Fotografie není k dispozici.

Biljana Čakić-Veselić (Chorvatsko)

Biljana Čakič-Veselič se narodila v Chorvatsku v roce 1967. Vystudovala malířství na Akademii výtvarných umění v Záhřebu. Během balkánského konfliktu pracovala jako válečná korespondentka a kameramanka pro Chorvatskou televizi. Od té doby zasedá v televizi v radě pro dokumentární film. Pomáhala organizovat video dílny pro děti a mladistvé v uprchlických táborech na území Chorvatska a Bosny a Hercegoviny.
Autorské film Bijlany Čakič-Veselič se často zabývají okrajovými a soukromými tématy na pozadí specifických sociálních prostředí. Propracovaná filmová forma těžící z detailního pozorování, pečlivě komponovaných obrazů a výrazné zvukové stopy a hudební dramaturgie umožňuje divákům nacházet ukryté významy pod zdánlivě banálním děním. Čakič-Veselič vždy vypráví své příběhy s velkým osobním zaujetím využívajíce výmluvné a současně poetické montáže obrazů.
Biljana Čakič-Veselič žije v Ljublani ve Slovinsku, kde spolupracuje s centrem pro výrobu dokumentů slovinské státní televize (RTV Slovenija).

Filmografie

  • Vidovnjakinja
    70´, Slovinsko, 2005
  • Dečko kojem se žurilo/ The Boy Who Was in a Hurry
    52´, Chorvatsko, 2001
  • Prognano Djetinjstvo
    30´, Chorvatsko, 1997
  • Zagorka
    16´, Chorvatsko, 2007
  • Underwear and something around it
    15´, Chorvatsko, 1998
  • Über die Grenze/ Across the Border
    131´, Polsko/Rakousko/CR/SR/Slovinsko, 2004
  • Korak po korak/Step by Step
    115', Croatia, 2011

Portál DAFilms.cz je výsledkem tvůrčí spolupráce 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu sdružených do Doc Alliance. Naším cílem je posouvat hranice dokumentárního filmu, propagovat jeho rozmanitost a podporovat kvalitní autorské filmy.

Členové Doc Alliance

Chcete být pravidelně informováni o našem filmovém programu?

Odesláním registrace k Newsletteru souhlasím se zasíláním obchodních sdělení elektronickými prostředky a souvisejícím zpracováním osobních údajů pro účely zasílání Newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrzuji, že jsem si přečetl(a) Zásady zpracování osobních údajů, textu rozumím a souhlasím s ním, přičemž beru na vědomí práva zde uvedená, zejména právo na námitky proti provádění přímého marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít