Olga Sommerová

Olga Sommerová (Česká republika)

Olga Sommerová se narodila v Praze roku 1949. Vystudovala katedru dokumentární tvorby na FAMU. Na konci 70. let byla na krátkou dobu redaktorkou v Československé televizi. V letech 1989-1993 pracovala v Krátkém filmu.
V letech 1991 - 2002 učila na FAMU, od roku 1994 vedla osm let katedru dokumentární tvorby. V roce 1995 byla na základě habilitační přednášky Dokumentární film - má láska jmenována docentkou. Externě spolupracuje s Vyšší odbornou filmovou školou v Písku a pořádá projekce, přednášky a besedy na pozvání kulturních institucí v celé České republice.
Natočila devadesát sedm dokumentárních filmů, za něž získala třicet cen na domácích a zahraničních filmových festivalech. Na základě úspěšného filmu O čem sní ženy vydala tři stejnojmenné knihy rozhovorů, které se společně s knihou O čem sní muži staly bestsellery.
Její filmy se věnují především sociálním tématům a mezilidským vztahům, nechybí mezi nimi portréty obyčejných lidí i významných osobností, fenomény společenského a uměleckého života, feminismus či politická historie České republiky.
Olga Sommerová je členkou Českého filmového a televizního svazu (FITES), Asociace režisérů a scénáristů (ARAS) a České filmové a televizní akademie. Účastní se členství v porotách domácích i mezinárodních filmových festivalů, například festivalu Jeden svět v Praze nebo MFF v Karlových Varech. Je matkou Jakuba Sommera a Olgy Špátové, taktéž filmových režisérů.


Filmografie:

Konkurs na rok 2000 (ČSSR, 1979)
Doma (ČSSR, 1980)
S tebou, táto (14´, ČSSR, 1981)
Talentované děti (ČSSR, 1986)
Otec a dcera (ČSSR, 1986)
Zkus to dokázat (ČSSR, 1987)
Za svou pravdou stát (ČSSR, 1987)
Máte rádi Smetanu? (20´, ČSSR, 1989)
Bůh žehnej Československu (ČSFR, 1990)
Miluj bližního svého (19´, ČSFR, 1990)
Svobodný člověk Václav Malý (ČSFR, 1990)
Netrpělivost srdce (ČSFR, 1991)
Přítelkyně (42´, ČSFR, 1991)
Zdeňka Hůly Svěcení jara (24´, ČSFR, 1992)
Žena, zločin a trest (ČSFR, 1992)
Slovensko ve svobodné Evropě (ČR, 1993)
Spřízněni bláznovstvím (29´, ČR, 1993)
TV cyklus GEN/ portréty Olgy Havlové, Anny Fárové, Jana Špáty, Ivana Klímy, Josefa Kemra a dalších (ČR, 1992-96)
Nesmrtelná hvězda Božena Němcová (58´, ČR, 1997)
Jó, to jsem ještě žil (59´, ČR, 1997)
Zavřené světy (28´, ČR, 1999)
O čem sní ženy (58´, ČR, 1999)
O čem sní muži (57´, ČR, 1999)
Zábradlí (58´, ČR, 2000)
Ztracená duše národa (7x57´, ČR, 2002)-režie epizod
Konec světa v srdci Evropy (58´, ČR, 2002)
Máňa po deseti letech (54´, ČR, 2003)
Dva muži na Sibiři (27´, ČR, 2004)
Tomáš Garrigue Masaryk (36´, ČR, 2004)
Děti pod Karpaty (27´, ČR, 2004)
Moje 20. století (56´, ČR, 2005)
Láska včera, dnes a zítra (57´, ČR, 2005)
Ženy Charty 77 (10x15´, ČR, 2006)-režie epizod
Přežili jsme svoje děti (56´, ČR, 2006)
Medela (54´, ČR, 2007)
Sedm světel (57´, ČR, 2008)
Do samoty v tanci (56´, ČR, 2008)
21 mluvčích Charty 77 (3x60', Czech Republic, 2009)
Drž rytmus! (57', Czech Republic, 2009)
České milování (26x25', Czech Republic, 2009)
24 (52', Czech Republic, 2011)
Věra 68 (90', Czech Republic, 2012)
Popelčin komplex (84', Czech Republic, 2013)

Členové Doc Alliance

Doc Alliance je tvůrčí partnerství 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu. Naším cílem je prosazování žánru dokumentárního filmu, podpora jeho rozmanitosti a propagace kvalitních autorských dokumentárních snímků.