// Vaše online dokumentární kino //

Již 10 let pro vás objevujeme ty nejlepší dokumentární filmy



piussi zuzana

Zuzana Piussi

Slovensko

Biografie

Zuzana Piussi se narodila roku 1971 v Bratislavě. Od roku 1992 pracuje jako scénografka a návrhářka kostýmů, především pro divadlo Stoka v Bratislavě. V roce 1999 napsala divadelní hru Modna prehliadka ve spolupráci s L.Burgrem a I.Hrubanicovou. V roce 2000 založila Volné sdružení pro současnou operu, spolu s L. Burgrem. Napsala libreta k operám John King (2001) a Tete-a-tete (2002), je také autorkou scény a kostýmů. Od roku 2002 studuje na VŠMU v Bratislavě na filmové a televizní fakultě. Její první dokumentární snímek Výmet získal Hlavní cenu na MFF v Beirutu v roce 2003.


Filmografie:

Výmet (22', SR, 2003)
Bezbožná krajina (34', SR, 2004)
Anjeli plačú (54', SR, 2005)
Stoka (18', SR, 2007)
Myslím, tedy slam (51', ČR, 2008)
Babička (74', ČR/SR, 2008)
Koliba (45', SR, 2009)
Hrdina naší doby (55', SR, 2009)
Nemoc tretej moci/Disease of the Third Power (52', SR, 2011)
Muži revoluce (65', SR, 2011)
Kuracia láska/Chicken Love (45', SR, 2011)
Od Fica do Fica/The Grasp of the State (82', SR, 2012)
Křehká identita (70', ČR/SR, 2012)
Kríza slovenských elít (24', ČR, 2013)
Fenomén Šmejdi (26', ČR, 2014)
Priamy prenos (57', ČR/SR, 2014)
Ťažká voľba (80', ČR/SR, 2016)

Crying_Of_Angels_1

Andělé pláčou

Anjeli plačú (Orig.) / 2005 / Slovensko / 54 min

Více než rok sledovala dokumentaristka Zuza Piussi osudy několika slovenských homosexuálů. V zjevné snaze pochopit hrdiny a sdělit divákovi především to, jak sami vnímají svoji roli ve společnosti...

Podrobně…

hrdina_1

Hrdina naší doby

Hrdina našich čias (Orig.) / 2009 / Slovensko / 52 min

Hrdina naší doby, film sestavený ze třech novel, představuje starého intelektuála a jeho zanikající svět...

Podrobně…

Koliba_1

Koliba

Koliba (Orig.) / 2009 / Slovensko / 45 min

Režisérka Zuzana Piussi v hlavní roli dokumentární detektivky o osudech slovenského filmu...

Podrobně…

krehka_identita_1

Křehká identita

Krehká identita (Orig.) / 2012 / Česká republika / 73 min

Ve filmu Křehká identita hledá osobitá slovenská režisérka Zuzana Piussi současnou podobu toho, jak její krajané chápou svoji národnost.

Podrobně…

kuracia_laska_1

Kuracia láska

Kuracia láska (Orig.) / 2011 / Slovensko / 52 min

Kuřecí křídélka jsou typickým americkým jídlem a po celým Spojeným Státem mají obrovskou popularitu. Film ukazuje jak Matt Reynold s několika kamarády se vydal na cestu za dokonalými kuřecími křidélky.

Podrobně…

Nemoc_tretej_moci_1

Nemoc třetí moci

Nemoc tretej moci (Orig.) / 2011 / Slovensko / 52 min

Politický dokumentární film o černých dírách v slovenské justici a o stavu práva na Slovensku...

Podrobně…

od_fica_do_fica_1

Od Fica do Fica

Od Fica do Fica (Orig.) / 2012 / Slovensko / 80 min

Režisérka Zuzana Piussi začala natáčet svůj film ze zoufalství. Od voleb 2010 do voleb 2012 se kolem sebe dívala s otevřenýma očima a zaznamenávala...

Podrobně…



Novinky

Visegrád? A to je sakra kde?

Visegrád? A to je sakra kde?

S tímto odvážným mottem, hravě ironickým vizuálem a především zajímavou filmovou selekcí se letos prezentoval Visegrádský filmový festival v irském Corku. Jaký byl, kam směřuje a proč se vlastně koná v Irsku?

Číst dál…

- 26.9.2016 -

Přehlídka klenotů asijského dokumentárního filmu? TIDF!

Přehlídka klenotů asijského dokumentárního filmu? TIDF!

Zájem o vše asijské v globálním světě roste rychleji než kapitálové trhy. Týká se to i dokumentárních filmů. Se současnou produkcí asijských dokumentaristů seznamuje v Asii pravidelně Taiwan International Documentary Festival.

Číst dál…

- 12.9.2016 -

Snímek Gulîstan, Land of Roses si z Locarna odnáší prestižní evropské ocenění Doc Alliance Selection Award

Snímek Gulîstan, Land of Roses si z Locarna odnáší prestižní evropské ocenění Doc Alliance Selection Award

V pořadí již 9. vítězem unikátní filmové ceny Doc Alliance Selection Award se v neděli 7. srpna stala mladá režisérka Zaynê Akyol. Ocenění od roku 2008 uděluje mezinárodní platforma Doc Alliance. Původem kurdská filmařka dlouhodobě žijící v Kanadě převzala cenu během slavnostního ceremoniálu na filmovém festivalu Locarno, spolu s oceněním z rukou ředitelů festivalů sdružení Doc Alliance obdržela také finanční podporu budoucí tvorby ve výši 5 000 euro.

Číst dál…

- 8.8.2016 -

Další novinky…