Tomáš Škrdlant (Česká republika)

Tomáš Škrdlant se narodil v roce 1943, vystudoval režii na pražské FAMU v letech 1962-66, v roce 1968 natočil ve Studiu Armádního Filmu (ČAF) tři dokumentární filmy, které však už nebyly po událostech Pražského jara uvedeny.
V letech tzv. „normalizace“ se věnoval převážně dokumentární televizní tvorbě z oblasti sportu a motorismu, neboť tam bylo snazší nacházet problémová témata, bez přímého politického kontextu. (Dopink, ekologické dopady individuálního motorismu, osobní automobil jako společenský fetiš a pod.) Od roku 1990 natočil desítky autorských dokumentárních filmů o širších souvislostech krize životního prostředí, o sociální dynamice, o psychologii a psychopatologii mezilidských vztahů či o postavení postižených dětí v rodině a společnosti.
V roce 1996 vydal knihu Demokracie přírody - ekologická hra systémových podobností. Od roku 2000 vede na Masarykově univerzitě v Brně semináře o nelineárním myšlení. Je spoluautorem knihy Skrytá pravda země, kterou napsal společně s filozofem Zdeňkem Neubauerem.
V roce 2009 získal Cenu Pavla Kouteckého za film Nevítaní, ve kterém mapuje příběhy obtížného dětství a dospívaní několika fyzicky postižených lidí.


Filmografie:

Stromy v nás (17´, ČSSR, 1989)
Sport a politika (ČSFR, 1990)
Orwellův rok aneb vzpomínky na neuskutečněnou budoucnost (ČSFR, 1991)
Jádro věci (ČSFR, 1992)
Otázky před potopou (ČSFR, 1992)
Zrcadlové bludiště duše (ČSFR, 1992) Bitevní pole spásy (ČSFR, 1992)
Temelínské pochybnosti (ČR, 1993)
Co nám chybí ke štěstí? (ČR, 1993)
As if from another world (UK, 1994)
Vlasatý stát uprostřed holohlavé republiky (ČR, 1994)
Co přináší řeka (ČR, 1995)
Homo Economicus (ČR, 1995)
Člověk člověku (ČR, 1995)
Vzpomínky na seriál (ČR, 1995)
Ante Finem (ČR, 1996)
Maminky a miminka (ČR, 1996)
Oběti přežití (ČR, 1997)
Genius Loci (ČR, 1998)
Odmítaní a přijetí (ČR, 2000)
Ekohistorie (ČR, 2000)
Mnoho hlasů (ČR, 2001)
Hledání moudrosti ve stáří (57´, ČR, 2002)
Právo žebrat? (27´, ČR, 2003)
Myšlení vody (28´, ČR, 2003)
Když musíš, tak musíš (10x27´, ČR, 2003) - režie epizody
Nemusíte to nazývat náboženstvím... (28´, ČR, 2005)
Život na dluh (27´, ČR, 2006)
Milujte své nepřátele (76´, ČR, 2006)
Hledání dobré smrti (56´, ČR, 2006)
Hledání ekologického myšlení (75´, ČR, 2006)
Co jsme my, budete i vy... (28´, ČR, 2007)
Životy dětí (28´, ČR, 2007)
Nezapomínání (43´, ČR, 2008)
Nevítaní (95´, ČR, 2009)
Lokální a globální: O smyslu blízkosti (49', ČR, 2010)
Přibližování (62', ČR, 2011)
I am Like a Tiger (42', ČR, 2011)

Členové Doc Alliance

Doc Alliance je tvůrčí partnerství 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu. Naším cílem je prosazování žánru dokumentárního filmu, podpora jeho rozmanitosti a propagace kvalitních autorských dokumentárních snímků.