// Vaše online dokumentární kino //

Již 10 let pro vás objevujeme ty nejlepší dokumentární filmy



Olga Sommerova

Olga Sommerová

Česká republika / Web

Biografie

Olga Sommerová se narodila v Praze roku 1949. Vystudovala katedru dokumentární tvorby na FAMU. Na konci 70. let byla na krátkou dobu redaktorkou v Československé televizi. V letech 1989-1993 pracovala v Krátkém filmu.
V letech 1991 - 2002 učila na FAMU, od roku 1994 vedla osm let katedru dokumentární tvorby. V roce 1995 byla na základě habilitační přednášky Dokumentární film - má láska jmenována docentkou. Externě spolupracuje s Vyšší odbornou filmovou školou v Písku a pořádá projekce, přednášky a besedy na pozvání kulturních institucí v celé České republice.
Natočila devadesát sedm dokumentárních filmů, za něž získala třicet cen na domácích a zahraničních filmových festivalech. Na základě úspěšného filmu O čem sní ženy vydala tři stejnojmenné knihy rozhovorů, které se společně s knihou O čem sní muži staly bestsellery.
Její filmy se věnují především sociálním tématům a mezilidským vztahům, nechybí mezi nimi portréty obyčejných lidí i významných osobností, fenomény společenského a uměleckého života, feminismus či politická historie České republiky.
Olga Sommerová je členkou Českého filmového a televizního svazu (FITES), Asociace režisérů a scénáristů (ARAS) a České filmové a televizní akademie. Účastní se členství v porotách domácích i mezinárodních filmových festivalů, například festivalu Jeden svět v Praze nebo MFF v Karlových Varech. Je matkou Jakuba Sommera a Olgy Špátové, taktéž filmových režisérů.


Filmografie:

Konkurs na rok 2000 (ČSSR, 1979)
Doma (ČSSR, 1980)
S tebou, táto (14´, ČSSR, 1981)
Talentované děti (ČSSR, 1986)
Otec a dcera (ČSSR, 1986)
Zkus to dokázat (ČSSR, 1987)
Za svou pravdou stát (ČSSR, 1987)
Máte rádi Smetanu? (20´, ČSSR, 1989)
Bůh žehnej Československu (ČSFR, 1990)
Miluj bližního svého (19´, ČSFR, 1990)
Svobodný člověk Václav Malý (ČSFR, 1990)
Netrpělivost srdce (ČSFR, 1991)
Přítelkyně (42´, ČSFR, 1991)
Zdeňka Hůly Svěcení jara (24´, ČSFR, 1992)
Žena, zločin a trest (ČSFR, 1992)
Slovensko ve svobodné Evropě (ČR, 1993)
Spřízněni bláznovstvím (29´, ČR, 1993)
TV cyklus GEN/ portréty Olgy Havlové, Anny Fárové, Jana Špáty, Ivana Klímy, Josefa Kemra a dalších (ČR, 1992-96)
Nesmrtelná hvězda Božena Němcová (58´, ČR, 1997)
Jó, to jsem ještě žil (59´, ČR, 1997)
Zavřené světy (28´, ČR, 1999)
O čem sní ženy (58´, ČR, 1999)
O čem sní muži (57´, ČR, 1999)
Zábradlí (58´, ČR, 2000)
Ztracená duše národa (7x57´, ČR, 2002)-režie epizod
Konec světa v srdci Evropy (58´, ČR, 2002)
Máňa po deseti letech (54´, ČR, 2003)
Dva muži na Sibiři (27´, ČR, 2004)
Tomáš Garrigue Masaryk (36´, ČR, 2004)
Děti pod Karpaty (27´, ČR, 2004)
Moje 20. století (56´, ČR, 2005)
Láska včera, dnes a zítra (57´, ČR, 2005)
Ženy Charty 77 (10x15´, ČR, 2006)-režie epizod
Přežili jsme svoje děti (56´, ČR, 2006)
Medela (54´, ČR, 2007)
Sedm světel (57´, ČR, 2008)
Do samoty v tanci (56´, ČR, 2008)
21 mluvčích Charty 77 (3x60', Czech Republic, 2009)
Drž rytmus! (57', Czech Republic, 2009)
České milování (26x25', Czech Republic, 2009)
24 (52', Czech Republic, 2011)
Věra 68 (90', Czech Republic, 2012)
Popelčin komplex (84', Czech Republic, 2013)

Magicky_hlas_rebelky_1

Magický hlas rebelky

Magický hlas rebelky (Orig.) / 2014 / Česká republika / 85 min

Marta Kubišová setrvala se ctí dvacet let v odporu proti komunistickému režimu. Trojnásobná Zlatá slavice z let 1966, 1968 a 1969 byla ve svém strmém profesním vzletu sestřelena ruskými okupačními tanky, které obsadily Československo...

Podrobně…

Portrait of offender Máňa after ten years1

Máňa po deseti letech

Máňa po deseti letech (Orig.) / 2003 / Česká republika / 56 min

"Jsem věčnej běžec. Stop je pro mě jen kriminál. Tady to má řád a smysl," svěřuje se režisérce Olze Sommerové recidivistka Máňa. Po necelém roce stráveném ve vězení si Máňa může opět užívat svobody. Ale kde, když nemá kam jít, a jak, když slovo pracovat nemá ráda?

Podrobně…

My_20th_Century_1

Moje 20. století

Moje 20. století (Orig.) / 2005 / Česká republika / 56 min

Režisérka Olga Sommerová nahlédla do soukromí tří českých žen narozených za první republiky; tří významných umělkyň, jejichž dílo je doma mnohdy ceněno méně než v zahraničí a které srší energií i životní moudrostí.

Podrobně…

Vera_68_1

Věra 68

Věra 68 (Orig.) / 2012 / Česká republika / 100 min

Film o Věře Čáslavské je bilancí celého jejího života. Se svými sedmi zlatými a čtyřmi stříbrnými olympijskými medailemi je nejúspěšnější československou sportovkyní všech dob, čtvrtou nejúspěšnější ženskou olympijskou sportovkyní světa...

Podrobně…



Novinky

GULI SILBERSTEIN UVÁDÍ…

GULI SILBERSTEIN UVÁDÍ…

„Moje tvorba má dvě části: první z nich se týká přímých politických obrazů násilí, agrese a protestů, převážně v izraelsko-palestinském kontextu. Jedná se o kritiku zpravodajských médií, která zkoumá komplexní, realistické a zároveň surrealistické aspekty těchto obrazů. Druhá část videí je pak abstraktnější a univerzálnější a zabývá se kognitivními, environmentálními a existenciálními záležitostmi,“ představuje režisér svoji tvorbu.

Číst dál…

- 16.1.2017 -

Charta 77

Charta 77

Čtyřicáté výročí založení Charty 77 si připomínáme dokumentárními profily signatářů této důležité iniciativy protikomunistického odboje. Poznejte kontext této historické události prostřednictvím autentického filmového zážitku.

Číst dál…

- 10.1.2017 -

Šťastné a filmové z DAFilms!

Šťastné a filmové z DAFilms!

Zvýhodněné předplatné na DAFilms.cz je dárek, který díky své různorodosti nikdy neomrzí. Pořídit jej můžete pro vaše blízké nebo jen tak – pro sebe.

Číst dál…

- 14.12.2016 -

Další novinky…