Ivana Pauerová Miloševičová

Ivana Pauerová Miloševičová (Česká republika)

Narodila v roce 1976 v Sarajevu v Bosně a Hercegovině. Absolvovala Fakultu humanitních studií UK a FAMU, obor dokumentární tvorba.
Ve svém absolventském filmu Nikdy nebylo líp se po deseti letech života v emigraci vydala na cestu do Bosny a Hercegoviny. Přímočaře vyprávěný cestovní deník je složen z miniprofilů různorodých obyvatel. Má ambici být mapou dějinně sociálně i politicky rozdělené země. Rychle se střídající záznamy výpovědí členů rozdílných národností komentují pouť zničeným územím, tvoří pás otázek a odpovědí. Snímek nadčasově zkoumá otázku identity a emigrace, pevnou provázanost člověka s místem jeho narození i schopnost nalézt nový životní prostor pro své tělo i srdce.

Ve svém filmu Dámy v bílém režisérka podnikla se svým štábem cestu na Kubu, aby se zde setkala s ženami z organizace Damas de Blanco (Dámy v bílém), jimž Castrova diktatura na jaře roku 2003 zavřela manžely, otce a bratry za protistátní činnost. Miloševičová používá metody cinema-vérité, důležitá je tvář a osoba hrdinky, kontextualizace je ponechána na divákovi. Natáčení filmu, který koprodukovala česká humanitární organizace Člověk v tísni, probíhalo ve většině případů v utajení a za velice ztížených podmínek. Přesto, že byl štáb nakonec zatčen a vyhoštěn ze země, se mu podařilo zachytit mnoho autentických rozhovorů s hlavními představitelkami organizace.

V ČT stála u zrodu projektů jako jsou např. Šmejdi, Dobrodružství archeologie, Dokolakolem. Ujala se režie čtvrté řady docusoap Čtyři v tom. Pro cyklus autorských dokumentů Český žurnál natočila Děti státu, v němž se pokusila nahlédnout na to, jak funguje norský systém ochrany dětí Barnevernet.

Filmografie

  • Svéráz českého rybolovu
    2021
  • Dámy v bílém
    2008
  • Nikdy Nebylo Líp
    2006
  • Den E
    2004
  • Zákulisí slov
    2004

Portál DAFilms.cz je výsledkem tvůrčí spolupráce 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu sdružených do Doc Alliance. Naším cílem je posouvat hranice dokumentárního filmu, propagovat jeho rozmanitost a podporovat kvalitní autorské filmy.

Členové Doc Alliance

Chcete být pravidelně informováni o našem filmovém programu?

Odesláním registrace k Newsletteru souhlasím se zasíláním obchodních sdělení elektronickými prostředky a souvisejícím zpracováním osobních údajů pro účely zasílání Newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrzuji, že jsem si přečetl(a) Zásady zpracování osobních údajů, textu rozumím a souhlasím s ním, přičemž beru na vědomí práva zde uvedená, zejména právo na námitky proti provádění přímého marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít