// Vaše online dokumentární kino //

Již 10 let pro vás objevujeme ty nejlepší dokumentární filmy



mettler

Peter Mettler

Kanada / Web

Biografie

Peter Mettler (narozený 1958 v Torontu) má švýcarské kořeny, narozen a vychován byl však v Kanadě. Jeho absolventský film Scissere získal cenu Normana McLarena pro nejlepší studentský film. Ve své další tvorbě pokračoval v rozvíjení vlastního specifického stylu, pro který se obtížně hledají kategorie. Styl rozpínající se mezi dramatickou, experimentální a dokumentární tvorbou, není tedy divu, že většina kritiků volí často pro jeho filmy slovo esej. Mettlerův tvůrčí potenciál se neralizuje pouze na filmovém plátně. Stejnou měrou se Peter Mettler angažuje v hudbě, tanci a fotografii. Jako kameraman se Peter Mettler podílel na mnoha filmech svých kolegů, spolupracoval mj. na několika filmech Atoma Egoyna.


Filmografie:

Lancalot Freely (20´, Kanada, 1980)
Scissere (88´, Kanada, 1982)
Eastern Avenue (58´, Kanada, 1985)
The Top of his Head (110, Kanada, 1989)
Tectonic Plates (106´, Kanada, 1992)
Picture of Light (83´, Švýcarsko/Kanada, 1994)
Balifilm (30´, Kanada, 1996)
Gambling, Gods and LSD (180´, Kanada/Švýcarsko, 2002)
Away (3´, Kanada, 2007)
Shostakovitch/Notes in Silence (25´, Kanada, 2007)
Petropolis: Aerial Perspectives on the Alberta Tar Sands (43´, Kanada, 2009)
The End of Time (109', Switzerland/Canada, 2012)

away_1

Away

Away (Orig.) / 2007 / Kanada / 3 min

Záběry pro tento krátký dokument vznikly na Kostarice a byly natočeny na mobilní telefon. Tímto postupem chce režisér poukázat na dichotomii přírody a technologií. Snímek je součástí cyklu MobiDOCS: Confessions in a Digital Age.

Podrobně…

eastern_avenue_1

Eastern Avenue

Eastern Avenue (Orig.) / 1985 / Kanada / 87 min

Sonda do intuice za použití filmu coby audiovizuální improvizace. Strukturu a vnitřní „příběh“ filmu tvoří chronologický sled zážitků a dojmů z cest do Berlína, Portugalska a Švýcarska.

Podrobně…

gambling_gods_lsd_1

Gambling, Gods and LSD

Gambling, Gods and LSD (Orig.) / 2002 / Kanada, Švýcarsko / 180 min

Tříhodinový trip zkoumá neviditelná vlákna touhy po absolutnu napříč časem a kulturami.

Podrobně…

picture of light_1

Picture of Light

Picture of Light (Orig.) / 1994 / Kanada / 83 min

Halucinační příběh dokumentující filmařovu cestu do arktické Kanady za polární září.

Podrobně…

scissere_1

Scissere

Scissere (Orig.) / 1982 / Kanada / 83 min

Za použití zdánlivě nevyčerpatelného repertoáru optických efektů vypráví snímek Scissere zážitky psychiatrického pacienta, který se poprvé vypraví za brány instituce, kde byl celá léta zavřený.

Podrobně…

balifilm_1

Balifilm

Balifilm (Orig.) / 1997 / Kanada / 28 min

Mettlerovy snímky obecně unikají kategorizaci, podobně jeho lyrický deník ze dvou cest na Bali intuitivně prolíná esej s vizuálně objevnou dokumentací v tradici Jorise Ivense, Arne Sucksdorffa či Wernera Herzoga...

Podrobně…

The_End_of_Time_1

Konec času

The End of Time (Orig.) / 2012 / Kanada, Švýcarsko / 109 min

Od švýcarských vědců, kteří zkoumají čas ve 27 kilometru dlouhém urychlovači částic, který ještě nedokážeme myslet, přes lávu, jež na jižní části havajského Velkého ostrova pohltila až na jeden všechny domy, až k výjevům z pohřbu, který probíhá nedaleko místa Buddhova osvícení. Petr Mettler opět posouvá možnosti filmu, tentokrát lidské vnímání času, vůbec povahu času...

Podrobně…

Petropolis_1

Petropolis

Petropolis (Orig.) / 2009 / Kanada / 43 min

Pozoruhodná podívaná, jejíž rozměr lze uchopit pouze z ptačí perspektivy.

Podrobně…

trace_mettler_1

Stopy budoucnosti podle Petera Mettlera

Une trace du futur selon Peter Mettler (Orig.) / 2014 / Kanada / 3 min

Festival Visions du Réel se zeptal mezinárodně známých režisérů, kteří jsou s přehlídkou dlouhodobě spjati, na jejich představu o budoucnosti.

Podrobně…



Novinky

Výjimečné filmy FAMUFESTU

Výjimečné filmy FAMUFESTU

Třiatřicátý ročník FAMUFESTu, soutěžní přehlídky filmů studentů FAMU, letos proběhne ve dnech 23. - 27. listopadu na pražské Letné. FAMUFEST se podruhé vrátí do Bio Oko, a nově bude probíhat program také ve Studiu Hrdinů a v Café Jedna.

Číst dál…

- 22.11.2016 -

Kosmopolitní DOK Leipzig

Kosmopolitní DOK Leipzig

Každý ročník tohohle festivalu je skvělý. A – i když se to zdá nemožné – lepší než ten minulý.

Číst dál…

- 7.11.2016 -

20. MFDF Ji.hlava stojí za návštěvu

20. MFDF Ji.hlava stojí za návštěvu

25.–30. října probíhá 20. ročník největší slavnosti dokumentárního filmu ve střední a východní Evropě. Až do 6. 11. pokračuje festival online na DAFilms.cz.

Číst dál…

- 24.10.2016 -

Další novinky…