// Vaše online dokumentární kino //

Již 10 let pro vás objevujeme ty nejlepší dokumentární filmy



Tomas Skrdlant

Tomáš Škrdlant

Česká republika / Web

Biografie

Tomáš Škrdlant se narodil v roce 1943, vystudoval režii na pražské FAMU v letech 1962-66, v roce 1968 natočil ve Studiu Armádního Filmu (ČAF) tři dokumentární filmy, které však už nebyly po událostech Pražského jara uvedeny.
V letech tzv. „normalizace“ se věnoval převážně dokumentární televizní tvorbě z oblasti sportu a motorismu, neboť tam bylo snazší nacházet problémová témata, bez přímého politického kontextu. (Dopink, ekologické dopady individuálního motorismu, osobní automobil jako společenský fetiš a pod.) Od roku 1990 natočil desítky autorských dokumentárních filmů o širších souvislostech krize životního prostředí, o sociální dynamice, o psychologii a psychopatologii mezilidských vztahů či o postavení postižených dětí v rodině a společnosti.
V roce 1996 vydal knihu Demokracie přírody - ekologická hra systémových podobností. Od roku 2000 vede na Masarykově univerzitě v Brně semináře o nelineárním myšlení. Je spoluautorem knihy Skrytá pravda země, kterou napsal společně s filozofem Zdeňkem Neubauerem.
V roce 2009 získal Cenu Pavla Kouteckého za film Nevítaní, ve kterém mapuje příběhy obtížného dětství a dospívaní několika fyzicky postižených lidí.


Filmografie:

Stromy v nás (17´, ČSSR, 1989)
Sport a politika (ČSFR, 1990)
Orwellův rok aneb vzpomínky na neuskutečněnou budoucnost (ČSFR, 1991)
Jádro věci (ČSFR, 1992)
Otázky před potopou (ČSFR, 1992)
Zrcadlové bludiště duše (ČSFR, 1992) Bitevní pole spásy (ČSFR, 1992)
Temelínské pochybnosti (ČR, 1993)
Co nám chybí ke štěstí? (ČR, 1993)
As if from another world (UK, 1994)
Vlasatý stát uprostřed holohlavé republiky (ČR, 1994)
Co přináší řeka (ČR, 1995)
Homo Economicus (ČR, 1995)
Člověk člověku (ČR, 1995)
Vzpomínky na seriál (ČR, 1995)
Ante Finem (ČR, 1996)
Maminky a miminka (ČR, 1996)
Oběti přežití (ČR, 1997)
Genius Loci (ČR, 1998)
Odmítaní a přijetí (ČR, 2000)
Ekohistorie (ČR, 2000)
Mnoho hlasů (ČR, 2001)
Hledání moudrosti ve stáří (57´, ČR, 2002)
Právo žebrat? (27´, ČR, 2003)
Myšlení vody (28´, ČR, 2003)
Když musíš, tak musíš (10x27´, ČR, 2003) - režie epizody
Nemusíte to nazývat náboženstvím... (28´, ČR, 2005)
Život na dluh (27´, ČR, 2006)
Milujte své nepřátele (76´, ČR, 2006)
Hledání dobré smrti (56´, ČR, 2006)
Hledání ekologického myšlení (75´, ČR, 2006)
Co jsme my, budete i vy... (28´, ČR, 2007)
Životy dětí (28´, ČR, 2007)
Nezapomínání (43´, ČR, 2008)
Nevítaní (95´, ČR, 2009)
Lokální a globální: O smyslu blízkosti (49', ČR, 2010)
Přibližování (62', ČR, 2011)
I am Like a Tiger (42', ČR, 2011)

Looking for good death0

Hledání dobré smrti

Hledání dobré smrti (Orig.) / 2006 / Česká republika / 58 min

Hodinový dokumentární film režiséra Tomáše Škrdlanta hledá na autentických příbězích umírajících lidí různé podoby toho, co jednou čeká každého z nás: smrt a umírání. Lékařská věda nám nesmí rozkazovat: Právo odmítnout léčbu je stále málo známé základní právo každého člověka.

Podrobně…

Milujte_sve_nepratele_1

Milujte své nepřátelé

Milujte své nepřátelé (Orig.) / 2005 / Česká republika / 78 min

Příběh Švýcarky a Čecha, kteří stovkám lidí změnili život i pohled na život...

Podrobně…

Nevitani_1

Nevítaní

Nevítaní (Orig.) / 2009 / Česká republika / 94 min

Celovečerní dokument Tomáše Škrdlanta zachycuje dlouhodobě sledované osudy fyzicky postižených dětí, které byly svými rodiči odloženy hned po narození...

Podrobně…

A_Hairly_State_inside_a_Bald_headed_Republic_1

Vlasatý stát uvnitř holohlavé republiky

Vlasatý stát uvnitř holohlavé republiky (Orig.) / 1994 / Česká republika / 45 min

Na podzim roku 1968 natočili A.Hanauerova a T.Škrdlant dokument "Potomci" - portréty nekolika vlasatých chlapců, mezi nimi Jaroslava Hutky Vlasty Třešňáka. Po 26 letech se se svými názory konfrontují titíž lidé. O jejich způsobu nekonformního života před dvaceti pěti lety a nyní.

Podrobně…



Novinky

GULI SILBERSTEIN UVÁDÍ…

GULI SILBERSTEIN UVÁDÍ…

„Moje tvorba má dvě části: první z nich se týká přímých politických obrazů násilí, agrese a protestů, převážně v izraelsko-palestinském kontextu. Jedná se o kritiku zpravodajských médií, která zkoumá komplexní, realistické a zároveň surrealistické aspekty těchto obrazů. Druhá část videí je pak abstraktnější a univerzálnější a zabývá se kognitivními, environmentálními a existenciálními záležitostmi,“ představuje režisér svoji tvorbu.

Číst dál…

- 16.1.2017 -

Charta 77

Charta 77

Čtyřicáté výročí založení Charty 77 si připomínáme dokumentárními profily signatářů této důležité iniciativy protikomunistického odboje. Poznejte kontext této historické události prostřednictvím autentického filmového zážitku.

Číst dál…

- 10.1.2017 -

Šťastné a filmové z DAFilms!

Šťastné a filmové z DAFilms!

Zvýhodněné předplatné na DAFilms.cz je dárek, který díky své různorodosti nikdy neomrzí. Pořídit jej můžete pro vaše blízké nebo jen tak – pro sebe.

Číst dál…

- 14.12.2016 -

Další novinky…