Martin Mareček (Česká republika)

Martin Mareček je český režisér, dokumentarista, filmový pedagog a dramaturg. Vystudoval Katedru dokumentární tvorby FAMU, na které od roku 2003 vede Realizační dílnu. Byl u zrodu několika společenských aktivit - Letokruh, Jednotka, AutoMat a působil i jako hudebník. Je jedním z nejvýznamnějších českých filmových tvůrců současné generace a jeho filmům se pravidelně dostává uznání a ocenění na mezinárodních filmových festivalech. Jeho absolventský snímek Hry prachu (2001) se stal Nejlepším českým dokumentem na MFDF v Jihlavě, obdržel tu i Cenu diváků a bodoval také v zahraničí. Zdroj (2005) věnovaný problematice ropné těžby v Ázerbájdžánu získal přes dvacet mezinárodních ocenění a v kaspickém regionu funguje jako dokumentární samizdat. AutoMat (2009) byl v roce 2010 v internetovém hlasování České televize a MFDF Jihlava jako Dokumentární film desetiletí a soutěžil i na prestižním japonském festivalu v Jamagatě. Jeho prozatím poslední snímek - Pod sluncem tma (2011) - se stal nejúspěšnějším českým dokumentárním filmem roku 2011. Vyhrála tři ceny na MFDF v Jihlavě, obdržela Cenu české filmové kritiky, Českého lva, Trilobit FITES, i Cenu Asociace českých filmových klubů.


Filmografie:

Javor 98/ Maple 98 (14´, ČR, 1998)
Metody vejce (ČR, 1999)
Čistička divadlem (60´, ČR, 2000)
Hry prachu/ Dust Games (100´, ČR, 2001)
Domov můj/ Home within... ( 28´, ČR, 2003)
Zdroj/ The Source (77´, ČR, 2005)
AutoMat/ AutoMat (90´, ČR, 2009)
Pod sluncem tma (81´, ČR, 2011)

Členové Doc Alliance

Doc Alliance je tvůrčí partnerství 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu. Naším cílem je prosazování žánru dokumentárního filmu, podpora jeho rozmanitosti a propagace kvalitních autorských dokumentárních snímků.