// Vaše online dokumentární kino //

Již 10 let pro vás objevujeme ty nejlepší dokumentární filmy



Mike Hoolboom

Mike Hoolboom

Kanada / Web

Biografie

Mike Hoolboom je kanadský umělec zabývající se filmem a videem. Od roku 1980 vytvořil přes padesát filmů a videí (přesná čísla nejsou k dispozici, neboť Hoolboom je známý přetvářením své filmografie: některé filmy přestříhává, jiné spojuje dohromady či je naopak stahuje z oběhu). Sehrál také důležitou roli kurátora a kritika v komunitě kanadského avantgardního filmu. Je zakládajícím členem kolektivu Pleasure Dome a dále pracoval jako umělecký ředitel festivalu Images Festival a jako koordinátor experimentálního filmu v Canadian Filmmakers Distribution Centre.
Hoolboom ve svých dílech uplatnil mnoho tradičních experimentálních filmových strategií – ruční zpracování, pozměněná found-footage a home videa, emotivní, poetické a přemýšlivé mezititulky a voice-over. Také spolupracoval s předními kanadskými filmovými tvůrci a autory videí, jako jsou Kika Thorne (Two, 1990), Steve Sanguedolce (Mexico, 1992) či Ann Marie Fleming (Man, 1991; The New Man, 1992).
Uveřejnil přes sto článků o okrajových médiích, které otiskly magazíny a katalogy po celém světě. Hoolboomovo dílo tvoří desítky filmů nejrůznějších délek a provedení, které podle kritika Geoffa Pevereho „poukázaly na obrovský zájem vypořádat se s nejzazšími hranicemi vnímání, jazyka, sebe sama, mechanické reprodukce, tělesných pocitů a zkušenosti (a v poslední době překvapivě též diskurzu národnosti)“.


Filmografie:

White Museum (32´, Kanada, 1986)
Song for Mixed Choir (8´, Kanada, 1988) Now, Yours (8´, Kanada, 1988)
The Big Show (7´, Kanada, 1989)
Southern Pine Inspection Bureau No 9 (9´, Kanada, 1990)
Modern Times (4´, Kanada, 1991)
Mexiko/ Mexico – with Steve Sanguedolce (35´, Kanada, 1992)
Indusium (10´, Kanada, 1993)
Frank`s Cock (8´, Kanada, 1993)
Escape in Kanada (9´, Kanada, 1993)
Letters From Home (15´, Kanada, 1996)
House of Pain (50´, Kanada, 1995-8)
Panic Bodies (70´, Kanada, 1998)
Tom (53´, Kanada, 2002)
Imitace života/ Imitations of life (75´, Kanada, 2002)
In The Dark (8´, Kanada, 2003)
The Invisible Man (18´, Kanada, 2003)
Public Lighting (70´, Kanada, 2004)
Fascinace/ Fascination (70´, Kanada, 2006)
Mark (70´, Kanada, 2009)
Lacan Palestine (70', Kanada, 2012)
Buffalo Death Mask (23', Kanada, 2013)
Scrapbook (18', Canada, 2015)

Fascination_1

Fascinace

Fascination (Orig.) / 2006 / Kanada / 70 min

V portrétní koláži prací, archivního materiálu a autorských obrazů Colina Campbella (1942–2001), jednoho z nejvýraznějších kanadských videoumělců, hledá Mike Hoolboom paralely s vlastní tvorbou. Klade širší otázky o videu jako médiu a uvádí rozhovory s kanadskými umělci. Vzniká celek s netradičním přístupem k filmovému vyprávění.

Podrobně…

Imitations_of_Life_1

Imitace života

Imitations of Life (Orig.) / 2003 / Kanada / 75 min

Even in this film Mike Hoolboom works with the history of film, with material that is not untangled from interpretations...

Podrobně…

Mexico0

Mexiko

Mexico (Orig.) / 1992 / Kanada / 35 min

Podrobně…

Tom0

Tom

Tom (Orig.) / 2002 / Kanada / 75 min

Podrobně…



Novinky

GULI SILBERSTEIN UVÁDÍ…

GULI SILBERSTEIN UVÁDÍ…

„Moje tvorba má dvě části: první z nich se týká přímých politických obrazů násilí, agrese a protestů, převážně v izraelsko-palestinském kontextu. Jedná se o kritiku zpravodajských médií, která zkoumá komplexní, realistické a zároveň surrealistické aspekty těchto obrazů. Druhá část videí je pak abstraktnější a univerzálnější a zabývá se kognitivními, environmentálními a existenciálními záležitostmi,“ představuje režisér svoji tvorbu.

Číst dál…

- 16.1.2017 -

Charta 77

Charta 77

Čtyřicáté výročí založení Charty 77 si připomínáme dokumentárními profily signatářů této důležité iniciativy protikomunistického odboje. Poznejte kontext této historické události prostřednictvím autentického filmového zážitku.

Číst dál…

- 10.1.2017 -

Šťastné a filmové z DAFilms!

Šťastné a filmové z DAFilms!

Zvýhodněné předplatné na DAFilms.cz je dárek, který díky své různorodosti nikdy neomrzí. Pořídit jej můžete pro vaše blízké nebo jen tak – pro sebe.

Číst dál…

- 14.12.2016 -

Další novinky…