// Vaše online dokumentární kino //

Již 10 let pro vás objevujeme ty nejlepší dokumentární filmy



Martin Rysavy

Martin Ryšavý

Česká republika

Biografie

Martin Ryšavý (narozený 1967 Praha) je český spisovatel, scenárista a režisér. Vystudoval biologii na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy a scenáristiku na FAMU. Pracuje jako vedoucí Katedry scenáristiky a dramaturgie FAMU. Je autorem dokumentů převážně s etnografickou tématikou - natáčel na Sibiři a ve Vietnamu. Jeho třetí "sibiřský" film Afoňka už nechce pást soby získal cenu pro nejlepší český dokumentární film na MFDF Jihlava 2004.
Martin Ryšavý je autorem námětu a scénáře povídky Cesta v povídkovém filmu Romana Vávry Co chytneš v žitě (1998), scénáře filmu Ivana Vojnára Lesní chodci (2003), který později přepracoval do knižní podoby, či scénáře k televiznímu filmu Aljona (2008). Nejvíce na sebe ale upozornil dvoudílnou knihou Cesty na Sibiř (2008), která získala Magnesii Literu za prózu, a filmem Země snů, který byl v roce 2010 oceněn cenou Pavla Kouteckého.


Filmografie:

Argiš (ČR, 1995)
Rozprava o metodě (ČR, 1997)
Bílá Indiánka (ČR, 1999)
Sibiř - duše v muzeu (ČR, 2003)
Afoňka už nechce pást soby (76´, ČR, 2004)
Kdo mě naučí půl znaku (91´, ČR, 2006)
Malupien, Olšový Spas (93´, ČR, 2008)
Země snů (57´, ČR, 2009)
Banánové děti (60', ČR, 2009)
Medvědí ostrovy, (62', ČR, 2010)
Na vodě (94', ČR, 2015)

Afonka _2

Afoňka už nechce pást soby

Afoňka už nechce pást soby (Orig.) / 2004 / Česká republika / 76 min

Celovečerní dokumentární film je vyprávěním o syrovém životě příslušníků sibiřského národa Evenů žijícího ve Věrchojanských horách.

Podrobně…

Bananove_deti_1

Banánové děti

Banánové děti (Orig.) / 2009 / Česká republika / 63 min

Film „Banánové děti“ přináší portréty několika vietnamských školáků a studentů, jejichž prostřednictvím umožňuje českým divákům nahlédnout do svérázného prostředí vietnamské komunity v České republice.

Podrobně…

Who Will Teach Me the Half of the Character 00

Kdo mě naučí půl znaku

Kdo mě naučí půl znaku (Orig.) / 2006 / Česká republika / 91 min

O dobrém nápadu strýčka Ho, úctě k učitelům a návratu do vlasti aneb putování Vietnamem po stopách československo - vietnamského přátelství.

Podrobně…

Malupien 00

Malupien, Olšový Spas

Malupien, Olšový Spas (Orig.) / 2008 / Česká republika / 85 min

Jakutsk, hlavní město ruské dálnovýchodní Republiky Sacha, je ve filmu představen jako architektonická kuriozita zahrnující skleněné a železobetonové budovy, panelové stavby a dřevěné chatrče v bizarních kombinacích...

Podrobně…

medvedi ostrovy_4

Medvědí ostrovy

Medvědí ostrovy (Orig.) / 2010 / Česká republika / 60 min

Film se věnuje lidem z ruské dálnovýchodní Republiky Sacha (Jakutie), především pak správcům rezervace ledních medvědů, nacházející se na Medvědích ostrovech ve Východosibiřském moři při ústí řeky Kolymy.

Podrobně…

Na_vode_1

Na vodě

Na vodě (Orig.) / 2015 / Česká republika / 90 min

Dokumentární esej s prvky road movie zachycuje cestu několika postav napříč podkrušnohorskou krajinou s cílem zachytit její nestabilní terén zmítaný desítkami let těžebních prací a následných (ne)vydařených procesů rekultivace...

Podrobně…

Zeme_snu_2

Země snů

Země snů (Orig.) / 2009 / Česká republika / 57 min

Film „Země snů“ přináší zprávu o situaci vietnamských přistěhovalců, kteří se v důsledku ekonomické krize, vykořisťování ze strany některých firem a personálních agentur a v důsledku vlastní naivity a neznalosti ocitají na prahu osobní tragédie.

Podrobně…



Novinky

Doc Alliance Selection Award 2016: Nové režisérské talenty a devátý ročník ceny na obzoru

Doc Alliance Selection Award 2016: Nové režisérské talenty a devátý ročník ceny na obzoru

Již od roku 2008 uděluje Doc Alliance mezinárodní cenu určenou především debutujícím režisérům. Ocenění Doc Alliance Selection Award napomáhá zviditelňovat výrazné autorské talenty a podporuje jejich budoucí tvorbu finanční odměnou 5 000 euro. I v roce 2016 síť Doc Alliance vybrala sedm výrazných snímků, které se ucházejí o titul již 9. vítěze ceny. Jméno nového držitele Doc Alliance Selection Award bude vyhlášeno 7. srpna 2016 během slavnostního ceremoniálu na filmovém festivalu v Locarnu.

Číst dál…

- 13.6.2016 -

15 festivalově úspěšných dokumentů po celé ČR v roce 2016 díky projektu KineDok

15 festivalově úspěšných dokumentů po celé ČR v roce 2016 díky projektu KineDok

V minulém roce proběhl pilotní ročník jedinečného mezinárodního projektu KineDok, který přináší projekce autorských dokumentů obohacené o debaty s tvůrci filmů a odborníky nebo jiný zajímavý doprovodný program. Institut dokumentárního filmu letos zve na dalších 15 evropských dokumentů a nabízí možnost site-specific promítání kromě ČR, Slovenska, Maďarska, Rumunska a Chorvatska nově i divákům v Polsku a Norsku. V České republice budou moci fanoušci autorského dokumentu navštívit během roku na 150 projekcí na nejméně 25 nejrůznějších místech a seznámit se se současnou českou a evropskou dokumentární tvorbou.

Číst dál…

- 9.5.2016 -

Svět sám pro sebe - Rozhovor s režisérem Sławomirem Batyrou

Svět sám pro sebe - Rozhovor s režisérem Sławomirem Batyrou

Přečtěte si exkluzivní interview s polským filmařem Sławomirem Batyrou, režisérem snímku THE GREAT THEATRE. V něm vás autor provede zákoutími svého krátkého filmu tak, jako jeho snímek provádí diváky zákoutími největšího operního domu na světě. Je libo lístky do opery, nebo do kina? Co takhle na obojí?

Číst dál…

- 20.4.2016 -

Další novinky…