Martin Ryšavý

Martin Ryšavý (Česká republika)

Martin Ryšavý (narozený 1967 Praha) je český spisovatel, scenárista a režisér. Vystudoval biologii na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy a scenáristiku na FAMU. Pracuje jako vedoucí Katedry scenáristiky a dramaturgie FAMU. Je autorem dokumentů převážně s etnografickou tématikou - natáčel na Sibiři a ve Vietnamu. Jeho třetí "sibiřský" film Afoňka už nechce pást soby získal cenu pro nejlepší český dokumentární film na MFDF Jihlava 2004.
Martin Ryšavý je autorem námětu a scénáře povídky Cesta v povídkovém filmu Romana Vávry Co chytneš v žitě (1998), scénáře filmu Ivana Vojnára Lesní chodci (2003), který později přepracoval do knižní podoby, či scénáře k televiznímu filmu Aljona (2008). Nejvíce na sebe ale upozornil dvoudílnou knihou Cesty na Sibiř (2008), která získala Magnesii Literu za prózu, a filmem Země snů, který byl v roce 2010 oceněn cenou Pavla Kouteckého.


Filmografie:

Argiš (ČR, 1995)
Rozprava o metodě (ČR, 1997)
Bílá Indiánka (ČR, 1999)
Sibiř - duše v muzeu (ČR, 2003)
Afoňka už nechce pást soby (76´, ČR, 2004)
Kdo mě naučí půl znaku (91´, ČR, 2006)
Malupien, Olšový Spas (93´, ČR, 2008)
Země snů (57´, ČR, 2009)
Banánové děti (60', ČR, 2009)
Medvědí ostrovy, (62', ČR, 2010)
Na vodě (94', ČR, 2015)
Slepý Gulliver (105', ČR, 2016)

Členové Doc Alliance

Doc Alliance je tvůrčí partnerství 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu. Naším cílem je prosazování žánru dokumentárního filmu, podpora jeho rozmanitosti a propagace kvalitních autorských dokumentárních snímků.