Fotografie není k dispozici.

Steve Sanguedolce (Kanada)

Steve Sanguedolce se narodil v kanadském Torontu. Zabývá se tématem rodiny, což je dáno jeho oblibou domácího videa, která hraničí až s posedlostí. Nástroje k jejímu vyjádření mu poskytl pobyt na Sheridan College (1978-81), kde se setkal s osobně laděným dokumentárním étosem tzv. „školy strmé stěny“, a pustil se do tvorby, která se nelítostně zarývá do těch nejtemnějších a nejintimnějších zákoutí vlastního já. Po škole spolurežíroval kousavě poetický dokument Full Moon Darkness (1983), odvážný a dojemný portrét bývalých pacientů psychiatrické léčebny, který v divácích vyvolává poetické pobouření a neklid. Ve svých následujících pěti snímcích si vydobyl pozici jednoho z předních severoamerických tvůrců filmových deníků a získal přes deset mezinárodních ocenění. Ve snímku Woodbridge (1985) dekonstruoval italské zvyklosti, v syrovém odvážném snímku Rhythms of the Heart (1990) předstíral milostný poměr, v oceněném snímku Mexico (1992) bořil mýtus cestovatele, ve snímku Sweetblood (1993) zalistoval v rodinném albu, v odvážném snímku Away (1996) zachytil intimní příběh muže, který hledá své ztracené dvojče, a ve svém dosud nejsilnějším snímku Smack (2000) odvážně kombinujícím dokument a drama se spolu se třemi bratry probouzí do heroinové noční můry drogové závislosti.
Steve Sanguedolce je členem tzv. školy strmé stěny (Escarpment School), volného uskupení filmařů, jako je Mike Cartmell, Marion McMahon, Rick Hancox, Gary Popovich či Philip Hoffman. Vyrůstali na skalnatých kanadských úbočích, v jejich tvorbě se pojí krajina a vzpomínky, domácí video a dokument, a vytváří díla, která jsou osobní, poetická a přemýšlivá zároveň.

Filmografie

  • Dead Time
    80´, Kanada, 2005
  • Full Moon Darkness
    80´, Kanada, 1983
  • Away
    60´, Kanada, 1996
  • Smack
    55´, Kanada, 2000
  • Rhytms of the Heart
    45´, Kanada, 1990
  • Mexico – společně s Mikem Hoolboomem
    35´, Kanada, 1992
  • Woodbridge
    32´, Kanada, 1985
  • Sweetblood
    13´, Kanada, 1993

Portál DAFilms.cz je výsledkem tvůrčí spolupráce 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu sdružených do Doc Alliance. Naším cílem je posouvat hranice dokumentárního filmu, propagovat jeho rozmanitost a podporovat kvalitní autorské filmy.

Členové Doc Alliance

Chcete být pravidelně informováni o našem filmovém programu?

Odesláním registrace k Newsletteru souhlasím se zasíláním obchodních sdělení elektronickými prostředky a souvisejícím zpracováním osobních údajů pro účely zasílání Newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrzuji, že jsem si přečetl(a) Zásady zpracování osobních údajů, textu rozumím a souhlasím s ním, přičemž beru na vědomí práva zde uvedená, zejména právo na námitky proti provádění přímého marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít