vybrala sedm výrazných snímků, které se ucházejí o titul již 9. vítěze ceny. Jméno nového držitele Doc Alliance Selection Award bude vyhlášeno 7. srpna 2016 během slavnostního ceremoniálu na filmovém festivalu v Locarnu.

Číst dál…

- 13.6.2016 -

15 festivalově úspěšných dokumentů po celé ČR v roce 2016 díky projektu KineDok

15 festivalově úspěšných dokumentů po celé ČR v roce 2016 díky projektu KineDok

V minulém roce proběhl pilotní ročník jedinečného mezinárodního projektu KineDok, který přináší projekce autorských dokumentů obohacené o debaty s tvůrci filmů a odborníky nebo jiný zajímavý doprovodný program. Institut dokumentárního filmu letos zve na dalších 15 evropských dokumentů a nabízí možnost site-specific promítání kromě ČR, Slovenska, Maďarska, Rumunska a Chorvatska nově i divákům v Polsku a Norsku. V České republice budou moci fanoušci autorského dokumentu navštívit během roku na 150 projekcí na nejméně 25 nejrůznějších místech a seznámit se se současnou českou a evropskou dokumentární tvorbou.

Číst dál…

- 9.5.2016 -

Další novinky…