// Vaše online dokumentární kino //

Již 10 let pro vás objevujeme ty nejlepší dokumentární filmy



Martin Rysavy

Martin Ryšavý

Česká republika

Biografie

Martin Ryšavý (narozený 1967 Praha) je český spisovatel, scenárista a režisér. Vystudoval biologii na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy a scenáristiku na FAMU. Pracuje jako vedoucí Katedry scenáristiky a dramaturgie FAMU. Je autorem dokumentů převážně s etnografickou tématikou - natáčel na Sibiři a ve Vietnamu. Jeho třetí "sibiřský" film Afoňka už nechce pást soby získal cenu pro nejlepší český dokumentární film na MFDF Jihlava 2004.
Martin Ryšavý je autorem námětu a scénáře povídky Cesta v povídkovém filmu Romana Vávry Co chytneš v žitě (1998), scénáře filmu Ivana Vojnára Lesní chodci (2003), který později přepracoval do knižní podoby, či scénáře k televiznímu filmu Aljona (2008). Nejvíce na sebe ale upozornil dvoudílnou knihou Cesty na Sibiř (2008), která získala Magnesii Literu za prózu, a filmem Země snů, který byl v roce 2010 oceněn cenou Pavla Kouteckého.


Filmografie:

Argiš (ČR, 1995)
Rozprava o metodě (ČR, 1997)
Bílá Indiánka (ČR, 1999)
Sibiř - duše v muzeu (ČR, 2003)
Afoňka už nechce pást soby (76´, ČR, 2004)
Kdo mě naučí půl znaku (91´, ČR, 2006)
Malupien, Olšový Spas (93´, ČR, 2008)
Země snů (57´, ČR, 2009)
Banánové děti (60', ČR, 2009)
Medvědí ostrovy, (62', ČR, 2010)
Na vodě (94', ČR, 2015)

Afonka _2

Afoňka už nechce pást soby

Afoňka už nechce pást soby (Orig.) / 2004 / Česká republika / 76 min

Celovečerní dokumentární film je vyprávěním o syrovém životě příslušníků sibiřského národa Evenů žijícího ve Věrchojanských horách.

Podrobně…

Bananove_deti_1

Banánové děti

Banánové děti (Orig.) / 2009 / Česká republika / 63 min

Film „Banánové děti“ přináší portréty několika vietnamských školáků a studentů, jejichž prostřednictvím umožňuje českým divákům nahlédnout do svérázného prostředí vietnamské komunity v České republice.

Podrobně…

Who Will Teach Me the Half of the Character 00

Kdo mě naučí půl znaku

Kdo mě naučí půl znaku (Orig.) / 2006 / Česká republika / 91 min

O dobrém nápadu strýčka Ho, úctě k učitelům a návratu do vlasti aneb putování Vietnamem po stopách československo - vietnamského přátelství.

Podrobně…

medvedi ostrovy_4

Medvědí ostrovy

Medvědí ostrovy (Orig.) / 2010 / Česká republika / 60 min

Film se věnuje lidem z ruské dálnovýchodní Republiky Sacha (Jakutie), především pak správcům rezervace ledních medvědů, nacházející se na Medvědích ostrovech ve Východosibiřském moři při ústí řeky Kolymy.

Podrobně…

Na_vode_1

Na vodě

Na vodě (Orig.) / 2015 / Česká republika / 90 min

Dokumentární esej s prvky road movie zachycuje cestu několika postav napříč podkrušnohorskou krajinou s cílem zachytit její nestabilní terén zmítaný desítkami let těžebních prací a následných (ne)vydařených procesů rekultivace...

Podrobně…

Zeme_snu_2

Země snů

Země snů (Orig.) / 2009 / Česká republika / 57 min

Film „Země snů“ přináší zprávu o situaci vietnamských přistěhovalců, kteří se v důsledku ekonomické krize, vykořisťování ze strany některých firem a personálních agentur a v důsledku vlastní naivity a neznalosti ocitají na prahu osobní tragédie.

Podrobně…



Novinky

GULI SILBERSTEIN UVÁDÍ…

GULI SILBERSTEIN UVÁDÍ…

„Moje tvorba má dvě části: první z nich se týká přímých politických obrazů násilí, agrese a protestů, převážně v izraelsko-palestinském kontextu. Jedná se o kritiku zpravodajských médií, která zkoumá komplexní, realistické a zároveň surrealistické aspekty těchto obrazů. Druhá část videí je pak abstraktnější a univerzálnější a zabývá se kognitivními, environmentálními a existenciálními záležitostmi,“ představuje režisér svoji tvorbu.

Číst dál…

- 16.1.2017 -

Charta 77

Charta 77

Čtyřicáté výročí založení Charty 77 si připomínáme dokumentárními profily signatářů této důležité iniciativy protikomunistického odboje. Poznejte kontext této historické události prostřednictvím autentického filmového zážitku.

Číst dál…

- 10.1.2017 -

Šťastné a filmové z DAFilms!

Šťastné a filmové z DAFilms!

Zvýhodněné předplatné na DAFilms.cz je dárek, který díky své různorodosti nikdy neomrzí. Pořídit jej můžete pro vaše blízké nebo jen tak – pro sebe.

Číst dál…

- 14.12.2016 -

Další novinky…