// Vaše online dokumentární kino //

Již 10 let pro vás objevujeme ty nejlepší dokumentární filmy



Martin Rysavy

Martin Ryšavý

Česká republika

Biografie

Martin Ryšavý (narozený 1967 Praha) je český spisovatel, scenárista a režisér. Vystudoval biologii na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy a scenáristiku na FAMU. Pracuje jako vedoucí Katedry scenáristiky a dramaturgie FAMU. Je autorem dokumentů převážně s etnografickou tématikou - natáčel na Sibiři a ve Vietnamu. Jeho třetí "sibiřský" film Afoňka už nechce pást soby získal cenu pro nejlepší český dokumentární film na MFDF Jihlava 2004.
Martin Ryšavý je autorem námětu a scénáře povídky Cesta v povídkovém filmu Romana Vávry Co chytneš v žitě (1998), scénáře filmu Ivana Vojnára Lesní chodci (2003), který později přepracoval do knižní podoby, či scénáře k televiznímu filmu Aljona (2008). Nejvíce na sebe ale upozornil dvoudílnou knihou Cesty na Sibiř (2008), která získala Magnesii Literu za prózu, a filmem Země snů, který byl v roce 2010 oceněn cenou Pavla Kouteckého.


Filmografie:

Argiš (ČR, 1995)
Rozprava o metodě (ČR, 1997)
Bílá Indiánka (ČR, 1999)
Sibiř - duše v muzeu (ČR, 2003)
Afoňka už nechce pást soby (76´, ČR, 2004)
Kdo mě naučí půl znaku (91´, ČR, 2006)
Malupien, Olšový Spas (93´, ČR, 2008)
Země snů (57´, ČR, 2009)
Banánové děti (60', ČR, 2009)
Medvědí ostrovy, (62', ČR, 2010)
Na vodě (94', ČR, 2015)

Afonka _2

Afoňka už nechce pást soby

Afoňka už nechce pást soby (Orig.) / 2004 / Česká republika / 76 min

Celovečerní dokumentární film je vyprávěním o syrovém životě příslušníků sibiřského národa Evenů žijícího ve Věrchojanských horách.

Podrobně…

Bananove_deti_1

Banánové děti

Banánové děti (Orig.) / 2009 / Česká republika / 63 min

Film „Banánové děti“ přináší portréty několika vietnamských školáků a studentů, jejichž prostřednictvím umožňuje českým divákům nahlédnout do svérázného prostředí vietnamské komunity v České republice.

Podrobně…

Who Will Teach Me the Half of the Character 00

Kdo mě naučí půl znaku

Kdo mě naučí půl znaku (Orig.) / 2006 / Česká republika / 91 min

O dobrém nápadu strýčka Ho, úctě k učitelům a návratu do vlasti aneb putování Vietnamem po stopách československo - vietnamského přátelství.

Podrobně…

Malupien 00

Malupien, Olšový Spas

Malupien, Olšový Spas (Orig.) / 2008 / Česká republika / 85 min

Jakutsk, hlavní město ruské dálnovýchodní Republiky Sacha, je ve filmu představen jako architektonická kuriozita zahrnující skleněné a železobetonové budovy, panelové stavby a dřevěné chatrče v bizarních kombinacích...

Podrobně…

medvedi ostrovy_4

Medvědí ostrovy

Medvědí ostrovy (Orig.) / 2010 / Česká republika / 60 min

Film se věnuje lidem z ruské dálnovýchodní Republiky Sacha (Jakutie), především pak správcům rezervace ledních medvědů, nacházející se na Medvědích ostrovech ve Východosibiřském moři při ústí řeky Kolymy.

Podrobně…

Zeme_snu_2

Země snů

Země snů (Orig.) / 2009 / Česká republika / 57 min

Film „Země snů“ přináší zprávu o situaci vietnamských přistěhovalců, kteří se v důsledku ekonomické krize, vykořisťování ze strany některých firem a personálních agentur a v důsledku vlastní naivity a neznalosti ocitají na prahu osobní tragédie.

Podrobně…



Novinky

15 festivalově úspěšných dokumentů po celé ČR v roce 2016 díky projektu KineDok

15 festivalově úspěšných dokumentů po celé ČR v roce 2016 díky projektu KineDok

V minulém roce proběhl pilotní ročník jedinečného mezinárodního projektu KineDok, který přináší projekce autorských dokumentů obohacené o debaty s tvůrci filmů a odborníky nebo jiný zajímavý doprovodný program. Institut dokumentárního filmu letos zve na dalších 15 evropských dokumentů a nabízí možnost site-specific promítání kromě ČR, Slovenska, Maďarska, Rumunska a Chorvatska nově i divákům v Polsku a Norsku. V České republice budou moci fanoušci autorského dokumentu navštívit během roku na 150 projekcí na nejméně 25 nejrůznějších místech a seznámit se se současnou českou a evropskou dokumentární tvorbou.

Číst dál…

- 9.5.2016 -

Svět sám pro sebe - Rozhovor s režisérem Sławomirem Batyrou

Svět sám pro sebe - Rozhovor s režisérem Sławomirem Batyrou

Přečtěte si exkluzivní interview s polským filmařem Sławomirem Batyrou, režisérem snímku THE GREAT THEATRE. V něm vás autor provede zákoutími svého krátkého filmu tak, jako jeho snímek provádí diváky zákoutími největšího operního domu na světě. Je libo lístky do opery, nebo do kina? Co takhle na obojí?

Číst dál…

- 20.4.2016 -

Mezinárodní projekt My Street Films vstupuje do třetího ročníku

Mezinárodní projekt My Street Films vstupuje do třetího ročníku

Soutěž My Street Films, která vyzývá veřejnost k natáčení vlastních krátkých snímků ze svého okolí, zahajuje třetí ročník v ulicích střední Evropy. Projekt vznikl původně v Londýně, kde mapoval město nad Temží prostřednictvím filmových příběhů s tématem ulice a jejích obyvatel. Ve spolupráci s DAFilms.cz se online filmová mapa rozrostla do České republiky a odsud také na Slovensko, do Polska a Maďarska.

Číst dál…

- 13.4.2016 -

Další novinky…