// Vaše online dokumentární kino //

Již 10 let pro vás objevujeme ty nejlepší dokumentární filmy



Vit Janecek

Vít Janeček

Česká republika

Biografie

Vít Janeček (narozen 1970) je absolvent FF UK (filmová věda) a FAMU (dokumentární tvorba), dokumentarista, filmový esejista, pedagog FAMU, člen Asociace režisérů a scenáristů (ARAS). V 90. letech pracoval jako dramaturg filmových projektů Experimentálního prostoru ROXY, divadla Archa a jako kurátor historických retrospektiv na několika ročnících MFF Karlovy Vary. Dlouhodobě se zabývá filmovou teorií, dokumentárním filmem a interdisciplinárními vztahy mezi uměleckými obory a obory poznání, spoluzaložil Centrum audiovizuálních studií FAMU, kde také působí. Vede vzdělávací projekt FAMU v Barmě. Spolupracuje též na filmech svých přátel. Publikuje převážně v Cinepuru a v Literárních novinách. Jeho film Ivetka a hora získal hlavní cenu v české soutěži na MFDF Jihlava 2008.


Filmografie:

Rodina v poušti (ČR/SR, 1995)
Příběh vody (ČR, 1996)
Deník těhotné (doby) (ČR, 1998)
V centru filmu - v teple domova - s Petrem Markem (48´, ČR, 1998)
Houba (ČR, 2000)
Čistička divadlem - s Martinem Marečkem (60´, ČR, 2000)
Bitva o život/ Battle for Life (88´, ČR, 2000) - režisér části
Nové možnosti (pokračování) (35´, ČR, 2002)
Máme NATO? (30´, ČR, 2002)
Den E - s Erikou Hníkovou (56´, ČR, 2004)
Dějiny Jaroslava Šabaty (52´, ČR, 2007)
Ivetka a hora (83´, ČR, 2008)
Dobrodružství Anny Barbory - Mezihra (54', ČR, 2008)
Skvělá příležitost (64', ČR, 2010)
Závod ke dnu (82', ČR, 2011)
Léčba dějin (70', ČR, 2013)

History_of_Jaroslav_Sabata_1

Dějiny Jaroslava Šabaty

Dějiny Jaroslava Šabaty (Orig.) / 2007 / Česká republika / 79 min

Společenské angažmá Jaroslava Šabaty prochází celým obdobím poválečných československých a českých dějin a to až do dnešních dnů.

Podrobně…

E_Day_2

Den E

Den E (Orig.) / 2004 / Česká republika / 57 min

1.květen 2004. Česká republika spolu s dalšími devíti státy vstupuje do Evropské unie. Dříve než přijde půlnoc změny, ocitají se mladí autoři na třech místech země, v hlavním městě natáčí Vít Janeček, v nejvýchodnějším Jablunkově Erika Hníková a na západě, v Aši, Ivana Pauerová Miloševičová.

Podrobně…

The Adventure of Anna Barbora – an Interplay -ENGLISH VERSION0

Dobrodružství Anny Barbory; Mezihra /ANGLICKÁ VERZE

Dobrodružství Anny Barbory – Mezihra /ANGLICKÁ VERZE (Orig.) / 2008 / Česká republika / 54 min

Podrobně…

The Adventure of Anna Barbora – an Interplay -CZECH VERSION0

Dobrodružství Anny Barbory; Mezihra /ČESKÁ VERZE

Dobrodružství Anny Barbory – Mezihra /ČESKÁ VERZE (Orig.) / 2008 / Česká republika / 54 min

Podrobně…

houba_main picture

Houba

Houba (Orig.) / 2000 / Česká republika / 57 min

Filmová esej se pokouší vysvětlit přírodu, vědu a civilizaci skrze struktury houby.

Podrobně…

ivetka a hora_main picture

Ivetka a hora

Ivetka a hora (Orig.) / 2008 / Česká republika / 84 min

Dokument kladoucí otázky o pokoře a víře v moc a milost boží a o pozemském životě těch, kdož vyznávají jeho slávu.

Podrobně…

lecba_dejin_1

Léčba dějin

Léčba dějin (Orig.) / 2013 / Česká republika / 79 min

Anarchista, jezuita, senátorka a bankovní expert spříznění občanskou odvahou. František Kriegel patřil k nejodvážnějším v moderních dějinách Československa, v roce 1968 odmítnul souhlas s okupací “spřátelených vojsk.” I současnost je však plná výzev, které žádají odvahu. Čtveřice laureátů ceny Františka Kriegla nabízí životní inspiraci.

Podrobně…

V_centru_filmu_5

V centru filmu - v teple domova

V centru filmu - v teple domova (Orig.) / 1998 / Česká republika / 48 min

Jen několik dní před zahájením 46. ročníku filmového festivalu v Karlových Varech sledujte ZDARMA dokumentární mystérium Víta Janečka a Petra Marka natočené během 32. ročníku. Více zde.

Podrobně…

Zavod_ke_dnu_1

Závod ke dnu

Závod ke dnu (Orig.) / 2011 / Česká republika / 82 min

Snímek diskutuje na konkrétních příkladech otázky nezaměstnanosti, odborů, práce či lidské mobility...

Podrobně…



Novinky

GULI SILBERSTEIN UVÁDÍ…

GULI SILBERSTEIN UVÁDÍ…

„Moje tvorba má dvě části: první z nich se týká přímých politických obrazů násilí, agrese a protestů, převážně v izraelsko-palestinském kontextu. Jedná se o kritiku zpravodajských médií, která zkoumá komplexní, realistické a zároveň surrealistické aspekty těchto obrazů. Druhá část videí je pak abstraktnější a univerzálnější a zabývá se kognitivními, environmentálními a existenciálními záležitostmi,“ představuje režisér svoji tvorbu.

Číst dál…

- 16.1.2017 -

Charta 77

Charta 77

Čtyřicáté výročí založení Charty 77 si připomínáme dokumentárními profily signatářů této důležité iniciativy protikomunistického odboje. Poznejte kontext této historické události prostřednictvím autentického filmového zážitku.

Číst dál…

- 10.1.2017 -

Šťastné a filmové z DAFilms!

Šťastné a filmové z DAFilms!

Zvýhodněné předplatné na DAFilms.cz je dárek, který díky své různorodosti nikdy neomrzí. Pořídit jej můžete pro vaše blízké nebo jen tak – pro sebe.

Číst dál…

- 14.12.2016 -

Další novinky…