// Vaše online dokumentární kino //

Již 10 let pro vás objevujeme ty nejlepší dokumentární filmy



Tomas Skrdlant

Tomáš Škrdlant

Česká republika / Web

Biografie

Tomáš Škrdlant se narodil v roce 1943, vystudoval režii na pražské FAMU v letech 1962-66, v roce 1968 natočil ve Studiu Armádního Filmu (ČAF) tři dokumentární filmy, které však už nebyly po událostech Pražského jara uvedeny.
V letech tzv. „normalizace“ se věnoval převážně dokumentární televizní tvorbě z oblasti sportu a motorismu, neboť tam bylo snazší nacházet problémová témata, bez přímého politického kontextu. (Dopink, ekologické dopady individuálního motorismu, osobní automobil jako společenský fetiš a pod.) Od roku 1990 natočil desítky autorských dokumentárních filmů o širších souvislostech krize životního prostředí, o sociální dynamice, o psychologii a psychopatologii mezilidských vztahů či o postavení postižených dětí v rodině a společnosti.
V roce 1996 vydal knihu Demokracie přírody - ekologická hra systémových podobností. Od roku 2000 vede na Masarykově univerzitě v Brně semináře o nelineárním myšlení. Je spoluautorem knihy Skrytá pravda země, kterou napsal společně s filozofem Zdeňkem Neubauerem.
V roce 2009 získal Cenu Pavla Kouteckého za film Nevítaní, ve kterém mapuje příběhy obtížného dětství a dospívaní několika fyzicky postižených lidí.


Filmografie:

Stromy v nás (17´, ČSSR, 1989)
Sport a politika (ČSFR, 1990)
Orwellův rok aneb vzpomínky na neuskutečněnou budoucnost (ČSFR, 1991)
Jádro věci (ČSFR, 1992)
Otázky před potopou (ČSFR, 1992)
Zrcadlové bludiště duše (ČSFR, 1992) Bitevní pole spásy (ČSFR, 1992)
Temelínské pochybnosti (ČR, 1993)
Co nám chybí ke štěstí? (ČR, 1993)
As if from another world (UK, 1994)
Vlasatý stát uprostřed holohlavé republiky (ČR, 1994)
Co přináší řeka (ČR, 1995)
Homo Economicus (ČR, 1995)
Člověk člověku (ČR, 1995)
Vzpomínky na seriál (ČR, 1995)
Ante Finem (ČR, 1996)
Maminky a miminka (ČR, 1996)
Oběti přežití (ČR, 1997)
Genius Loci (ČR, 1998)
Odmítaní a přijetí (ČR, 2000)
Ekohistorie (ČR, 2000)
Mnoho hlasů (ČR, 2001)
Hledání moudrosti ve stáří (57´, ČR, 2002)
Právo žebrat? (27´, ČR, 2003)
Myšlení vody (28´, ČR, 2003)
Když musíš, tak musíš (10x27´, ČR, 2003) - režie epizody
Nemusíte to nazývat náboženstvím... (28´, ČR, 2005)
Život na dluh (27´, ČR, 2006)
Milujte své nepřátele (76´, ČR, 2006)
Hledání dobré smrti (56´, ČR, 2006)
Hledání ekologického myšlení (75´, ČR, 2006)
Co jsme my, budete i vy... (28´, ČR, 2007)
Životy dětí (28´, ČR, 2007)
Nezapomínání (43´, ČR, 2008)
Nevítaní (95´, ČR, 2009)
Lokální a globální: O smyslu blízkosti (49', ČR, 2010)
Přibližování (62', ČR, 2011)
I am Like a Tiger (42', ČR, 2011)

Looking for good death0

Hledání dobré smrti

Hledání dobré smrti (Orig.) / 2006 / Česká republika / 58 min

Hodinový dokumentární film režiséra Tomáše Škrdlanta hledá na autentických příbězích umírajících lidí různé podoby toho, co jednou čeká každého z nás: smrt a umírání. Lékařská věda nám nesmí rozkazovat: Právo odmítnout léčbu je stále málo známé základní právo každého člověka.

Podrobně…

Milujte_sve_nepratele_1

Milujte své nepřátelé

Milujte své nepřátelé (Orig.) / 2005 / Česká republika / 78 min

Příběh Švýcarky a Čecha, kteří stovkám lidí změnili život i pohled na život...

Podrobně…

Nevitani_1

Nevítaní

Nevítaní (Orig.) / 2009 / Česká republika / 94 min

Celovečerní dokument Tomáše Škrdlanta zachycuje dlouhodobě sledované osudy fyzicky postižených dětí, které byly svými rodiči odloženy hned po narození...

Podrobně…



Novinky

Snímek Gulîstan, Land of Roses si z Locarna odnáší prestižní evropské ocenění Doc Alliance Selection Award

Snímek Gulîstan, Land of Roses si z Locarna odnáší prestižní evropské ocenění Doc Alliance Selection Award

V pořadí již 9. vítězem unikátní filmové ceny Doc Alliance Selection Award se v neděli 7. srpna stala mladá režisérka Zaynê Akyol. Ocenění od roku 2008 uděluje mezinárodní platforma Doc Alliance. Původem kurdská filmařka dlouhodobě žijící v Kanadě převzala cenu během slavnostního ceremoniálu na filmovém festivalu Locarno, spolu s oceněním z rukou ředitelů festivalů sdružení Doc Alliance obdržela také finanční podporu budoucí tvorby ve výši 5 000 euro.

Číst dál…

- 8.8.2016 -

Doc Alliance Selection Award 2016: Nové režisérské talenty a devátý ročník ceny na obzoru

Doc Alliance Selection Award 2016: Nové režisérské talenty a devátý ročník ceny na obzoru

Již od roku 2008 uděluje Doc Alliance mezinárodní cenu určenou především debutujícím režisérům. Ocenění Doc Alliance Selection Award napomáhá zviditelňovat výrazné autorské talenty a podporuje jejich budoucí tvorbu finanční odměnou 5 000 euro. I v roce 2016 síť Doc Alliance vybrala sedm výrazných snímků, které se ucházejí o titul již 9. vítěze ceny. Jméno nového držitele Doc Alliance Selection Award bude vyhlášeno 7. srpna 2016 během slavnostního ceremoniálu na filmovém festivalu v Locarnu.

Číst dál…

- 13.6.2016 -

15 festivalově úspěšných dokumentů po celé ČR v roce 2016 díky projektu KineDok

15 festivalově úspěšných dokumentů po celé ČR v roce 2016 díky projektu KineDok

V minulém roce proběhl pilotní ročník jedinečného mezinárodního projektu KineDok, který přináší projekce autorských dokumentů obohacené o debaty s tvůrci filmů a odborníky nebo jiný zajímavý doprovodný program. Institut dokumentárního filmu letos zve na dalších 15 evropských dokumentů a nabízí možnost site-specific promítání kromě ČR, Slovenska, Maďarska, Rumunska a Chorvatska nově i divákům v Polsku a Norsku. V České republice budou moci fanoušci autorského dokumentu navštívit během roku na 150 projekcí na nejméně 25 nejrůznějších místech a seznámit se se současnou českou a evropskou dokumentární tvorbou.

Číst dál…

- 9.5.2016 -

Další novinky…