// Vaše online dokumentární kino //

Již 10 let pro vás objevujeme ty nejlepší dokumentární filmy



mettler

Peter Mettler

Kanada / Web

Biografie

Peter Mettler (narozený 1958 v Torontu) má švýcarské kořeny, narozen a vychován byl však v Kanadě. Jeho absolventský film Scissere získal cenu Normana McLarena pro nejlepší studentský film. Ve své další tvorbě pokračoval v rozvíjení vlastního specifického stylu, pro který se obtížně hledají kategorie. Styl rozpínající se mezi dramatickou, experimentální a dokumentární tvorbou, není tedy divu, že většina kritiků volí často pro jeho filmy slovo esej. Mettlerův tvůrčí potenciál se neralizuje pouze na filmovém plátně. Stejnou měrou se Peter Mettler angažuje v hudbě, tanci a fotografii. Jako kameraman se Peter Mettler podílel na mnoha filmech svých kolegů, spolupracoval mj. na několika filmech Atoma Egoyna.


Filmografie:

Lancalot Freely (20´, Kanada, 1980)
Scissere (88´, Kanada, 1982)
Eastern Avenue (58´, Kanada, 1985)
The Top of his Head (110, Kanada, 1989)
Tectonic Plates (106´, Kanada, 1992)
Picture of Light (83´, Švýcarsko/Kanada, 1994)
Balifilm (30´, Kanada, 1996)
Gambling, Gods and LSD (180´, Kanada/Švýcarsko, 2002)
Away (3´, Kanada, 2007)
Shostakovitch/Notes in Silence (25´, Kanada, 2007)
Petropolis: Aerial Perspectives on the Alberta Tar Sands (43´, Kanada, 2009)
The End of Time (109', Switzerland/Canada, 2012)

away_1

Away

Away (Orig.) / 2007 / Kanada / 3 min

Záběry pro tento krátký dokument vznikly na Kostarice a byly natočeny na mobilní telefon. Tímto postupem chce režisér poukázat na dichotomii přírody a technologií. Snímek je součástí cyklu MobiDOCS: Confessions in a Digital Age.

Podrobně…

eastern_avenue_1

Eastern Avenue

Eastern Avenue (Orig.) / 1985 / Kanada / 87 min

Sonda do intuice za použití filmu coby audiovizuální improvizace. Strukturu a vnitřní „příběh“ filmu tvoří chronologický sled zážitků a dojmů z cest do Berlína, Portugalska a Švýcarska.

Podrobně…

gambling_gods_lsd_1

Gambling, Gods and LSD

Gambling, Gods and LSD (Orig.) / 2002 / Kanada, Švýcarsko / 180 min

Tříhodinový trip zkoumá neviditelná vlákna touhy po absolutnu napříč časem a kulturami.

Podrobně…

picture of light_1

Picture of Light

Picture of Light (Orig.) / 1994 / Kanada / 83 min

Halucinační příběh dokumentující filmařovu cestu do arktické Kanady za polární září.

Podrobně…

scissere_1

Scissere

Scissere (Orig.) / 1982 / Kanada / 83 min

Za použití zdánlivě nevyčerpatelného repertoáru optických efektů vypráví snímek Scissere zážitky psychiatrického pacienta, který se poprvé vypraví za brány instituce, kde byl celá léta zavřený.

Podrobně…

balifilm_1

Balifilm

Balifilm (Orig.) / 1997 / Kanada / 28 min

Mettlerovy snímky obecně unikají kategorizaci, podobně jeho lyrický deník ze dvou cest na Bali intuitivně prolíná esej s vizuálně objevnou dokumentací v tradici Jorise Ivense, Arne Sucksdorffa či Wernera Herzoga...

Podrobně…

The_End_of_Time_1

Konec času

The End of Time (Orig.) / 2012 / Kanada, Švýcarsko / 109 min

Od švýcarských vědců, kteří zkoumají čas ve 27 kilometru dlouhém urychlovači částic, který ještě nedokážeme myslet, přes lávu, jež na jižní části havajského Velkého ostrova pohltila až na jeden všechny domy, až k výjevům z pohřbu, který probíhá nedaleko místa Buddhova osvícení. Petr Mettler opět posouvá možnosti filmu, tentokrát lidské vnímání času, vůbec povahu času...

Podrobně…

Petropolis_1

Petropolis

Petropolis (Orig.) / 2009 / Kanada / 43 min

Pozoruhodná podívaná, jejíž rozměr lze uchopit pouze z ptačí perspektivy.

Podrobně…

trace_mettler_1

Stopy budoucnosti podle Petera Mettlera

Une trace du futur selon Peter Mettler (Orig.) / 2014 / Kanada / 3 min

Festival Visions du Réel se zeptal mezinárodně známých režisérů, kteří jsou s přehlídkou dlouhodobě spjati, na jejich představu o budoucnosti.

Podrobně…



Novinky

15 festivalově úspěšných dokumentů po celé ČR v roce 2016 díky projektu KineDok

15 festivalově úspěšných dokumentů po celé ČR v roce 2016 díky projektu KineDok

V minulém roce proběhl pilotní ročník jedinečného mezinárodního projektu KineDok, který přináší projekce autorských dokumentů obohacené o debaty s tvůrci filmů a odborníky nebo jiný zajímavý doprovodný program. Institut dokumentárního filmu letos zve na dalších 15 evropských dokumentů a nabízí možnost site-specific promítání kromě ČR, Slovenska, Maďarska, Rumunska a Chorvatska nově i divákům v Polsku a Norsku. V České republice budou moci fanoušci autorského dokumentu navštívit během roku na 150 projekcí na nejméně 25 nejrůznějších místech a seznámit se se současnou českou a evropskou dokumentární tvorbou.

Číst dál…

- 9.5.2016 -

Svět sám pro sebe - Rozhovor s režisérem Sławomirem Batyrou

Svět sám pro sebe - Rozhovor s režisérem Sławomirem Batyrou

Přečtěte si exkluzivní interview s polským filmařem Sławomirem Batyrou, režisérem snímku THE GREAT THEATRE. V něm vás autor provede zákoutími svého krátkého filmu tak, jako jeho snímek provádí diváky zákoutími největšího operního domu na světě. Je libo lístky do opery, nebo do kina? Co takhle na obojí?

Číst dál…

- 20.4.2016 -

Mezinárodní projekt My Street Films vstupuje do třetího ročníku

Mezinárodní projekt My Street Films vstupuje do třetího ročníku

Soutěž My Street Films, která vyzývá veřejnost k natáčení vlastních krátkých snímků ze svého okolí, zahajuje třetí ročník v ulicích střední Evropy. Projekt vznikl původně v Londýně, kde mapoval město nad Temží prostřednictvím filmových příběhů s tématem ulice a jejích obyvatel. Ve spolupráci s DAFilms.cz se online filmová mapa rozrostla do České republiky a odsud také na Slovensko, do Polska a Maďarska.

Číst dál…

- 13.4.2016 -

Další novinky…