// Vaše online dokumentární kino //

Již 10 let pro vás objevujeme ty nejlepší dokumentární filmy



Miroslav Janek

Miroslav Janek

Česká republika

Biografie

Narodil se v roce 1954 a již od dětství natáčel krátké filmy. V letech 1973 až 1976 se třikrát marně ucházel o studium na FAMU. V roce 1979 emigroval do Německa a odtud posléze přesídlil do Minneapolis, USA, kde pracoval jako střihač a kameraman a kde kromě toho natočil řadu svých autorských snímků. Jedním z nich je například film Now I Lay Me (1987) popisující život mladíka v absurdní životní situaci. Od roku 1987 spolupracoval Miroslav Janek jako střihač s Godfreym Reggiem na slavných filmech tzv. Quatsi trilogie a dále na krátkém filmu Anima Mundi. Později se vrátil zpět do České republiky a od roku 1993 pracuje pro Českou televizi na dokumentárních filmech, které získaly již řadu ocenění na mezinárodních festivalech. Od roku 1998 je stálým pedagogem na FAMU. V roce 2007 po tragicky zesnulém Pavlu Kouteckém dokončil film Občan Havel, který sledoval bývalého prezidenta více než třináct let. Manželka Miroslava Janka Tonička je taktéž střihačka.


Filmografie:
Bratrovražda (14´, ČSSR, 1977)

Foreclosure (22’, USA, 1982) - kamera, střih
Finder Keepers (30’, USA, 1982) - střih
Visitor (23’, USA, 1983)
Heroes (60’, USA, 1983)

Tradition Bearers (60’, USA, 1983) – střih
St. Cloud sleep (30’, USA, 1984) - kamera
Little city in space (60’, USA, 1984)
St. Germain (3’, USA, 1984)
U Film Society (3’, USA, 1985)
Valo (30’, USA, 1985) - kamera
Four on the floor (USA, 1985) – střih videoklipu Minnesota Opera Co.
Daytime moon (9’, USA, 1985) – střih
Good man in the woods (86’, USA, 1986) kamera– střih
Powaqqatsi (90’, USA, 1987) – střih
John Huston and the Dubliners (60’, USA, 1987) – střih
Serra Pelada (USA, 1988) - videoklip na hudbu Philipa Glasse, střih
K.O. Kippers (30’, USA, 1988) - kamera, střih
Now I Lay Me... (USA, 1987)

Miloš Forman stories (60’, USA, 1989) – střihový poradce
Old explorers (USA, 1989) – střih
Medicine fiddle (80’, USA, 1990) – kamera, střih
Anima mundi (30’, USA, 1991) – střih
Concierto por la terra (15’, USA, 1991) – střih
The art of collaboration (80’, USA, 1992) - střih
Hockney and opera (56’, USA, 1992) - střih
William Kennedy’s Albany (56’, USA, 1992) – střih
Mexico Hoy (40’, USA, 1994) – střih
Sedum deset Nečtiny (59´, ČR, 1994)

O Králíkovi a hostech (ČR, 1995)

Evidence (8’, IT, 1995) – střih
Cosmic voyage (40’, IT, 1996) – střih
Nespatřené (59´, ČR, 1996)

Poslední Slovan (23´, ČR, 1997)

Kdo je... Jiří Králík (ČR, 1997)

Barokní opera (59´, ČR, 1997)

Hamsa, já jsem (58´, ČR, 1998)

Badolato (80’, IT, 1999) - kamera
Previanti, výjevy ze života vesnických muzikantů (58´, ČR, 1999)

Člověk a jeho pán (ČR, 2000)

Bitva o život/ Battle for Life (88´, ČR, 2000) - režisér části 
Chaos (59´, ČR, 2001)

Nachové plachty (78´, ČR, 2001)

Chačipe (58´, ČR, 2005)

Vierka aneb záhada zmizení rodiny B. (76´, ČR, 2005)

Občan Havel - společně s Pavlem Kouteckým (119´, ČR, 2007)

Zpověď Kateryny K. (56´, ČR, 2008)
Občan Havel – Krize, Odcházení (112’, ČR, 2009)
Občan Havel – Kandidát, Dusno (112’, ČR, 2009)
For Semafor (73’, ČR, 2010)
Andrej Krob na tahu – TV film (52’, ČR, 2010)
24 – TV film (52’, ČR, 2011)
Umanutá (58’, ČR, 2012)
Raport o Velké válce – TV serial (40’, ČR, 2013) - kamera
Olga (87', ČR, 2014)
Evangelium podle Brabence (90', ČR, 2014)
Filmová lázeň (70', ČR, 2015)

Chacipe_1

Chačipe

Chačipe (Orig.) / 2005 / Česká republika / 57 min

Život v dětském domově objevuje Miroslav Janek prostřednictvím hry. Děti přibírá jako partnery do natáčení, učí je zacházet s kamerou a nechává je, aby samy filmovaly prostředí, ve kterém žijí...

Podrobně…

Brabenec_1

Evangelium podle Brabence

Evangelium podle Brabence (Orig.) / 2014 / Česká republika / 87 min

Kniha rozhovorů novinářky Renaty Kalenské se členem Plastic People Vratislavem Brabencem zachycovala nejen vzpomínky na undergroundovou éru, ale také autorčiny zážitky s touto svéráznou osobností...

Podrobně…

for_semafor_1

For Semafor

For Semafor (Orig.) / 2010 / Česká republika / 73 min

Celovečerní dokument Miroslava Janka, „hudební road movie s dvaceti zastávkami“, dokumentuje výjimečnou akci, jejíž protagonisté se v reálu nikdy nesejdou pohromadě...

Podrobně…

Little City in Space0

Little City in Space

Little City in Space (Orig.) / 1984 / Česká republika / 60 min

Dokument o neobvyklé rozhlasové stanici v Minneapolis.

Podrobně…

nespatrene_1

Nespatřené

Nespatřené (Orig.) / 1997 / Česká republika / 53 min

Opravdu žijí nevidomí ve tmě a nevědí nic o věcech kolem sebe? Film zachycuje nevidomé školáky dokumentující svůj svět s fotoaparátem v ruce.

Podrobně…

Citizen_Havel_3

Občan Havel

Občan Havel (Orig.) / 2007 / Česká republika / 120 min

V roce 1992 začal režisér Pavel Koutecký natáčet Václava Havla, který kandidoval na funkci prvního prezidenta České republiky.

Podrobně…

Olga_1

Olga

Olga (Orig.) / 2014 / Česká republika / 87 min

Zpráva o sledování objekta, který odmítal vypovídat a dělal si, co chtěl.

Podrobně…

Umanuta_1

Umanutá

Umanutá (Orig.) / 2012 / Česká republika / 60 min

Intimní portrét režisérky, která zasvětila život filmu a byla ochotna obětovat kultu tvorby tři manželství i mateřství. Drahomíra Vihanová jako umanutá šamanka obrazů svěřuje své vyznání od počátečních zatracení režimem za Zabitou neděli (1969) po veřejnou popravu Zprávy o putování studentů Petra a Jakuba (2002)...

Podrobně…

Vierka_1

Vierka

Vierka (Orig.) / 2005 / Česká republika / 75 min

Dokument, který měl být původně portrétem mladé talentované romské zpěvačky, se nakonec změnil v drama o dvou rozdílných životních pravdách. Na počátku tohoto příběhu stála náhoda, na jeho konci zůstalo tajemství. Nejdříve to byl příběh o setkání zpěvačky Idy Kelarové s mladičkou romskou dívkou Vierkou Berkyovou z Lučence, jejíž hudební talent všechny uváděl v úžas...

Podrobně…



Novinky

Výjimečné filmy FAMUFESTU

Výjimečné filmy FAMUFESTU

Třiatřicátý ročník FAMUFESTu, soutěžní přehlídky filmů studentů FAMU, letos proběhne ve dnech 23. - 27. listopadu na pražské Letné. FAMUFEST se podruhé vrátí do Bio Oko, a nově bude probíhat program také ve Studiu Hrdinů a v Café Jedna.

Číst dál…

- 22.11.2016 -

Kosmopolitní DOK Leipzig

Kosmopolitní DOK Leipzig

Každý ročník tohohle festivalu je skvělý. A – i když se to zdá nemožné – lepší než ten minulý.

Číst dál…

- 7.11.2016 -

20. MFDF Ji.hlava stojí za návštěvu

20. MFDF Ji.hlava stojí za návštěvu

25.–30. října probíhá 20. ročník největší slavnosti dokumentárního filmu ve střední a východní Evropě. Až do 6. 11. pokračuje festival online na DAFilms.cz.

Číst dál…

- 24.10.2016 -

Další novinky…