// Vaše online dokumentární kino //

Již 10 let pro vás objevujeme ty nejlepší dokumentární filmy



Miroslav Janek

Miroslav Janek

Česká republika

Biografie

Narodil se v roce 1954 a již od dětství natáčel krátké filmy. V letech 1973 až 1976 se třikrát marně ucházel o studium na FAMU. V roce 1979 emigroval do Německa a odtud posléze přesídlil do Minneapolis, USA, kde pracoval jako střihač a kameraman a kde kromě toho natočil řadu svých autorských snímků. Jedním z nich je například film Now I Lay Me (1987) popisující život mladíka v absurdní životní situaci. Od roku 1987 spolupracoval Miroslav Janek jako střihač s Godfreym Reggiem na slavných filmech tzv. Quatsi trilogie a dále na krátkém filmu Anima Mundi. Později se vrátil zpět do České republiky a od roku 1993 pracuje pro Českou televizi na dokumentárních filmech, které získaly již řadu ocenění na mezinárodních festivalech. Od roku 1998 je stálým pedagogem na FAMU. V roce 2007 po tragicky zesnulém Pavlu Kouteckém dokončil film Občan Havel, který sledoval bývalého prezidenta více než třináct let. Manželka Miroslava Janka Tonička je taktéž střihačka.


Filmografie:
Bratrovražda (14´, ČSSR, 1977)

Foreclosure (22’, USA, 1982) - kamera, střih
Finder Keepers (30’, USA, 1982) - střih
Visitor (23’, USA, 1983)
Heroes (60’, USA, 1983)

Tradition Bearers (60’, USA, 1983) – střih
St. Cloud sleep (30’, USA, 1984) - kamera
Little city in space (60’, USA, 1984)
St. Germain (3’, USA, 1984)
U Film Society (3’, USA, 1985)
Valo (30’, USA, 1985) - kamera
Four on the floor (USA, 1985) – střih videoklipu Minnesota Opera Co.
Daytime moon (9’, USA, 1985) – střih
Good man in the woods (86’, USA, 1986) kamera– střih
Powaqqatsi (90’, USA, 1987) – střih
John Huston and the Dubliners (60’, USA, 1987) – střih
Serra Pelada (USA, 1988) - videoklip na hudbu Philipa Glasse, střih
K.O. Kippers (30’, USA, 1988) - kamera, střih
Now I Lay Me... (USA, 1987)

Miloš Forman stories (60’, USA, 1989) – střihový poradce
Old explorers (USA, 1989) – střih
Medicine fiddle (80’, USA, 1990) – kamera, střih
Anima mundi (30’, USA, 1991) – střih
Concierto por la terra (15’, USA, 1991) – střih
The art of collaboration (80’, USA, 1992) - střih
Hockney and opera (56’, USA, 1992) - střih
William Kennedy’s Albany (56’, USA, 1992) – střih
Mexico Hoy (40’, USA, 1994) – střih
Sedum deset Nečtiny (59´, ČR, 1994)

O Králíkovi a hostech (ČR, 1995)

Evidence (8’, IT, 1995) – střih
Cosmic voyage (40’, IT, 1996) – střih
Nespatřené (59´, ČR, 1996)

Poslední Slovan (23´, ČR, 1997)

Kdo je... Jiří Králík (ČR, 1997)

Barokní opera (59´, ČR, 1997)

Hamsa, já jsem (58´, ČR, 1998)

Badolato (80’, IT, 1999) - kamera
Previanti, výjevy ze života vesnických muzikantů (58´, ČR, 1999)

Člověk a jeho pán (ČR, 2000)

Bitva o život/ Battle for Life (88´, ČR, 2000) - režisér části 
Chaos (59´, ČR, 2001)

Nachové plachty (78´, ČR, 2001)

Chačipe (58´, ČR, 2005)

Vierka aneb záhada zmizení rodiny B. (76´, ČR, 2005)

Občan Havel - společně s Pavlem Kouteckým (119´, ČR, 2007)

Zpověď Kateryny K. (56´, ČR, 2008)
Občan Havel – Krize, Odcházení (112’, ČR, 2009)
Občan Havel – Kandidát, Dusno (112’, ČR, 2009)
For Semafor (73’, ČR, 2010)
Andrej Krob na tahu – TV film (52’, ČR, 2010)
24 – TV film (52’, ČR, 2011)
Umanutá (58’, ČR, 2012)
Raport o Velké válce – TV serial (40’, ČR, 2013) - kamera
Olga (87', ČR, 2014)
Evangelium podle Brabence (90', ČR, 2014)
Filmová lázeň (70', ČR, 2015)

Chacipe_1

Chačipe

Chačipe (Orig.) / 2005 / Česká republika / 57 min

Život v dětském domově objevuje Miroslav Janek prostřednictvím hry. Děti přibírá jako partnery do natáčení, učí je zacházet s kamerou a nechává je, aby samy filmovaly prostředí, ve kterém žijí...

Podrobně…

Brabenec_1

Evangelium podle Brabence

Evangelium podle Brabence (Orig.) / 2014 / Česká republika / 87 min

Kniha rozhovorů novinářky Renaty Kalenské se členem Plastic People Vratislavem Brabencem zachycovala nejen vzpomínky na undergroundovou éru, ale také autorčiny zážitky s touto svéráznou osobností...

Podrobně…

for_semafor_1

For Semafor

For Semafor (Orig.) / 2010 / Česká republika / 73 min

Celovečerní dokument Miroslava Janka, „hudební road movie s dvaceti zastávkami“, dokumentuje výjimečnou akci, jejíž protagonisté se v reálu nikdy nesejdou pohromadě...

Podrobně…

Little City in Space0

Little City in Space

Little City in Space (Orig.) / 1984 / Česká republika / 60 min

Dokument o neobvyklé rozhlasové stanici v Minneapolis.

Podrobně…

Purple Sails1

Nachové plachty

Nachové plachty (Orig.) / 2001 / Česká republika / 78 min

In the world of wrath and hatred this film is a dream about love and beauty. Mira Janek's full-length documentary inspired by the literary text written by furious dreamer Alexander Grin and Forman Brothers' Theatre performance...

Podrobně…

nespatrene_1

Nespatřené

Nespatřené (Orig.) / 1997 / Česká republika / 53 min

Opravdu žijí nevidomí ve tmě a nevědí nic o věcech kolem sebe? Film zachycuje nevidomé školáky dokumentující svůj svět s fotoaparátem v ruce.

Podrobně…

Citizen_Havel_3

Občan Havel

Občan Havel (Orig.) / 2007 / Česká republika / 120 min

V roce 1992 začal režisér Pavel Koutecký natáčet Václava Havla, který kandidoval na funkci prvního prezidenta České republiky.

Podrobně…

Olga_1

Olga

Olga (Orig.) / 2014 / Česká republika / 87 min

Zpráva o sledování objekta, který odmítal vypovídat a dělal si, co chtěl.

Podrobně…

Umanuta_1

Umanutá

Umanutá (Orig.) / 2012 / Česká republika / 60 min

Intimní portrét režisérky, která zasvětila život filmu a byla ochotna obětovat kultu tvorby tři manželství i mateřství. Drahomíra Vihanová jako umanutá šamanka obrazů svěřuje své vyznání od počátečních zatracení režimem za Zabitou neděli (1969) po veřejnou popravu Zprávy o putování studentů Petra a Jakuba (2002)...

Podrobně…

Vierka_1

Vierka

Vierka (Orig.) / 2005 / Česká republika / 75 min

Dokument, který měl být původně portrétem mladé talentované romské zpěvačky, se nakonec změnil v drama o dvou rozdílných životních pravdách. Na počátku tohoto příběhu stála náhoda, na jeho konci zůstalo tajemství. Nejdříve to byl příběh o setkání zpěvačky Idy Kelarové s mladičkou romskou dívkou Vierkou Berkyovou z Lučence, jejíž hudební talent všechny uváděl v úžas...

Podrobně…



Novinky

Doc Alliance Selection Award 2016: Nové režisérské talenty a devátý ročník ceny na obzoru

Doc Alliance Selection Award 2016: Nové režisérské talenty a devátý ročník ceny na obzoru

Již od roku 2008 uděluje Doc Alliance mezinárodní cenu určenou především debutujícím režisérům. Ocenění Doc Alliance Selection Award napomáhá zviditelňovat výrazné autorské talenty a podporuje jejich budoucí tvorbu finanční odměnou 5 000 euro. I v roce 2016 síť Doc Alliance vybrala sedm výrazných snímků, které se ucházejí o titul již 9. vítěze ceny. Jméno nového držitele Doc Alliance Selection Award bude vyhlášeno 7. srpna 2016 během slavnostního ceremoniálu na filmovém festivalu v Locarnu.

Číst dál…

- 13.6.2016 -

15 festivalově úspěšných dokumentů po celé ČR v roce 2016 díky projektu KineDok

15 festivalově úspěšných dokumentů po celé ČR v roce 2016 díky projektu KineDok

V minulém roce proběhl pilotní ročník jedinečného mezinárodního projektu KineDok, který přináší projekce autorských dokumentů obohacené o debaty s tvůrci filmů a odborníky nebo jiný zajímavý doprovodný program. Institut dokumentárního filmu letos zve na dalších 15 evropských dokumentů a nabízí možnost site-specific promítání kromě ČR, Slovenska, Maďarska, Rumunska a Chorvatska nově i divákům v Polsku a Norsku. V České republice budou moci fanoušci autorského dokumentu navštívit během roku na 150 projekcí na nejméně 25 nejrůznějších místech a seznámit se se současnou českou a evropskou dokumentární tvorbou.

Číst dál…

- 9.5.2016 -

Svět sám pro sebe - Rozhovor s režisérem Sławomirem Batyrou

Svět sám pro sebe - Rozhovor s režisérem Sławomirem Batyrou

Přečtěte si exkluzivní interview s polským filmařem Sławomirem Batyrou, režisérem snímku THE GREAT THEATRE. V něm vás autor provede zákoutími svého krátkého filmu tak, jako jeho snímek provádí diváky zákoutími největšího operního domu na světě. Je libo lístky do opery, nebo do kina? Co takhle na obojí?

Číst dál…

- 20.4.2016 -

Další novinky…