Fotografie není k dispozici.

John Grierson (Velká Británie)

John Grierson se narodil v roce 1898 ve Skotsku. Vystudoval filosofii na univerzitě v Glasgow, během doktorátu v Americe však přesedlal k filmu. Navázal přátelství s proslulým„dokumentárním“ filmovým tvůrcem Robertem Flahertym. V recenzi na Flahertyho film Moana z roku 1926 poprvé použil termín „dokumentární“, aby popsal dramatizaci každodenního života obyčejných lidí. V roce 1929 mělo premiéru jeho průlomové dílo o rybářské flotile Drifters. V roce 1936 produkoval slavný snímek Night Mail v režii Watta a Wrighta. Tento plodný režisér a producent se do historie filmu zapsal zavedením filmových jednotek v institucích Empire Marketing Board a Post Office, čímž poskytl živnou půdu celé generaci dokumentárních tvůrců, jako byli Edgar Anstey, Sir Arthur Elton, Stuart Legg, Basil Wright, Harry Watt či Alberto Cavalcanti. Mimo jiné založil Národní filmovou radu Kanady (NFB) během druhé světové války a sloužil jako první ředitel masové komunikace a veřejných informací OSN v roce 1947. Za svou mnohaletou kariéru se stačil tak či onak zasloužit o vznik více než tisícovky filmů a televizních programů. John Grierson zemřel v roce 1972.

Filmografie

  • Drifters
    49´, UK, 1929
  • Granton Trawler
    11´, UK, 1934

Portál DAFilms.cz je výsledkem tvůrčí spolupráce 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu sdružených do Doc Alliance. Naším cílem je posouvat hranice dokumentárního filmu, propagovat jeho rozmanitost a podporovat kvalitní autorské filmy.

Členové Doc Alliance

Chcete být pravidelně informováni o našem filmovém programu?

Odesláním registrace k Newsletteru souhlasím se zasíláním obchodních sdělení elektronickými prostředky a souvisejícím zpracováním osobních údajů pro účely zasílání Newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrzuji, že jsem si přečetl(a) Zásady zpracování osobních údajů, textu rozumím a souhlasím s ním, přičemž beru na vědomí práva zde uvedená, zejména právo na námitky proti provádění přímého marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít