// Vaše online dokumentární kino //

Již 10 let pro vás objevujeme ty nejlepší dokumentární filmy



Tomas Skrdlant

Tomáš Škrdlant

Česká republika / Web

Biografie

Tomáš Škrdlant se narodil v roce 1943, vystudoval režii na pražské FAMU v letech 1962-66, v roce 1968 natočil ve Studiu Armádního Filmu (ČAF) tři dokumentární filmy, které však už nebyly po událostech Pražského jara uvedeny.
V letech tzv. „normalizace“ se věnoval převážně dokumentární televizní tvorbě z oblasti sportu a motorismu, neboť tam bylo snazší nacházet problémová témata, bez přímého politického kontextu. (Dopink, ekologické dopady individuálního motorismu, osobní automobil jako společenský fetiš a pod.) Od roku 1990 natočil desítky autorských dokumentárních filmů o širších souvislostech krize životního prostředí, o sociální dynamice, o psychologii a psychopatologii mezilidských vztahů či o postavení postižených dětí v rodině a společnosti.
V roce 1996 vydal knihu Demokracie přírody - ekologická hra systémových podobností. Od roku 2000 vede na Masarykově univerzitě v Brně semináře o nelineárním myšlení. Je spoluautorem knihy Skrytá pravda země, kterou napsal společně s filozofem Zdeňkem Neubauerem.
V roce 2009 získal Cenu Pavla Kouteckého za film Nevítaní, ve kterém mapuje příběhy obtížného dětství a dospívaní několika fyzicky postižených lidí.


Filmografie:

Stromy v nás (17´, ČSSR, 1989)
Sport a politika (ČSFR, 1990)
Orwellův rok aneb vzpomínky na neuskutečněnou budoucnost (ČSFR, 1991)
Jádro věci (ČSFR, 1992)
Otázky před potopou (ČSFR, 1992)
Zrcadlové bludiště duše (ČSFR, 1992) Bitevní pole spásy (ČSFR, 1992)
Temelínské pochybnosti (ČR, 1993)
Co nám chybí ke štěstí? (ČR, 1993)
As if from another world (UK, 1994)
Vlasatý stát uprostřed holohlavé republiky (ČR, 1994)
Co přináší řeka (ČR, 1995)
Homo Economicus (ČR, 1995)
Člověk člověku (ČR, 1995)
Vzpomínky na seriál (ČR, 1995)
Ante Finem (ČR, 1996)
Maminky a miminka (ČR, 1996)
Oběti přežití (ČR, 1997)
Genius Loci (ČR, 1998)
Odmítaní a přijetí (ČR, 2000)
Ekohistorie (ČR, 2000)
Mnoho hlasů (ČR, 2001)
Hledání moudrosti ve stáří (57´, ČR, 2002)
Právo žebrat? (27´, ČR, 2003)
Myšlení vody (28´, ČR, 2003)
Když musíš, tak musíš (10x27´, ČR, 2003) - režie epizody
Nemusíte to nazývat náboženstvím... (28´, ČR, 2005)
Život na dluh (27´, ČR, 2006)
Milujte své nepřátele (76´, ČR, 2006)
Hledání dobré smrti (56´, ČR, 2006)
Hledání ekologického myšlení (75´, ČR, 2006)
Co jsme my, budete i vy... (28´, ČR, 2007)
Životy dětí (28´, ČR, 2007)
Nezapomínání (43´, ČR, 2008)
Nevítaní (95´, ČR, 2009)
Lokální a globální: O smyslu blízkosti (49', ČR, 2010)
Přibližování (62', ČR, 2011)
I am Like a Tiger (42', ČR, 2011)

Milujte_sve_nepratele_1

Milujte své nepřátelé

Milujte své nepřátelé (Orig.) / 2005 / Česká republika / 78 min

Příběh Švýcarky a Čecha, kteří stovkám lidí změnili život i pohled na život...

Podrobně…

Nevitani_1

Nevítaní

Nevítaní (Orig.) / 2009 / Česká republika / 94 min

Celovečerní dokument Tomáše Škrdlanta zachycuje dlouhodobě sledované osudy fyzicky postižených dětí, které byly svými rodiči odloženy hned po narození...

Podrobně…



Novinky

Výjimečné filmy FAMUFESTU

Výjimečné filmy FAMUFESTU

Třiatřicátý ročník FAMUFESTu, soutěžní přehlídky filmů studentů FAMU, letos proběhne ve dnech 23. - 27. listopadu na pražské Letné. FAMUFEST se podruhé vrátí do Bio Oko, a nově bude probíhat program také ve Studiu Hrdinů a v Café Jedna.

Číst dál…

- 22.11.2016 -

Kosmopolitní DOK Leipzig

Kosmopolitní DOK Leipzig

Každý ročník tohohle festivalu je skvělý. A – i když se to zdá nemožné – lepší než ten minulý.

Číst dál…

- 7.11.2016 -

20. MFDF Ji.hlava stojí za návštěvu

20. MFDF Ji.hlava stojí za návštěvu

25.–30. října probíhá 20. ročník největší slavnosti dokumentárního filmu ve střední a východní Evropě. Až do 6. 11. pokračuje festival online na DAFilms.cz.

Číst dál…

- 24.10.2016 -

Další novinky…