// Vaše online dokumentární kino //

Již 10 let pro vás objevujeme ty nejlepší dokumentární filmy



Bystrican

Ivo Bystřičan

Česká republika

Biografie

Ivo Bystřičan (*1980) vystudoval sociologii a sociální politiku – sociální práci. V současné době studuje poslední ročník oboru dokumentární tvorby na FAMU v Praze. Soustředí se zejména na sociální témata. Jeho autorské dokumentární filmy se účastnily festivalů v Číně, Brazílii, Izraeli, Kanadě, Francii, Španělsku, Moldavsku, Německu a mnoha dalších. Pro CEE Bankwatch Network natočil svůj poslední celovečerní dokument Doba měděná, který odkrývá paradox evropské rozvojové pomoci na pozadí zambijského těžebního průmyslu. Ivo Bystřičan jako režisér a scenárista rovněž spolupracuje s Českou televizí a neziskovými organizacemi.

Filmografie:
Burza předsudků (ČR, 2005)
Better Tomorrow (ČR, 2005)
Proklatě smutné kuře (ČR, 2005)
Roštěnky (ČR, 2007)
Sikora. Malý osobní marketingový epos. (ČR, 2007)
Trvalé bydliště Praha (ČR, 2008)
Zkoumání třídního původu (ČR, 2009)
Doba měděná (54´, ČR, 2009)
Bitevní pole domácích prací (ČR, 2011)
Hyperboloid nad městem (ČR, 2011)
Zrezivělá krása (ČR, 2011)
Hypermarket, jeho pán a otrok (ČR, 2011)
Kdo uteče, ten je chlap (ČR, 2011)
Atomová víra (ČR, 2012)
Když děti nosí stát (ČR, 2012)
Český žurnál (ČR, 2013)
Expremiéři (ČR, 2013)
Klovací pořádek (ČR, 2013)
Český žurnál: Zločin pana Chytila (ČR, 2014)
Dál nic (ČR, 2014)

Byeway_1

Dál nic

Dál nic (Orig.) / 2014 / Česká republika / 72 min

Ani po sedmi letech se stavařům nedaří uvést do provozu pár zbývajících kilometrů dálnice D8, vedoucí chráněnou oblastí Českého středohoří směrem do Německa. Dokončení stavby blokuje série žalob občanského sdružení Děti Země, které upozorňuje na nezákonný průběh celého projektu. Místní lidé ale vnímají situaci odlišně...

Podrobně…

Doba_medena_1

Doba měděná

Doba měděná (Orig.) / 2010 / Česká republika / 54 min

Blesková dokumentární inspekce do Zambie rozplétá absurdní příběh o globální ekonomice, v němž svou roli, skrze své evropské daně, hrajete i vy.

Podrobně…

Doba_medena_1

Doba měděná (ANGLICKÁ VERZE)

Doba měděná (ANGLICKÁ VERZE) (Orig.) / 2010 / Česká republika / 54 min

Blesková dokumentární inspekce do Zambie rozplétá absurdní příběh o globální ekonomice, v němž svou roli, skrze své evropské daně, hrajete i vy.

Podrobně…

mych_poslednich_150000_cigaret_1

Mých posledních 150 tisíc cigaret

Mých posledních 150 tisíc cigaret (Orig.) / 2013 / Česká republika / 52 min

Dokumentární infotainment se pouští do politického a tržního pozadí nejrozšířenější závislosti. Autoři filmu se vydávají do Kutné Hory, aby státně tolerovanou drogu prozkoumali z hlediska byznysu, který přináší. Kutná Hora s továrnou na cigarety se stane mikrosvětem zhmotňujícím začarovaný kruh obchodu s lidskou slabostí...

Podrobně…

Sikora. Little Personal Marketing Epos.0

Sikora. Malý osobní marketingový epos.

Sikora. Malý osobní marketingový epos. (Orig.) / 2007 / Česká republika / 38 min

Podrobně…

slusny_dum_1

Slušný dům

Slušný dům (Orig.) / 2014 / Česká republika / 5 min

Kvůli výtahu se obyvatelé domu znají s ostatními jen ve svém patře. Seznámení s dosud neviditelnými obyvateli činžovního domu po dvou letech spoluobyvatelství. Co spojuje ty, kteří si z celé zeměkoule vybrali k životu právě toto místo? Minimalistická dokumentární sonda do lokální předurčenosti a zdvořilé urbánní nevšímavosti.

Podrobně…

Permanent Residence Prague0

Trvalé bydliště Praha

Trvalé bydliště Praha (Orig.) / 2008 / Česká republika / 27 min

Podrobně…



Novinky

15 festivalově úspěšných dokumentů po celé ČR v roce 2016 díky projektu KineDok

15 festivalově úspěšných dokumentů po celé ČR v roce 2016 díky projektu KineDok

V minulém roce proběhl pilotní ročník jedinečného mezinárodního projektu KineDok, který přináší projekce autorských dokumentů obohacené o debaty s tvůrci filmů a odborníky nebo jiný zajímavý doprovodný program. Institut dokumentárního filmu letos zve na dalších 15 evropských dokumentů a nabízí možnost site-specific promítání kromě ČR, Slovenska, Maďarska, Rumunska a Chorvatska nově i divákům v Polsku a Norsku. V České republice budou moci fanoušci autorského dokumentu navštívit během roku na 150 projekcí na nejméně 25 nejrůznějších místech a seznámit se se současnou českou a evropskou dokumentární tvorbou.

Číst dál…

- 9.5.2016 -

Svět sám pro sebe - Rozhovor s režisérem Sławomirem Batyrou

Svět sám pro sebe - Rozhovor s režisérem Sławomirem Batyrou

Přečtěte si exkluzivní interview s polským filmařem Sławomirem Batyrou, režisérem snímku THE GREAT THEATRE. V něm vás autor provede zákoutími svého krátkého filmu tak, jako jeho snímek provádí diváky zákoutími největšího operního domu na světě. Je libo lístky do opery, nebo do kina? Co takhle na obojí?

Číst dál…

- 20.4.2016 -

Mezinárodní projekt My Street Films vstupuje do třetího ročníku

Mezinárodní projekt My Street Films vstupuje do třetího ročníku

Soutěž My Street Films, která vyzývá veřejnost k natáčení vlastních krátkých snímků ze svého okolí, zahajuje třetí ročník v ulicích střední Evropy. Projekt vznikl původně v Londýně, kde mapoval město nad Temží prostřednictvím filmových příběhů s tématem ulice a jejích obyvatel. Ve spolupráci s DAFilms.cz se online filmová mapa rozrostla do České republiky a odsud také na Slovensko, do Polska a Maďarska.

Číst dál…

- 13.4.2016 -

Další novinky…