// Vaše online dokumentární kino //

Již 10 let pro vás objevujeme ty nejlepší dokumentární filmy



Mike Hoolboom

Mike Hoolboom

Kanada / Web

Biografie

Mike Hoolboom je kanadský umělec zabývající se filmem a videem. Od roku 1980 vytvořil přes padesát filmů a videí (přesná čísla nejsou k dispozici, neboť Hoolboom je známý přetvářením své filmografie: některé filmy přestříhává, jiné spojuje dohromady či je naopak stahuje z oběhu). Sehrál také důležitou roli kurátora a kritika v komunitě kanadského avantgardního filmu. Je zakládajícím členem kolektivu Pleasure Dome a dále pracoval jako umělecký ředitel festivalu Images Festival a jako koordinátor experimentálního filmu v Canadian Filmmakers Distribution Centre.
Hoolboom ve svých dílech uplatnil mnoho tradičních experimentálních filmových strategií – ruční zpracování, pozměněná found-footage a home videa, emotivní, poetické a přemýšlivé mezititulky a voice-over. Také spolupracoval s předními kanadskými filmovými tvůrci a autory videí, jako jsou Kika Thorne (Two, 1990), Steve Sanguedolce (Mexico, 1992) či Ann Marie Fleming (Man, 1991; The New Man, 1992).
Uveřejnil přes sto článků o okrajových médiích, které otiskly magazíny a katalogy po celém světě. Hoolboomovo dílo tvoří desítky filmů nejrůznějších délek a provedení, které podle kritika Geoffa Pevereho „poukázaly na obrovský zájem vypořádat se s nejzazšími hranicemi vnímání, jazyka, sebe sama, mechanické reprodukce, tělesných pocitů a zkušenosti (a v poslední době překvapivě též diskurzu národnosti)“.


Filmografie:

White Museum (32´, Kanada, 1986)
Song for Mixed Choir (8´, Kanada, 1988) Now, Yours (8´, Kanada, 1988)
The Big Show (7´, Kanada, 1989)
Southern Pine Inspection Bureau No 9 (9´, Kanada, 1990)
Modern Times (4´, Kanada, 1991)
Mexiko/ Mexico – with Steve Sanguedolce (35´, Kanada, 1992)
Indusium (10´, Kanada, 1993)
Frank`s Cock (8´, Kanada, 1993)
Escape in Kanada (9´, Kanada, 1993)
Letters From Home (15´, Kanada, 1996)
House of Pain (50´, Kanada, 1995-8)
Panic Bodies (70´, Kanada, 1998)
Tom (53´, Kanada, 2002)
Imitace života/ Imitations of life (75´, Kanada, 2002)
In The Dark (8´, Kanada, 2003)
The Invisible Man (18´, Kanada, 2003)
Public Lighting (70´, Kanada, 2004)
Fascinace/ Fascination (70´, Kanada, 2006)
Mark (70´, Kanada, 2009)
Lacan Palestine (70', Kanada, 2012)
Buffalo Death Mask (23', Kanada, 2013)

Fascination_1

Fascinace

Fascination (Orig.) / 2006 / Kanada / 70 min

Podrobně…

Imitations_of_Life_1

Imitace života

Imitations of Life (Orig.) / 2003 / Kanada / 75 min

Even in this film Mike Hoolboom works with the history of film, with material that is not untangled from interpretations...

Podrobně…

Mexico0

Mexiko

Mexico (Orig.) / 1992 / Kanada / 35 min

Podrobně…

Tom0

Tom

Tom (Orig.) / 2002 / Kanada / 75 min

Podrobně…



Novinky

15 festivalově úspěšných dokumentů po celé ČR v roce 2016 díky projektu KineDok

15 festivalově úspěšných dokumentů po celé ČR v roce 2016 díky projektu KineDok

V minulém roce proběhl pilotní ročník jedinečného mezinárodního projektu KineDok, který přináší projekce autorských dokumentů obohacené o debaty s tvůrci filmů a odborníky nebo jiný zajímavý doprovodný program. Institut dokumentárního filmu letos zve na dalších 15 evropských dokumentů a nabízí možnost site-specific promítání kromě ČR, Slovenska, Maďarska, Rumunska a Chorvatska nově i divákům v Polsku a Norsku. V České republice budou moci fanoušci autorského dokumentu navštívit během roku na 150 projekcí na nejméně 25 nejrůznějších místech a seznámit se se současnou českou a evropskou dokumentární tvorbou.

Číst dál…

- 9.5.2016 -

Svět sám pro sebe - Rozhovor s režisérem Sławomirem Batyrou

Svět sám pro sebe - Rozhovor s režisérem Sławomirem Batyrou

Přečtěte si exkluzivní interview s polským filmařem Sławomirem Batyrou, režisérem snímku THE GREAT THEATRE. V něm vás autor provede zákoutími svého krátkého filmu tak, jako jeho snímek provádí diváky zákoutími největšího operního domu na světě. Je libo lístky do opery, nebo do kina? Co takhle na obojí?

Číst dál…

- 20.4.2016 -

Mezinárodní projekt My Street Films vstupuje do třetího ročníku

Mezinárodní projekt My Street Films vstupuje do třetího ročníku

Soutěž My Street Films, která vyzývá veřejnost k natáčení vlastních krátkých snímků ze svého okolí, zahajuje třetí ročník v ulicích střední Evropy. Projekt vznikl původně v Londýně, kde mapoval město nad Temží prostřednictvím filmových příběhů s tématem ulice a jejích obyvatel. Ve spolupráci s DAFilms.cz se online filmová mapa rozrostla do České republiky a odsud také na Slovensko, do Polska a Maďarska.

Číst dál…

- 13.4.2016 -

Další novinky…