Oleh Sencov

Oleh Sencov (Ukrajina)

Oleh Sencov se narodil 13. července 1976 v Simferopolu na Krymu na Ukrajině. V letech 1993-1998 studoval ekonomii v Kyjevě a později absolvoval kurzy filmové režie a scenáristiky v Moskvě.

Jeho první celovečerní film Hráč debutoval v roce 2012 na Mezinárodním filmovém festivalu v Rotterdamu a poté se zúčastnil více než 30 mezinárodních filmových festivalů.

Po vypuknutí protestů na Euromajdanu v listopadu 2013 se Sencov stal aktivistou "AutoMajdanu" a během krymské krize v roce 2014 pomáhal dodávat potraviny a zásoby ukrajinským vojákům, kteří uvízli na svých krymských základnách. Sencov prohlásil, že neuznává ruskou anexi Krymu.

Sencov byl zatčen ruskou Federální bezpečnostní službou a obviněn z plánování teroristických útoků. Navzdory naprostému nedostatku důkazů byl nezákonně odsouzen k 20 letům odnětí svobody, což dalo podnět k celosvětové kampani za jeho propuštění #SaveOlehSencov. V roce 2018 obdržel Sacharovovu cenu Evropského parlamentu za svobodu myšlení a 7. září 2019 byl konečně propuštěn v rámci dohody o výměně vězňů mezi Ruskem a Ukrajinou.

Film Numbers (2020) spolurežíroval Oleh Sencov na dálku, ještě když byl ve vězení. Film natočený podle Sencovovy stejnojmenné divadelní hry byl poprvé uveden v rámci speciálních projekcí věnovaných 70. výročí Mezinárodního filmového festivalu v Berlíně.

Filmografie

  • Nosoroh
    2021
  • Numbers
    2020
  • Hráč
    2012

Portál DAFilms.cz je výsledkem tvůrčí spolupráce 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu sdružených do Doc Alliance. Naším cílem je posouvat hranice dokumentárního filmu, propagovat jeho rozmanitost a podporovat kvalitní autorské filmy.

Členové Doc Alliance

Chcete být pravidelně informováni o našem filmovém programu?

Odesláním registrace k Newsletteru souhlasím se zasíláním obchodních sdělení elektronickými prostředky a souvisejícím zpracováním osobních údajů pro účely zasílání Newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrzuji, že jsem si přečetl(a) Zásady zpracování osobních údajů, textu rozumím a souhlasím s ním, přičemž beru na vědomí práva zde uvedená, zejména právo na námitky proti provádění přímého marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít