// Vaše online dokumentární kino //

Již 10 let pro vás objevujeme ty nejlepší dokumentární filmy



Martin Mareček

Martin Mareček

Česká republika / Web

Biografie

Martin Mareček je český režisér, dokumentarista, filmový pedagog a dramaturg. Vystudoval Katedru dokumentární tvorby FAMU, na které od roku 2003 vede Realizační dílnu. Byl u zrodu několika společenských aktivit - Letokruh, Jednotka, AutoMat a působil i jako hudebník. Je jedním z nejvýznamnějších českých filmových tvůrců současné generace a jeho filmům se pravidelně dostává uznání a ocenění na mezinárodních filmových festivalech. Jeho absolventský snímek Hry prachu (2001) se stal Nejlepším českým dokumentem na MFDF v Jihlavě, obdržel tu i Cenu diváků a bodoval také v zahraničí. Zdroj (2005) věnovaný problematice ropné těžby v Ázerbájdžánu získal přes dvacet mezinárodních ocenění a v kaspickém regionu funguje jako dokumentární samizdat. AutoMat (2009) byl v roce 2010 v internetovém hlasování České televize a MFDF Jihlava jako Dokumentární film desetiletí a soutěžil i na prestižním japonském festivalu v Jamagatě. Jeho prozatím poslední snímek - Pod sluncem tma (2011) - se stal nejúspěšnějším českým dokumentárním filmem roku 2011. Vyhrála tři ceny na MFDF v Jihlavě, obdržela Cenu české filmové kritiky, Českého lva, Trilobit FITES, i Cenu Asociace českých filmových klubů.


Filmografie:

Javor 98/ Maple 98 (14´, ČR, 1998)
Metody vejce (ČR, 1999)
Čistička divadlem (60´, ČR, 2000)
Hry prachu/ Dust Games (100´, ČR, 2001)
Domov můj/ Home within... ( 28´, ČR, 2003)
Zdroj/ The Source (77´, ČR, 2005)
AutoMat/ AutoMat (90´, ČR, 2009)
Pod sluncem tma (81´, ČR, 2011)

Automat_1

Auto*Mat

Auto*Mat (Orig.) / 2009 / Česká republika / 90 min

Inspirující, emotivní a vtipný dokumentární příběh režiséra Martina Marečka hledá hravým způsobem odpovědi na otázky související s životem ve městě, civilizací v pohybu a dobrodružnou cestou ke změně.

Podrobně…

Dust_games_1

Hry prachu

Hry prachu (Orig.) / 2000 / Česká republika / 86 min

Podrobně…

Pod_sluncem_tma_1

Pod sluncem tma - CZ verze

Pod sluncem tma - CZ verze (Orig.) / 2011 / Česká republika / 81 min

Milan a Tomáš, dva čeští rozvojoví experti, se naposledy vracejí do odlehlé zambijské osady Masuku, kde před čtyřmi lety elektrifikovali areál školy a nemocnice.

Podrobně…

Pod_sluncem_tma_1

Pod sluncem tma - ENGLISH version

Pod sluncem tma - ENGLISH version (Orig.) / 2011 / Česká republika / 81 min

Milan a Tomáš, dva čeští rozvojoví experti, se naposledy vracejí do odlehlé zambijské osady Masuku, kde před čtyřmi lety elektrifikovali areál školy a nemocnice.

Podrobně…

The Source0

Zdroj

Zdroj (Orig.) / 2005 / Česká republika / 75 min

Podrobně…



Novinky

Výjimečné filmy FAMUFESTU

Výjimečné filmy FAMUFESTU

Třiatřicátý ročník FAMUFESTu, soutěžní přehlídky filmů studentů FAMU, letos proběhne ve dnech 23. - 27. listopadu na pražské Letné. FAMUFEST se podruhé vrátí do Bio Oko, a nově bude probíhat program také ve Studiu Hrdinů a v Café Jedna.

Číst dál…

- 22.11.2016 -

Kosmopolitní DOK Leipzig

Kosmopolitní DOK Leipzig

Každý ročník tohohle festivalu je skvělý. A – i když se to zdá nemožné – lepší než ten minulý.

Číst dál…

- 7.11.2016 -

20. MFDF Ji.hlava stojí za návštěvu

20. MFDF Ji.hlava stojí za návštěvu

25.–30. října probíhá 20. ročník největší slavnosti dokumentárního filmu ve střední a východní Evropě. Až do 6. 11. pokračuje festival online na DAFilms.cz.

Číst dál…

- 24.10.2016 -

Další novinky…