// Vaše online dokumentární kino //

Již 10 let pro vás objevujeme ty nejlepší dokumentární filmy



Martin_Dusek

Martin Dušek

Česká republika

Biografie

Martin Dušek (1978, Česká Lípa, Československo) vystudoval televizní žurnalistiku na FSV UK v Praze a studoval dokumentární tvorbu na FAMU. Jeho celovečerní dokumentární debut Poustevna, das ist Paradies (2007, rež. s O. Provazníkem) byl na MFDF Jihlava oceněn jako nejlepší český film a později jej uvedl MFF v Göteborgu. Ženy SHR (2010, rež. s O. Provazníkem) vybral do své soutěže izraelský festival DocAviv. V roce 2013 natočil Dušek snímky Rozezlení, o potomcích lidí přeživších vyhlazení Lidic, a Parta Analog, ukazující iluze spojené s prací v televizi obecně, v totalitní společnosti zvláště. Kinematograficky pojatý dokument K oblakům vzhlížíme pozoruje mladé nezaměstnané lidi ze severních Čech, každodenně utíkající ze všední reality k automobilovému tuningu. S Ondřejem Provazníkem v současné době připravuje společný hraný debut Staříci. (kviff.com)


Filmografie:
2005 Dokumentálové (studentský film)
2007 Poustevna, das ist Paradies
2009 Vikingové z Brna (TV film)
2010 Ženy SHR (TV film)
2011 Mein kroj (TV film)
2012 Ve znamení psa (TV film)
2013 Český žurnál (TV seriál)
2013 Český žurnál: Rozezlení (TV film)
2013 Parta Analog
2014 Czechtuning: K oblakům vzhlížíme

K_oblakum_vzhlizime_1

K oblakům vzhlížíme

K oblakům vzhlížíme (Orig.) / 2014 / Česká republika / 66 min

Jemná love story z drsného severu Čech. Ženy se v Ráďově životě střídají stejně rychle jako tuningové srazy. Jediné, co zůstává, je jeho rozpadající se Ford Escort, který pro něj znamená vše. Ráďův mikrosvět je lemovaný bílým plyšem, prozářený zelenými diodami a povzbuzovaný řvoucím výfukem motoru. Když ale svůj svět opouští, naráží na tvrdou realitu a své vlastní limity.

Podrobně…

Zeny_SHR_1

Ženy SHR

Ženy SHR (Orig.) / 2010 / Česká republika / 57 min

Dokumentární portrét dvou žen, které hrají svou osobní partii na šachovnici osudu Horního Jiřetína ohroženého těžbou hnědého uhlí.

Podrobně…



Novinky

Visegrád? A to je sakra kde?

Visegrád? A to je sakra kde?

S tímto odvážným mottem, hravě ironickým vizuálem a především zajímavou filmovou selekcí se letos prezentoval Visegrádský filmový festival v irském Corku. Jaký byl, kam směřuje a proč se vlastně koná v Irsku?

Číst dál…

- 26.9.2016 -

Přehlídka klenotů asijského dokumentárního filmu? TIDF!

Přehlídka klenotů asijského dokumentárního filmu? TIDF!

Zájem o vše asijské v globálním světě roste rychleji než kapitálové trhy. Týká se to i dokumentárních filmů. Se současnou produkcí asijských dokumentaristů seznamuje v Asii pravidelně Taiwan International Documentary Festival.

Číst dál…

- 12.9.2016 -

Snímek Gulîstan, Land of Roses si z Locarna odnáší prestižní evropské ocenění Doc Alliance Selection Award

Snímek Gulîstan, Land of Roses si z Locarna odnáší prestižní evropské ocenění Doc Alliance Selection Award

V pořadí již 9. vítězem unikátní filmové ceny Doc Alliance Selection Award se v neděli 7. srpna stala mladá režisérka Zaynê Akyol. Ocenění od roku 2008 uděluje mezinárodní platforma Doc Alliance. Původem kurdská filmařka dlouhodobě žijící v Kanadě převzala cenu během slavnostního ceremoniálu na filmovém festivalu Locarno, spolu s oceněním z rukou ředitelů festivalů sdružení Doc Alliance obdržela také finanční podporu budoucí tvorby ve výši 5 000 euro.

Číst dál…

- 8.8.2016 -

Další novinky…