// Vaše online dokumentární kino //

Již 10 let pro vás objevujeme ty nejlepší dokumentární filmy



Martin Mareček

Martin Mareček

Česká republika / Web

Biografie

Martin Mareček je český režisér, dokumentarista, filmový pedagog a dramaturg. Vystudoval Katedru dokumentární tvorby FAMU, na které od roku 2003 vede Realizační dílnu. Byl u zrodu několika společenských aktivit - Letokruh, Jednotka, AutoMat a působil i jako hudebník. Je jedním z nejvýznamnějších českých filmových tvůrců současné generace a jeho filmům se pravidelně dostává uznání a ocenění na mezinárodních filmových festivalech. Jeho absolventský snímek Hry prachu (2001) se stal Nejlepším českým dokumentem na MFDF v Jihlavě, obdržel tu i Cenu diváků a bodoval také v zahraničí. Zdroj (2005) věnovaný problematice ropné těžby v Ázerbájdžánu získal přes dvacet mezinárodních ocenění a v kaspickém regionu funguje jako dokumentární samizdat. AutoMat (2009) byl v roce 2010 v internetovém hlasování České televize a MFDF Jihlava jako Dokumentární film desetiletí a soutěžil i na prestižním japonském festivalu v Jamagatě. Jeho prozatím poslední snímek - Pod sluncem tma (2011) - se stal nejúspěšnějším českým dokumentárním filmem roku 2011. Vyhrála tři ceny na MFDF v Jihlavě, obdržela Cenu české filmové kritiky, Českého lva, Trilobit FITES, i Cenu Asociace českých filmových klubů.


Filmografie:

Javor 98/ Maple 98 (14´, ČR, 1998)
Metody vejce (ČR, 1999)
Čistička divadlem (60´, ČR, 2000)
Hry prachu/ Dust Games (100´, ČR, 2001)
Domov můj/ Home within... ( 28´, ČR, 2003)
Zdroj/ The Source (77´, ČR, 2005)
AutoMat/ AutoMat (90´, ČR, 2009)
Pod sluncem tma (81´, ČR, 2011)

Automat_1

Auto*Mat

Auto*Mat (Orig.) / 2009 / Česká republika / 90 min

Inspirující, emotivní a vtipný dokumentární příběh režiséra Martina Marečka hledá hravým způsobem odpovědi na otázky související s životem ve městě, civilizací v pohybu a dobrodružnou cestou ke změně.

Podrobně…

Dust_games_1

Hry prachu

Hry prachu (Orig.) / 2000 / Česká republika / 86 min

Podrobně…

Pod_sluncem_tma_1

Pod sluncem tma - CZ verze

Pod sluncem tma - CZ verze (Orig.) / 2011 / Česká republika / 81 min

Milan a Tomáš, dva čeští rozvojoví experti, se naposledy vracejí do odlehlé zambijské osady Masuku, kde před čtyřmi lety elektrifikovali areál školy a nemocnice.

Podrobně…

Pod_sluncem_tma_1

Pod sluncem tma - ENGLISH version

Pod sluncem tma - ENGLISH version (Orig.) / 2011 / Česká republika / 81 min

Milan a Tomáš, dva čeští rozvojoví experti, se naposledy vracejí do odlehlé zambijské osady Masuku, kde před čtyřmi lety elektrifikovali areál školy a nemocnice.

Podrobně…

The Source0

Zdroj

Zdroj (Orig.) / 2005 / Česká republika / 75 min

Podrobně…



Novinky

Snímek Gulîstan, Land of Roses si z Locarna odnáší prestižní evropské ocenění Doc Alliance Selection Award

Snímek Gulîstan, Land of Roses si z Locarna odnáší prestižní evropské ocenění Doc Alliance Selection Award

V pořadí již 9. vítězem unikátní filmové ceny Doc Alliance Selection Award se v neděli 7. srpna stala mladá režisérka Zaynê Akyol. Ocenění od roku 2008 uděluje mezinárodní platforma Doc Alliance. Původem kurdská filmařka dlouhodobě žijící v Kanadě převzala cenu během slavnostního ceremoniálu na filmovém festivalu Locarno, spolu s oceněním z rukou ředitelů festivalů sdružení Doc Alliance obdržela také finanční podporu budoucí tvorby ve výši 5 000 euro.

Číst dál…

- 8.8.2016 -

Doc Alliance Selection Award 2016: Nové režisérské talenty a devátý ročník ceny na obzoru

Doc Alliance Selection Award 2016: Nové režisérské talenty a devátý ročník ceny na obzoru

Již od roku 2008 uděluje Doc Alliance mezinárodní cenu určenou především debutujícím režisérům. Ocenění Doc Alliance Selection Award napomáhá zviditelňovat výrazné autorské talenty a podporuje jejich budoucí tvorbu finanční odměnou 5 000 euro. I v roce 2016 síť Doc Alliance vybrala sedm výrazných snímků, které se ucházejí o titul již 9. vítěze ceny. Jméno nového držitele Doc Alliance Selection Award bude vyhlášeno 7. srpna 2016 během slavnostního ceremoniálu na filmovém festivalu v Locarnu.

Číst dál…

- 13.6.2016 -

15 festivalově úspěšných dokumentů po celé ČR v roce 2016 díky projektu KineDok

15 festivalově úspěšných dokumentů po celé ČR v roce 2016 díky projektu KineDok

V minulém roce proběhl pilotní ročník jedinečného mezinárodního projektu KineDok, který přináší projekce autorských dokumentů obohacené o debaty s tvůrci filmů a odborníky nebo jiný zajímavý doprovodný program. Institut dokumentárního filmu letos zve na dalších 15 evropských dokumentů a nabízí možnost site-specific promítání kromě ČR, Slovenska, Maďarska, Rumunska a Chorvatska nově i divákům v Polsku a Norsku. V České republice budou moci fanoušci autorského dokumentu navštívit během roku na 150 projekcí na nejméně 25 nejrůznějších místech a seznámit se se současnou českou a evropskou dokumentární tvorbou.

Číst dál…

- 9.5.2016 -

Další novinky…