// Vaše online dokumentární kino //

Již 10 let pro vás objevujeme ty nejlepší dokumentární filmy



Tomas Skrdlant

Tomáš Škrdlant

Česká republika / Web

Biografie

Tomáš Škrdlant se narodil v roce 1943, vystudoval režii na pražské FAMU v letech 1962-66, v roce 1968 natočil ve Studiu Armádního Filmu (ČAF) tři dokumentární filmy, které však už nebyly po událostech Pražského jara uvedeny.
V letech tzv. „normalizace“ se věnoval převážně dokumentární televizní tvorbě z oblasti sportu a motorismu, neboť tam bylo snazší nacházet problémová témata, bez přímého politického kontextu. (Dopink, ekologické dopady individuálního motorismu, osobní automobil jako společenský fetiš a pod.) Od roku 1990 natočil desítky autorských dokumentárních filmů o širších souvislostech krize životního prostředí, o sociální dynamice, o psychologii a psychopatologii mezilidských vztahů či o postavení postižených dětí v rodině a společnosti.
V roce 1996 vydal knihu Demokracie přírody - ekologická hra systémových podobností. Od roku 2000 vede na Masarykově univerzitě v Brně semináře o nelineárním myšlení. Je spoluautorem knihy Skrytá pravda země, kterou napsal společně s filozofem Zdeňkem Neubauerem.
V roce 2009 získal Cenu Pavla Kouteckého za film Nevítaní, ve kterém mapuje příběhy obtížného dětství a dospívaní několika fyzicky postižených lidí.


Filmografie:

Stromy v nás (17´, ČSSR, 1989)
Sport a politika (ČSFR, 1990)
Orwellův rok aneb vzpomínky na neuskutečněnou budoucnost (ČSFR, 1991)
Jádro věci (ČSFR, 1992)
Otázky před potopou (ČSFR, 1992)
Zrcadlové bludiště duše (ČSFR, 1992) Bitevní pole spásy (ČSFR, 1992)
Temelínské pochybnosti (ČR, 1993)
Co nám chybí ke štěstí? (ČR, 1993)
As if from another world (UK, 1994)
Vlasatý stát uprostřed holohlavé republiky (ČR, 1994)
Co přináší řeka (ČR, 1995)
Homo Economicus (ČR, 1995)
Člověk člověku (ČR, 1995)
Vzpomínky na seriál (ČR, 1995)
Ante Finem (ČR, 1996)
Maminky a miminka (ČR, 1996)
Oběti přežití (ČR, 1997)
Genius Loci (ČR, 1998)
Odmítaní a přijetí (ČR, 2000)
Ekohistorie (ČR, 2000)
Mnoho hlasů (ČR, 2001)
Hledání moudrosti ve stáří (57´, ČR, 2002)
Právo žebrat? (27´, ČR, 2003)
Myšlení vody (28´, ČR, 2003)
Když musíš, tak musíš (10x27´, ČR, 2003) - režie epizody
Nemusíte to nazývat náboženstvím... (28´, ČR, 2005)
Život na dluh (27´, ČR, 2006)
Milujte své nepřátele (76´, ČR, 2006)
Hledání dobré smrti (56´, ČR, 2006)
Hledání ekologického myšlení (75´, ČR, 2006)
Co jsme my, budete i vy... (28´, ČR, 2007)
Životy dětí (28´, ČR, 2007)
Nezapomínání (43´, ČR, 2008)
Nevítaní (95´, ČR, 2009)
Lokální a globální: O smyslu blízkosti (49', ČR, 2010)
Přibližování (62', ČR, 2011)
I am Like a Tiger (42', ČR, 2011)

Milujte_sve_nepratele_1

Milujte své nepřátelé

Milujte své nepřátelé (Orig.) / 2005 / Česká republika / 78 min

Příběh Švýcarky a Čecha, kteří stovkám lidí změnili život i pohled na život...

Podrobně…

Nevitani_1

Nevítaní

Nevítaní (Orig.) / 2009 / Česká republika / 94 min

Celovečerní dokument Tomáše Škrdlanta zachycuje dlouhodobě sledované osudy fyzicky postižených dětí, které byly svými rodiči odloženy hned po narození...

Podrobně…



Novinky

Visegrád? A to je sakra kde?

Visegrád? A to je sakra kde?

S tímto odvážným mottem, hravě ironickým vizuálem a především zajímavou filmovou selekcí se letos prezentoval Visegrádský filmový festival v irském Corku. Jaký byl, kam směřuje a proč se vlastně koná v Irsku?

Číst dál…

- 26.9.2016 -

Přehlídka klenotů asijského dokumentárního filmu? TIDF!

Přehlídka klenotů asijského dokumentárního filmu? TIDF!

Zájem o vše asijské v globálním světě roste rychleji než kapitálové trhy. Týká se to i dokumentárních filmů. Se současnou produkcí asijských dokumentaristů seznamuje v Asii pravidelně Taiwan International Documentary Festival.

Číst dál…

- 12.9.2016 -

Snímek Gulîstan, Land of Roses si z Locarna odnáší prestižní evropské ocenění Doc Alliance Selection Award

Snímek Gulîstan, Land of Roses si z Locarna odnáší prestižní evropské ocenění Doc Alliance Selection Award

V pořadí již 9. vítězem unikátní filmové ceny Doc Alliance Selection Award se v neděli 7. srpna stala mladá režisérka Zaynê Akyol. Ocenění od roku 2008 uděluje mezinárodní platforma Doc Alliance. Původem kurdská filmařka dlouhodobě žijící v Kanadě převzala cenu během slavnostního ceremoniálu na filmovém festivalu Locarno, spolu s oceněním z rukou ředitelů festivalů sdružení Doc Alliance obdržela také finanční podporu budoucí tvorby ve výši 5 000 euro.

Číst dál…

- 8.8.2016 -

Další novinky…