Asif Kapadia

Asif Kapadia (Velká Británie)

Asif Kapadia se narodil v londýnské čtvrti Hackney v roce 1972 a vystudoval režii na Royal College of Art. Tam na sebe upozornil krátkým filmem THE SHEEP THIEF (Zloděj ovcí, 1977), který vypráví příběh talentovaného dítěte ulice. Kapadia film natočil v Indii a vyhrál s ním druhou cenu na Mezinárodním filmovém festivalu v Cannes v roce 1998 (Cinéfondation).

Svůj celovečerní debut VÁLEČNÍK (The Warrior, 2001) natočil v pouštích Rádžastánu a v Himálaji. VÁLEČNÍK vyhrál dvě ceny BAFTA za Nejlepší britský film roku a Výjimečný režisérský počin v rámci debutového celovečerního filmu a byl nominován na cenu za Nejlepší neanglicky mluvený film. Kapadiův snímek FAR NORTH (Daleký sever, 2004), který byl natočen na arktickém severu, měl světovou premiéru na Filmovém festivalu v Benátkách.

V roce 2010 natočil Kapadia svůj první celovečerní dokument SENNA. Snímek o legendárním jezdci Formule 1 Ayrtonu Sennovi se stal divácky úspěšným po celém světě a vyhrál řadu mezinárodních ocenění včetně dvou cen BAFTA za Nejlepší dokumentární film a Nejlepší střih. Na festivalu Sundance v roce 2011 získal cenu World Cinema Audience a posléze také ceny Evening Standard Film Award a British Independent Film Award za Nejlepší dokument.

Kapadiův další celovečerní dokument AMY o životě zpěvačky Amy Winehouse byl uveden na MFF v Cannes a posléze získal Oscara za nejlepší dokumentární film.

Kapadia také režíroval dvě epizody ceněného seriálu MINDHUNTER který produkoval David Fincher.

Filmografie

  • Creature
    2022
  • Diego Maradona
    2019
  • Ali and Nino
    2016
  • Amy
    2015
  • Senna
    2010
  • Far North
    2007
  • Noční můra
    2006
  • The Sheep Thief
    2002
  • Válečník
    2001

Portál DAFilms.cz je výsledkem tvůrčí spolupráce 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu sdružených do Doc Alliance. Naším cílem je posouvat hranice dokumentárního filmu, propagovat jeho rozmanitost a podporovat kvalitní autorské filmy.

Členové Doc Alliance

Chcete být pravidelně informováni o našem filmovém programu?

Odesláním registrace k Newsletteru souhlasím se zasíláním obchodních sdělení elektronickými prostředky a souvisejícím zpracováním osobních údajů pro účely zasílání Newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrzuji, že jsem si přečetl(a) Zásady zpracování osobních údajů, textu rozumím a souhlasím s ním, přičemž beru na vědomí práva zde uvedená, zejména právo na námitky proti provádění přímého marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít