// Vaše online dokumentární kino //

Již 10 let pro vás objevujeme ty nejlepší dokumentární filmy



Martin_Dusek

Martin Dušek

Česká republika

Biografie

Martin Dušek (1978, Česká Lípa, Československo) vystudoval televizní žurnalistiku na FSV UK v Praze a studoval dokumentární tvorbu na FAMU. Jeho celovečerní dokumentární debut Poustevna, das ist Paradies (2007, rež. s O. Provazníkem) byl na MFDF Jihlava oceněn jako nejlepší český film a později jej uvedl MFF v Göteborgu. Ženy SHR (2010, rež. s O. Provazníkem) vybral do své soutěže izraelský festival DocAviv. V roce 2013 natočil Dušek snímky Rozezlení, o potomcích lidí přeživších vyhlazení Lidic, a Parta Analog, ukazující iluze spojené s prací v televizi obecně, v totalitní společnosti zvláště. Kinematograficky pojatý dokument K oblakům vzhlížíme pozoruje mladé nezaměstnané lidi ze severních Čech, každodenně utíkající ze všední reality k automobilovému tuningu. S Ondřejem Provazníkem v současné době připravuje společný hraný debut Staříci. (kviff.com)


Filmografie:
2005 Dokumentálové (studentský film)
2007 Poustevna, das ist Paradies
2009 Vikingové z Brna (TV film)
2010 Ženy SHR (TV film)
2011 Mein kroj (TV film)
2012 Ve znamení psa (TV film)
2013 Český žurnál (TV seriál)
2013 Český žurnál: Rozezlení (TV film)
2013 Parta Analog
2014 Czechtuning: K oblakům vzhlížíme

K_oblakum_vzhlizime_1

K oblakům vzhlížíme

K oblakům vzhlížíme (Orig.) / 2014 / Česká republika / 66 min

Jemná love story z drsného severu Čech. Ženy se v Ráďově životě střídají stejně rychle jako tuningové srazy. Jediné, co zůstává, je jeho rozpadající se Ford Escort, který pro něj znamená vše. Ráďův mikrosvět je lemovaný bílým plyšem, prozářený zelenými diodami a povzbuzovaný řvoucím výfukem motoru. Když ale svůj svět opouští, naráží na tvrdou realitu a své vlastní limity.

Podrobně…

Zeny_SHR_1

Ženy SHR

Ženy SHR (Orig.) / 2010 / Česká republika / 57 min

Dokumentární portrét dvou žen, které hrají svou osobní partii na šachovnici osudu Horního Jiřetína ohroženého těžbou hnědého uhlí.

Podrobně…



Novinky

Výjimečné filmy FAMUFESTU

Výjimečné filmy FAMUFESTU

Třiatřicátý ročník FAMUFESTu, soutěžní přehlídky filmů studentů FAMU, letos proběhne ve dnech 23. - 27. listopadu na pražské Letné. FAMUFEST se podruhé vrátí do Bio Oko, a nově bude probíhat program také ve Studiu Hrdinů a v Café Jedna.

Číst dál…

- 22.11.2016 -

Kosmopolitní DOK Leipzig

Kosmopolitní DOK Leipzig

Každý ročník tohohle festivalu je skvělý. A – i když se to zdá nemožné – lepší než ten minulý.

Číst dál…

- 7.11.2016 -

20. MFDF Ji.hlava stojí za návštěvu

20. MFDF Ji.hlava stojí za návštěvu

25.–30. října probíhá 20. ročník největší slavnosti dokumentárního filmu ve střední a východní Evropě. Až do 6. 11. pokračuje festival online na DAFilms.cz.

Číst dál…

- 24.10.2016 -

Další novinky…