Miroslav Janek (Česká republika)

Narodil se v roce 1954 a již od dětství natáčel krátké filmy. V letech 1973 až 1976 se třikrát marně ucházel o studium na FAMU. V roce 1979 emigroval do Německa a odtud posléze přesídlil do Minneapolis, USA, kde pracoval jako střihač a kameraman a kde kromě toho natočil řadu svých autorských snímků. Jedním z nich je například film Now I Lay Me (1987) popisující život mladíka v absurdní životní situaci. Od roku 1987 spolupracoval Miroslav Janek jako střihač s Godfreym Reggiem na slavných filmech tzv. Quatsi trilogie a dále na krátkém filmu Anima Mundi. Později se vrátil zpět do České republiky a od roku 1993 pracuje pro Českou televizi na dokumentárních filmech, které získaly již řadu ocenění na mezinárodních festivalech. Od roku 1998 je stálým pedagogem na FAMU. V roce 2007 po tragicky zesnulém Pavlu Kouteckém dokončil film Občan Havel, který sledoval bývalého prezidenta více než třináct let. Manželka Miroslava Janka Tonička je taktéž střihačka.


Filmografie:
Bratrovražda (14´, ČSSR, 1977)

Foreclosure (22’, USA, 1982) - kamera, střih
Finder Keepers (30’, USA, 1982) - střih
Visitor (23’, USA, 1983)
Heroes (60’, USA, 1983)

Tradition Bearers (60’, USA, 1983) – střih
St. Cloud sleep (30’, USA, 1984) - kamera
Little city in space (60’, USA, 1984)
St. Germain (3’, USA, 1984)
U Film Society (3’, USA, 1985)
Valo (30’, USA, 1985) - kamera
Four on the floor (USA, 1985) – střih videoklipu Minnesota Opera Co.
Daytime moon (9’, USA, 1985) – střih
Good man in the woods (86’, USA, 1986) kamera– střih
Powaqqatsi (90’, USA, 1987) – střih
John Huston and the Dubliners (60’, USA, 1987) – střih
Serra Pelada (USA, 1988) - videoklip na hudbu Philipa Glasse, střih
K.O. Kippers (30’, USA, 1988) - kamera, střih
Now I Lay Me... (USA, 1987)

Miloš Forman stories (60’, USA, 1989) – střihový poradce
Old explorers (USA, 1989) – střih
Medicine fiddle (80’, USA, 1990) – kamera, střih
Anima mundi (30’, USA, 1991) – střih
Concierto por la terra (15’, USA, 1991) – střih
The art of collaboration (80’, USA, 1992) - střih
Hockney and opera (56’, USA, 1992) - střih
William Kennedy’s Albany (56’, USA, 1992) – střih
Mexico Hoy (40’, USA, 1994) – střih
Sedum deset Nečtiny (59´, ČR, 1994)

O Králíkovi a hostech (ČR, 1995)

Evidence (8’, IT, 1995) – střih
Cosmic voyage (40’, IT, 1996) – střih
Nespatřené (59´, ČR, 1996)

Poslední Slovan (23´, ČR, 1997)

Kdo je... Jiří Králík (ČR, 1997)

Barokní opera (59´, ČR, 1997)

Hamsa, já jsem (58´, ČR, 1998)

Badolato (80’, IT, 1999) - kamera
Previanti, výjevy ze života vesnických muzikantů (58´, ČR, 1999)

Člověk a jeho pán (ČR, 2000)

Bitva o život/ Battle for Life (88´, ČR, 2000) - režisér části 
Chaos (59´, ČR, 2001)

Nachové plachty (78´, ČR, 2001)

Chačipe (58´, ČR, 2005)

Vierka aneb záhada zmizení rodiny B. (76´, ČR, 2005)

Občan Havel - společně s Pavlem Kouteckým (119´, ČR, 2007)

Zpověď Kateryny K. (56´, ČR, 2008)
Občan Havel – Krize, Odcházení (112’, ČR, 2009)
Občan Havel – Kandidát, Dusno (112’, ČR, 2009)
For Semafor (73’, ČR, 2010)
Andrej Krob na tahu – TV film (52’, ČR, 2010)
24 – TV film (52’, ČR, 2011)
Umanutá (58’, ČR, 2012)
Raport o Velké válce – TV serial (40’, ČR, 2013) - kamera
Olga (87', ČR, 2014)
Evangelium podle Brabence (90', ČR, 2014)
Filmová lázeň (70', ČR, 2015)
Normální autistický film (90', ČR, 2016)

Films

Členové Doc Alliance

Doc Alliance je tvůrčí partnerství 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu. Naším cílem je prosazování žánru dokumentárního filmu, podpora jeho rozmanitosti a propagace kvalitních autorských dokumentárních snímků.