Fotografie není k dispozici.

Marie-Joseé Saint-Pierre (Kanada)

Frankofonní kanadská filmařka Marie-Josée Saint-Pierre se narodila v roce 1978 v Murdochville v Quebecu, žije v Montrealu. Vystudovala filmovou animaci (B.F.A., 2002) a filmovou produkci (M.F.A., 2005) na Mel Hoppenheim School of Cinema (Concordia University).
Natočila několik krátkých animovaných a dokumentárních filmů, za které získala četná ocenění. V roce 2004 byl uveden její snímek Post-Partum, autobiografický dokument o poporodní depresi Mariiny matky, která byla nucena předat starost o svoji čerstvě narozenou dceru babičce. Film Post-Partum byl uveden na více než 35 filmových festivalech, promítal se v muzeích a galeriích a získal několik ocenění, například zvláštní cenu za inovativní přístup na Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů v čínském Guangzhou či zlatou zvláštní cenu poroty za nejlepší umělecký film na festivalu Houston Worldfest v americkém Texasu (2005).
V roce 2006 byl uveden její první profesionální snímek McLaren’s Negatives, animovaný dokument o legendárním kanadském animátorovi Normanu McLarenovi a jeho osobním pohledu na filmovou tvorbu. Marie-Josée Saint-Pierre ve své dokumentární tvorbě uplatňuje nové přístupy a smazává tak hranici mezi dokumentem a dramatem. V dalším autobiografickém snímku nazvaném Passages zkoumá transformaci vlastního mateřství.
V roce 2004 založila produkční společnost animovaného a dokumentárního filmu MJSTP Films. Její snímky byly uvedeny na festivalech po celém světě, například na festivalech Annecy International Animation Festival, Singapore International Film Festival, Hamburg Short Film Festival, Yorkton Short Film Festival, Melbourne International Film Festival a na mnoha dalších.

Filmografie

  • Le projet Sapporo/The Sapporo Project
    5', Japonsko/Kanada, 2010
  • Femelles
    32', Kanada, 2012
  • Passages
    25´, Kanada, 2008
  • McLaren´s Negatives
    10´, Kanada, 2006
  • Post-Partum
    10´, Kanada, 2004

Portál DAFilms.cz je výsledkem tvůrčí spolupráce 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu sdružených do Doc Alliance. Naším cílem je posouvat hranice dokumentárního filmu, propagovat jeho rozmanitost a podporovat kvalitní autorské filmy.

Členové Doc Alliance

Chcete být pravidelně informováni o našem filmovém programu?

Odesláním registrace k Newsletteru souhlasím se zasíláním obchodních sdělení elektronickými prostředky a souvisejícím zpracováním osobních údajů pro účely zasílání Newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrzuji, že jsem si přečetl(a) Zásady zpracování osobních údajů, textu rozumím a souhlasím s ním, přičemž beru na vědomí práva zde uvedená, zejména právo na námitky proti provádění přímého marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít