// Vaše online dokumentární kino //

Již 10 let pro vás objevujeme ty nejlepší dokumentární filmy



Vit Janecek

Vít Janeček

Česká republika

Biografie

Vít Janeček (narozen 1970) je absolvent FF UK (filmová věda) a FAMU (dokumentární tvorba), dokumentarista, filmový esejista, pedagog FAMU, člen Asociace režisérů a scenáristů (ARAS). V 90. letech pracoval jako dramaturg filmových projektů Experimentálního prostoru ROXY, divadla Archa a jako kurátor historických retrospektiv na několika ročnících MFF Karlovy Vary. Dlouhodobě se zabývá filmovou teorií, dokumentárním filmem a interdisciplinárními vztahy mezi uměleckými obory a obory poznání, spoluzaložil Centrum audiovizuálních studií FAMU, kde také působí. Vede vzdělávací projekt FAMU v Barmě. Spolupracuje též na filmech svých přátel. Publikuje převážně v Cinepuru a v Literárních novinách. Jeho film Ivetka a hora získal hlavní cenu v české soutěži na MFDF Jihlava 2008.


Filmografie:

Rodina v poušti (ČR/SR, 1995)
Příběh vody (ČR, 1996)
Deník těhotné (doby) (ČR, 1998)
V centru filmu - v teple domova - s Petrem Markem (48´, ČR, 1998)
Houba (ČR, 2000)
Čistička divadlem - s Martinem Marečkem (60´, ČR, 2000)
Bitva o život/ Battle for Life (88´, ČR, 2000) - režisér části
Nové možnosti (pokračování) (35´, ČR, 2002)
Máme NATO? (30´, ČR, 2002)
Den E - s Erikou Hníkovou (56´, ČR, 2004)
Dějiny Jaroslava Šabaty (52´, ČR, 2007)
Ivetka a hora (83´, ČR, 2008)
Dobrodružství Anny Barbory - Mezihra (54', ČR, 2008)
Skvělá příležitost (64', ČR, 2010)
Závod ke dnu (82', ČR, 2011)
Léčba dějin (70', ČR, 2013)

The Adventure of Anna Barbora – an Interplay -ENGLISH VERSION0

Dobrodružství Anny Barbory; Mezihra /ANGLICKÁ VERZE

Dobrodružství Anny Barbory – Mezihra /ANGLICKÁ VERZE (Orig.) / 2008 / Česká republika / 54 min

Podrobně…

The Adventure of Anna Barbora – an Interplay -CZECH VERSION0

Dobrodružství Anny Barbory; Mezihra /ČESKÁ VERZE

Dobrodružství Anny Barbory – Mezihra /ČESKÁ VERZE (Orig.) / 2008 / Česká republika / 54 min

Podrobně…

houba_main picture

Houba

Houba (Orig.) / 2000 / Česká republika / 57 min

Filmová esej se pokouší vysvětlit přírodu, vědu a civilizaci skrze struktury houby.

Podrobně…

ivetka a hora_main picture

Ivetka a hora

Ivetka a hora (Orig.) / 2008 / Česká republika / 84 min

Dokument kladoucí otázky o pokoře a víře v moc a milost boží a o pozemském životě těch, kdož vyznávají jeho slávu.

Podrobně…

lecba_dejin_1

Léčba dějin

Léčba dějin (Orig.) / 2013 / Česká republika / 79 min

Anarchista, jezuita, senátorka a bankovní expert spříznění občanskou odvahou. František Kriegel patřil k nejodvážnějším v moderních dějinách Československa, v roce 1968 odmítnul souhlas s okupací “spřátelených vojsk.” I současnost je však plná výzev, které žádají odvahu. Čtveřice laureátů ceny Františka Kriegla nabízí životní inspiraci.

Podrobně…

V_centru_filmu_5

V centru filmu - v teple domova

V centru filmu - v teple domova (Orig.) / 1998 / Česká republika / 48 min

Jen několik dní před zahájením 46. ročníku filmového festivalu v Karlových Varech sledujte ZDARMA dokumentární mystérium Víta Janečka a Petra Marka natočené během 32. ročníku. Více zde.

Podrobně…

Zavod_ke_dnu_1

Závod ke dnu

Závod ke dnu (Orig.) / 2011 / Česká republika / 82 min

Snímek diskutuje na konkrétních příkladech otázky nezaměstnanosti, odborů, práce či lidské mobility...

Podrobně…



Novinky

Výjimečné filmy FAMUFESTU

Výjimečné filmy FAMUFESTU

Třiatřicátý ročník FAMUFESTu, soutěžní přehlídky filmů studentů FAMU, letos proběhne ve dnech 23. - 27. listopadu na pražské Letné. FAMUFEST se podruhé vrátí do Bio Oko, a nově bude probíhat program také ve Studiu Hrdinů a v Café Jedna.

Číst dál…

- 22.11.2016 -

Kosmopolitní DOK Leipzig

Kosmopolitní DOK Leipzig

Každý ročník tohohle festivalu je skvělý. A – i když se to zdá nemožné – lepší než ten minulý.

Číst dál…

- 7.11.2016 -

20. MFDF Ji.hlava stojí za návštěvu

20. MFDF Ji.hlava stojí za návštěvu

25.–30. října probíhá 20. ročník největší slavnosti dokumentárního filmu ve střední a východní Evropě. Až do 6. 11. pokračuje festival online na DAFilms.cz.

Číst dál…

- 24.10.2016 -

Další novinky…