// Vaše online dokumentární kino //

Již 10 let pro vás objevujeme ty nejlepší dokumentární filmy



Martin Mareček

Martin Mareček

Česká republika / Web

Biografie

Martin Mareček je český režisér, dokumentarista, filmový pedagog a dramaturg. Vystudoval Katedru dokumentární tvorby FAMU, na které od roku 2003 vede Realizační dílnu. Byl u zrodu několika společenských aktivit - Letokruh, Jednotka, AutoMat a působil i jako hudebník. Je jedním z nejvýznamnějších českých filmových tvůrců současné generace a jeho filmům se pravidelně dostává uznání a ocenění na mezinárodních filmových festivalech. Jeho absolventský snímek Hry prachu (2001) se stal Nejlepším českým dokumentem na MFDF v Jihlavě, obdržel tu i Cenu diváků a bodoval také v zahraničí. Zdroj (2005) věnovaný problematice ropné těžby v Ázerbájdžánu získal přes dvacet mezinárodních ocenění a v kaspickém regionu funguje jako dokumentární samizdat. AutoMat (2009) byl v roce 2010 v internetovém hlasování České televize a MFDF Jihlava jako Dokumentární film desetiletí a soutěžil i na prestižním japonském festivalu v Jamagatě. Jeho prozatím poslední snímek - Pod sluncem tma (2011) - se stal nejúspěšnějším českým dokumentárním filmem roku 2011. Vyhrála tři ceny na MFDF v Jihlavě, obdržela Cenu české filmové kritiky, Českého lva, Trilobit FITES, i Cenu Asociace českých filmových klubů.


Filmografie:

Javor 98/ Maple 98 (14´, ČR, 1998)
Metody vejce (ČR, 1999)
Čistička divadlem (60´, ČR, 2000)
Hry prachu/ Dust Games (100´, ČR, 2001)
Domov můj/ Home within... ( 28´, ČR, 2003)
Zdroj/ The Source (77´, ČR, 2005)
AutoMat/ AutoMat (90´, ČR, 2009)
Pod sluncem tma (81´, ČR, 2011)

Automat_1

Auto*Mat

Auto*Mat (Orig.) / 2009 / Česká republika / 90 min

Inspirující, emotivní a vtipný dokumentární příběh režiséra Martina Marečka hledá hravým způsobem odpovědi na otázky související s životem ve městě, civilizací v pohybu a dobrodružnou cestou ke změně.

Podrobně…

Dust_games_1

Hry prachu

Hry prachu (Orig.) / 2000 / Česká republika / 86 min

Podrobně…

Pod_sluncem_tma_1

Pod sluncem tma - CZ verze

Pod sluncem tma - CZ verze (Orig.) / 2011 / Česká republika / 81 min

Milan a Tomáš, dva čeští rozvojoví experti, se naposledy vracejí do odlehlé zambijské osady Masuku, kde před čtyřmi lety elektrifikovali areál školy a nemocnice.

Podrobně…

Pod_sluncem_tma_1

Pod sluncem tma - ENGLISH version

Pod sluncem tma - ENGLISH version (Orig.) / 2011 / Česká republika / 81 min

Milan a Tomáš, dva čeští rozvojoví experti, se naposledy vracejí do odlehlé zambijské osady Masuku, kde před čtyřmi lety elektrifikovali areál školy a nemocnice.

Podrobně…

The Source0

Zdroj

Zdroj (Orig.) / 2005 / Česká republika / 75 min

Podrobně…



Novinky

15 festivalově úspěšných dokumentů po celé ČR v roce 2016 díky projektu KineDok

15 festivalově úspěšných dokumentů po celé ČR v roce 2016 díky projektu KineDok

V minulém roce proběhl pilotní ročník jedinečného mezinárodního projektu KineDok, který přináší projekce autorských dokumentů obohacené o debaty s tvůrci filmů a odborníky nebo jiný zajímavý doprovodný program. Institut dokumentárního filmu letos zve na dalších 15 evropských dokumentů a nabízí možnost site-specific promítání kromě ČR, Slovenska, Maďarska, Rumunska a Chorvatska nově i divákům v Polsku a Norsku. V České republice budou moci fanoušci autorského dokumentu navštívit během roku na 150 projekcí na nejméně 25 nejrůznějších místech a seznámit se se současnou českou a evropskou dokumentární tvorbou.

Číst dál…

- 9.5.2016 -

Svět sám pro sebe - Rozhovor s režisérem Sławomirem Batyrou

Svět sám pro sebe - Rozhovor s režisérem Sławomirem Batyrou

Přečtěte si exkluzivní interview s polským filmařem Sławomirem Batyrou, režisérem snímku THE GREAT THEATRE. V něm vás autor provede zákoutími svého krátkého filmu tak, jako jeho snímek provádí diváky zákoutími největšího operního domu na světě. Je libo lístky do opery, nebo do kina? Co takhle na obojí?

Číst dál…

- 20.4.2016 -

Mezinárodní projekt My Street Films vstupuje do třetího ročníku

Mezinárodní projekt My Street Films vstupuje do třetího ročníku

Soutěž My Street Films, která vyzývá veřejnost k natáčení vlastních krátkých snímků ze svého okolí, zahajuje třetí ročník v ulicích střední Evropy. Projekt vznikl původně v Londýně, kde mapoval město nad Temží prostřednictvím filmových příběhů s tématem ulice a jejích obyvatel. Ve spolupráci s DAFilms.cz se online filmová mapa rozrostla do České republiky a odsud také na Slovensko, do Polska a Maďarska.

Číst dál…

- 13.4.2016 -

Další novinky…