// Vaše online dokumentární kino //

Již 10 let pro vás objevujeme ty nejlepší dokumentární filmy



Vit Janecek

Vít Janeček

Česká republika

Biografie

Vít Janeček (narozen 1970) je absolvent FF UK (filmová věda) a FAMU (dokumentární tvorba), dokumentarista, filmový esejista, pedagog FAMU, člen Asociace režisérů a scenáristů (ARAS). V 90. letech pracoval jako dramaturg filmových projektů Experimentálního prostoru ROXY, divadla Archa a jako kurátor historických retrospektiv na několika ročnících MFF Karlovy Vary. Dlouhodobě se zabývá filmovou teorií, dokumentárním filmem a interdisciplinárními vztahy mezi uměleckými obory a obory poznání, spoluzaložil Centrum audiovizuálních studií FAMU, kde také působí. Vede vzdělávací projekt FAMU v Barmě. Spolupracuje též na filmech svých přátel. Publikuje převážně v Cinepuru a v Literárních novinách. Jeho film Ivetka a hora získal hlavní cenu v české soutěži na MFDF Jihlava 2008.


Filmografie:

Rodina v poušti (ČR/SR, 1995)
Příběh vody (ČR, 1996)
Deník těhotné (doby) (ČR, 1998)
V centru filmu - v teple domova - s Petrem Markem (48´, ČR, 1998)
Houba (ČR, 2000)
Čistička divadlem - s Martinem Marečkem (60´, ČR, 2000)
Bitva o život/ Battle for Life (88´, ČR, 2000) - režisér části
Nové možnosti (pokračování) (35´, ČR, 2002)
Máme NATO? (30´, ČR, 2002)
Den E - s Erikou Hníkovou (56´, ČR, 2004)
Dějiny Jaroslava Šabaty (52´, ČR, 2007)
Ivetka a hora (83´, ČR, 2008)
Dobrodružství Anny Barbory - Mezihra (54', ČR, 2008)
Skvělá příležitost (64', ČR, 2010)
Závod ke dnu (82', ČR, 2011)
Léčba dějin (70', ČR, 2013)

History_of_Jaroslav_Sabata_1

Dějiny Jaroslava Šabaty

Dějiny Jaroslava Šabaty (Orig.) / 2007 / Česká republika / 79 min

Společenské angažmá Jaroslava Šabaty prochází celým obdobím poválečných československých a českých dějin a to až do dnešních dnů.

Podrobně…

E_Day_2

Den E

Den E (Orig.) / 2004 / Česká republika / 57 min

1.květen 2004. Česká republika spolu s dalšími devíti státy vstupuje do Evropské unie. Dříve než přijde půlnoc změny, ocitají se mladí autoři na třech místech země, v hlavním městě natáčí Vít Janeček, v nejvýchodnějším Jablunkově Erika Hníková a na západě, v Aši, Ivana Pauerová Miloševičová.

Podrobně…

The Adventure of Anna Barbora – an Interplay -ENGLISH VERSION0

Dobrodružství Anny Barbory; Mezihra /ANGLICKÁ VERZE

Dobrodružství Anny Barbory – Mezihra /ANGLICKÁ VERZE (Orig.) / 2008 / Česká republika / 54 min

Podrobně…

The Adventure of Anna Barbora – an Interplay -CZECH VERSION0

Dobrodružství Anny Barbory; Mezihra /ČESKÁ VERZE

Dobrodružství Anny Barbory – Mezihra /ČESKÁ VERZE (Orig.) / 2008 / Česká republika / 54 min

Podrobně…

houba_main picture

Houba

Houba (Orig.) / 2000 / Česká republika / 57 min

Filmová esej se pokouší vysvětlit přírodu, vědu a civilizaci skrze struktury houby.

Podrobně…

ivetka a hora_main picture

Ivetka a hora

Ivetka a hora (Orig.) / 2008 / Česká republika / 84 min

Dokument kladoucí otázky o pokoře a víře v moc a milost boží a o pozemském životě těch, kdož vyznávají jeho slávu.

Podrobně…

lecba_dejin_1

Léčba dějin

Léčba dějin (Orig.) / 2013 / Česká republika / 79 min

Anarchista, jezuita, senátorka a bankovní expert spříznění občanskou odvahou. František Kriegel patřil k nejodvážnějším v moderních dějinách Československa, v roce 1968 odmítnul souhlas s okupací “spřátelených vojsk.” I současnost je však plná výzev, které žádají odvahu. Čtveřice laureátů ceny Františka Kriegla nabízí životní inspiraci.

Podrobně…

V_centru_filmu_5

V centru filmu - v teple domova

V centru filmu - v teple domova (Orig.) / 1998 / Česká republika / 48 min

Jen několik dní před zahájením 46. ročníku filmového festivalu v Karlových Varech sledujte ZDARMA dokumentární mystérium Víta Janečka a Petra Marka natočené během 32. ročníku. Více zde.

Podrobně…

Zavod_ke_dnu_1

Závod ke dnu

Závod ke dnu (Orig.) / 2011 / Česká republika / 82 min

Snímek diskutuje na konkrétních příkladech otázky nezaměstnanosti, odborů, práce či lidské mobility...

Podrobně…



Novinky

Doc Alliance Selection Award 2016: Nové režisérské talenty a devátý ročník ceny na obzoru

Doc Alliance Selection Award 2016: Nové režisérské talenty a devátý ročník ceny na obzoru

Již od roku 2008 uděluje Doc Alliance mezinárodní cenu určenou především debutujícím režisérům. Ocenění Doc Alliance Selection Award napomáhá zviditelňovat výrazné autorské talenty a podporuje jejich budoucí tvorbu finanční odměnou 5 000 euro. I v roce 2016 síť Doc Alliance vybrala sedm výrazných snímků, které se ucházejí o titul již 9. vítěze ceny. Jméno nového držitele Doc Alliance Selection Award bude vyhlášeno 7. srpna 2016 během slavnostního ceremoniálu na filmovém festivalu v Locarnu.

Číst dál…

- 13.6.2016 -

15 festivalově úspěšných dokumentů po celé ČR v roce 2016 díky projektu KineDok

15 festivalově úspěšných dokumentů po celé ČR v roce 2016 díky projektu KineDok

V minulém roce proběhl pilotní ročník jedinečného mezinárodního projektu KineDok, který přináší projekce autorských dokumentů obohacené o debaty s tvůrci filmů a odborníky nebo jiný zajímavý doprovodný program. Institut dokumentárního filmu letos zve na dalších 15 evropských dokumentů a nabízí možnost site-specific promítání kromě ČR, Slovenska, Maďarska, Rumunska a Chorvatska nově i divákům v Polsku a Norsku. V České republice budou moci fanoušci autorského dokumentu navštívit během roku na 150 projekcí na nejméně 25 nejrůznějších místech a seznámit se se současnou českou a evropskou dokumentární tvorbou.

Číst dál…

- 9.5.2016 -

Svět sám pro sebe - Rozhovor s režisérem Sławomirem Batyrou

Svět sám pro sebe - Rozhovor s režisérem Sławomirem Batyrou

Přečtěte si exkluzivní interview s polským filmařem Sławomirem Batyrou, režisérem snímku THE GREAT THEATRE. V něm vás autor provede zákoutími svého krátkého filmu tak, jako jeho snímek provádí diváky zákoutími největšího operního domu na světě. Je libo lístky do opery, nebo do kina? Co takhle na obojí?

Číst dál…

- 20.4.2016 -

Další novinky…