// Vaše online dokumentární kino //

Již 10 let pro vás objevujeme ty nejlepší dokumentární filmy



Martin Rysavy

Martin Ryšavý

Česká republika

Biografie

Martin Ryšavý (narozený 1967 Praha) je český spisovatel, scenárista a režisér. Vystudoval biologii na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy a scenáristiku na FAMU. Pracuje jako vedoucí Katedry scenáristiky a dramaturgie FAMU. Je autorem dokumentů převážně s etnografickou tématikou - natáčel na Sibiři a ve Vietnamu. Jeho třetí "sibiřský" film Afoňka už nechce pást soby získal cenu pro nejlepší český dokumentární film na MFDF Jihlava 2004.
Martin Ryšavý je autorem námětu a scénáře povídky Cesta v povídkovém filmu Romana Vávry Co chytneš v žitě (1998), scénáře filmu Ivana Vojnára Lesní chodci (2003), který později přepracoval do knižní podoby, či scénáře k televiznímu filmu Aljona (2008). Nejvíce na sebe ale upozornil dvoudílnou knihou Cesty na Sibiř (2008), která získala Magnesii Literu za prózu, a filmem Země snů, který byl v roce 2010 oceněn cenou Pavla Kouteckého.


Filmografie:

Argiš (ČR, 1995)
Rozprava o metodě (ČR, 1997)
Bílá Indiánka (ČR, 1999)
Sibiř - duše v muzeu (ČR, 2003)
Afoňka už nechce pást soby (76´, ČR, 2004)
Kdo mě naučí půl znaku (91´, ČR, 2006)
Malupien, Olšový Spas (93´, ČR, 2008)
Země snů (57´, ČR, 2009)
Banánové děti (60', ČR, 2009)
Medvědí ostrovy, (62', ČR, 2010)
Na vodě (94', ČR, 2015)

Afonka _2

Afoňka už nechce pást soby

Afoňka už nechce pást soby (Orig.) / 2004 / Česká republika / 76 min

Celovečerní dokumentární film je vyprávěním o syrovém životě příslušníků sibiřského národa Evenů žijícího ve Věrchojanských horách.

Podrobně…

Bananove_deti_1

Banánové děti

Banánové děti (Orig.) / 2009 / Česká republika / 63 min

Film „Banánové děti“ přináší portréty několika vietnamských školáků a studentů, jejichž prostřednictvím umožňuje českým divákům nahlédnout do svérázného prostředí vietnamské komunity v České republice.

Podrobně…

Who Will Teach Me the Half of the Character 00

Kdo mě naučí půl znaku

Kdo mě naučí půl znaku (Orig.) / 2006 / Česká republika / 91 min

O dobrém nápadu strýčka Ho, úctě k učitelům a návratu do vlasti aneb putování Vietnamem po stopách československo - vietnamského přátelství.

Podrobně…

Malupien 00

Malupien, Olšový Spas

Malupien, Olšový Spas (Orig.) / 2008 / Česká republika / 85 min

Jakutsk, hlavní město ruské dálnovýchodní Republiky Sacha, je ve filmu představen jako architektonická kuriozita zahrnující skleněné a železobetonové budovy, panelové stavby a dřevěné chatrče v bizarních kombinacích...

Podrobně…

medvedi ostrovy_4

Medvědí ostrovy

Medvědí ostrovy (Orig.) / 2010 / Česká republika / 60 min

Film se věnuje lidem z ruské dálnovýchodní Republiky Sacha (Jakutie), především pak správcům rezervace ledních medvědů, nacházející se na Medvědích ostrovech ve Východosibiřském moři při ústí řeky Kolymy.

Podrobně…

Na_vode_1

Na vodě

Na vodě (Orig.) / 2015 / Česká republika / 90 min

Dokumentární esej s prvky road movie zachycuje cestu několika postav napříč podkrušnohorskou krajinou s cílem zachytit její nestabilní terén zmítaný desítkami let těžebních prací a následných (ne)vydařených procesů rekultivace...

Podrobně…

Zeme_snu_2

Země snů

Země snů (Orig.) / 2009 / Česká republika / 57 min

Film „Země snů“ přináší zprávu o situaci vietnamských přistěhovalců, kteří se v důsledku ekonomické krize, vykořisťování ze strany některých firem a personálních agentur a v důsledku vlastní naivity a neznalosti ocitají na prahu osobní tragédie.

Podrobně…



Novinky

Snímek Gulîstan, Land of Roses si z Locarna odnáší prestižní evropské ocenění Doc Alliance Selection Award

Snímek Gulîstan, Land of Roses si z Locarna odnáší prestižní evropské ocenění Doc Alliance Selection Award

V pořadí již 9. vítězem unikátní filmové ceny Doc Alliance Selection Award se v neděli 7. srpna stala mladá režisérka Zaynê Akyol. Ocenění od roku 2008 uděluje mezinárodní platforma Doc Alliance. Původem kurdská filmařka dlouhodobě žijící v Kanadě převzala cenu během slavnostního ceremoniálu na filmovém festivalu Locarno, spolu s oceněním z rukou ředitelů festivalů sdružení Doc Alliance obdržela také finanční podporu budoucí tvorby ve výši 5 000 euro.

Číst dál…

- 8.8.2016 -

Doc Alliance Selection Award 2016: Nové režisérské talenty a devátý ročník ceny na obzoru

Doc Alliance Selection Award 2016: Nové režisérské talenty a devátý ročník ceny na obzoru

Již od roku 2008 uděluje Doc Alliance mezinárodní cenu určenou především debutujícím režisérům. Ocenění Doc Alliance Selection Award napomáhá zviditelňovat výrazné autorské talenty a podporuje jejich budoucí tvorbu finanční odměnou 5 000 euro. I v roce 2016 síť Doc Alliance vybrala sedm výrazných snímků, které se ucházejí o titul již 9. vítěze ceny. Jméno nového držitele Doc Alliance Selection Award bude vyhlášeno 7. srpna 2016 během slavnostního ceremoniálu na filmovém festivalu v Locarnu.

Číst dál…

- 13.6.2016 -

15 festivalově úspěšných dokumentů po celé ČR v roce 2016 díky projektu KineDok

15 festivalově úspěšných dokumentů po celé ČR v roce 2016 díky projektu KineDok

V minulém roce proběhl pilotní ročník jedinečného mezinárodního projektu KineDok, který přináší projekce autorských dokumentů obohacené o debaty s tvůrci filmů a odborníky nebo jiný zajímavý doprovodný program. Institut dokumentárního filmu letos zve na dalších 15 evropských dokumentů a nabízí možnost site-specific promítání kromě ČR, Slovenska, Maďarska, Rumunska a Chorvatska nově i divákům v Polsku a Norsku. V České republice budou moci fanoušci autorského dokumentu navštívit během roku na 150 projekcí na nejméně 25 nejrůznějších místech a seznámit se se současnou českou a evropskou dokumentární tvorbou.

Číst dál…

- 9.5.2016 -

Další novinky…