Vít Janeček

Vít Janeček (Česká republika)

Vít Janeček (narozen 1970) je absolvent FF UK (filmová věda) a FAMU (dokumentární tvorba), dokumentarista, filmový esejista, pedagog FAMU, člen Asociace režisérů a scenáristů (ARAS). V 90. letech pracoval jako dramaturg filmových projektů Experimentálního prostoru ROXY, divadla Archa a jako kurátor historických retrospektiv na několika ročnících MFF Karlovy Vary. Dlouhodobě se zabývá filmovou teorií, dokumentárním filmem a interdisciplinárními vztahy mezi uměleckými obory a obory poznání, spoluzaložil Centrum audiovizuálních studií FAMU, kde také působí. Vede vzdělávací projekt FAMU v Barmě. Spolupracuje též na filmech svých přátel. Publikuje převážně v Cinepuru a v Literárních novinách. Jeho film Ivetka a hora získal hlavní cenu v české soutěži na MFDF Jihlava 2008.


Filmografie:

Rodina v poušti (ČR/SR, 1995)
Příběh vody (ČR, 1996)
Deník těhotné (doby) (ČR, 1998)
V centru filmu - v teple domova - s Petrem Markem (48´, ČR, 1998)
Houba (ČR, 2000)
Čistička divadlem - s Martinem Marečkem (60´, ČR, 2000)
Bitva o život/ Battle for Life (88´, ČR, 2000) - režisér části
Nové možnosti (pokračování) (35´, ČR, 2002)
Máme NATO? (30´, ČR, 2002)
Den E - s Erikou Hníkovou (56´, ČR, 2004)
Dějiny Jaroslava Šabaty (52´, ČR, 2007)
Ivetka a hora (83´, ČR, 2008)
Dobrodružství Anny Barbory - Mezihra (54', ČR, 2008)
Skvělá příležitost (64', ČR, 2010)
Závod ke dnu (82', ČR, 2011)
Léčba dějin (70', ČR, 2013)

Films

Členové Doc Alliance

Doc Alliance je tvůrčí partnerství 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu. Naším cílem je prosazování žánru dokumentárního filmu, podpora jeho rozmanitosti a propagace kvalitních autorských dokumentárních snímků.