// Vaše online dokumentární kino //

Již 10 let pro vás objevujeme ty nejlepší dokumentární filmy



piussi zuzana

Zuzana Piussi

Slovensko

Biografie

Zuzana Piussi se narodila roku 1971 v Bratislavě. Od roku 1992 pracuje jako scénografka a návrhářka kostýmů, především pro divadlo Stoka v Bratislavě. V roce 1999 napsala divadelní hru Modna prehliadka ve spolupráci s L.Burgrem a I.Hrubanicovou. V roce 2000 založila Volné sdružení pro současnou operu, spolu s L. Burgrem. Napsala libreta k operám John King (2001) a Tete-a-tete (2002), je také autorkou scény a kostýmů. Od roku 2002 studuje na VŠMU v Bratislavě na filmové a televizní fakultě. Její první dokumentární snímek Výmet získal Hlavní cenu na MFF v Beirutu v roce 2003.


Filmografie:

Výmet (22´, SR, 2003)
Bezbožná krajina (34´, SR, 2004)
Anjeli plačú (54´, SR, 2005)
Stoka (18´, SR, 2007)
Myslím, tedy slam (51´, ČR, 2008)
Babička (74´, ČR/SR, 2008)
Koliba (45´, SR, 2009)
Hrdina naší doby (55', Slovakia, 2009)
Nemoc tretej moci/Disease of the Third Power (52', Slovakia, 2011)
Muži revoluce (65', Slovakia, 2011)
Kuracia láska/Chicken Love (45', Slovakia, 2011)
Od Fica do Fica/The Grasp of the State (82', Slovakia, 2012)
Křehká identita (70', Czech Republic/Slovakia, 2012)

Crying_Of_Angels_1

Andělé pláčou

Anjeli plačú (Orig.) / 2005 / Slovensko / 54 min

Více než rok sledovala dokumentaristka Zuza Piussi osudy několika slovenských homosexuálů. V zjevné snaze pochopit hrdiny a sdělit divákovi především to, jak sami vnímají svoji roli ve společnosti...

Podrobně…

hrdina_1

Hrdina naší doby

Hrdina našich čias (Orig.) / 2009 / Slovensko / 52 min

Hrdina naší doby, film sestavený ze třech novel, představuje starého intelektuála a jeho zanikající svět...

Podrobně…

Koliba_1

Koliba

Koliba (Orig.) / 2009 / Slovensko / 45 min

Režisérka Zuzana Piussi v hlavní roli dokumentární detektivky o osudech slovenského filmu...

Podrobně…

krehka_identita_1

Křehká identita

Krehká identita (Orig.) / 2012 / Česká republika / 73 min

Ve filmu Křehká identita hledá osobitá slovenská režisérka Zuzana Piussi současnou podobu toho, jak její krajané chápou svoji národnost.

Podrobně…

kuracia_laska_1

Kuracia láska

Kuracia láska (Orig.) / 2011 / Slovensko / 52 min

Kuřecí křídélka jsou typickým americkým jídlem a po celým Spojeným Státem mají obrovskou popularitu. Film ukazuje jak Matt Reynold s několika kamarády se vydal na cestu za dokonalými kuřecími křidélky.

Podrobně…

Nemoc_tretej_moci_1

Nemoc třetí moci

Nemoc tretej moci (Orig.) / 2011 / Slovensko / 52 min

Politický dokumentární film o černých dírách v slovenské justici a o stavu práva na Slovensku...

Podrobně…

od_fica_do_fica_1

Od Fica do Fica

Od Fica do Fica (Orig.) / 2012 / Slovensko / 80 min

Režisérka Zuzana Piussi začala natáčet svůj film ze zoufalství. Od voleb 2010 do voleb 2012 se kolem sebe dívala s otevřenýma očima a zaznamenávala...

Podrobně…



Novinky

Doc Alliance Selection Award 2016: Nové režisérské talenty a devátý ročník ceny na obzoru

Doc Alliance Selection Award 2016: Nové režisérské talenty a devátý ročník ceny na obzoru

Již od roku 2008 uděluje Doc Alliance mezinárodní cenu určenou především debutujícím režisérům. Ocenění Doc Alliance Selection Award napomáhá zviditelňovat výrazné autorské talenty a podporuje jejich budoucí tvorbu finanční odměnou 5 000 euro. I v roce 2016 síť Doc Alliance vybrala sedm výrazných snímků, které se ucházejí o titul již 9. vítěze ceny. Jméno nového držitele Doc Alliance Selection Award bude vyhlášeno 7. srpna 2016 během slavnostního ceremoniálu na filmovém festivalu v Locarnu.

Číst dál…

- 13.6.2016 -

15 festivalově úspěšných dokumentů po celé ČR v roce 2016 díky projektu KineDok

15 festivalově úspěšných dokumentů po celé ČR v roce 2016 díky projektu KineDok

V minulém roce proběhl pilotní ročník jedinečného mezinárodního projektu KineDok, který přináší projekce autorských dokumentů obohacené o debaty s tvůrci filmů a odborníky nebo jiný zajímavý doprovodný program. Institut dokumentárního filmu letos zve na dalších 15 evropských dokumentů a nabízí možnost site-specific promítání kromě ČR, Slovenska, Maďarska, Rumunska a Chorvatska nově i divákům v Polsku a Norsku. V České republice budou moci fanoušci autorského dokumentu navštívit během roku na 150 projekcí na nejméně 25 nejrůznějších místech a seznámit se se současnou českou a evropskou dokumentární tvorbou.

Číst dál…

- 9.5.2016 -

Svět sám pro sebe - Rozhovor s režisérem Sławomirem Batyrou

Svět sám pro sebe - Rozhovor s režisérem Sławomirem Batyrou

Přečtěte si exkluzivní interview s polským filmařem Sławomirem Batyrou, režisérem snímku THE GREAT THEATRE. V něm vás autor provede zákoutími svého krátkého filmu tak, jako jeho snímek provádí diváky zákoutími největšího operního domu na světě. Je libo lístky do opery, nebo do kina? Co takhle na obojí?

Číst dál…

- 20.4.2016 -

Další novinky…