Fotografie není k dispozici.

Apolena Rychlíková (Česká republika)

Apolena Rychlíková, narozena 1989 v Brně, absolventka bakalářského studia Katedry dokumentární tvorby pražské FAMU. Už od prvního ročníku, ukončeného filmem Vajíčka (o hledání mateřského pudu pod mikroskopem), se věnuje převážně oblasti společenského/angažovaného dokumentu. Natočila filmy Hájek na zámku, Petr v podzámčí (autorský portrét druhého ročníku o tehdejším vicekancléři prezidenta republiky Petru Hájkovi), bakalářský cyklus absolvovala sondou do protivládních hnutí z roku 2012 s názvem Padá vláda, něco si přej.
Její autorský snímek Rodina, uvedený mimo jiné v soutěži MFDF Jihlava nebo Finále Plzeň, zkoumá hranice osobního a veřejného a na pozadí vlastního videodeníku problematizuje politiku paměti, fenomén antikomunismu nebo principy morální politiky Václava Havla. Film otevřeně předkládá divákům intimní proces autorčiny emancipace a založení i nalezení vlastní rodiny.
Své filmy pravidelně promítá na tuzemských a zahraničních festivalech. Mimo vlastní tvůrčí činnost spolupracuje s televizí (Náš venkov, Intolerance, Nedej se). Je spoluautorkou cyklu portrétů polistopadových premiérů – Expremiéři, realizovaného v TPS Kamily Zlatuškové v ČT. V jeho rámci natočila portrét Mirka Topolánka.
Ve svém volném čase se snaží angažovat v otázkách sociálních problematik a problematik menšin. Je občasnou dopisovatelkou Deníku Referendum, Alarmu, Romea, Nového Prostoru nebo časopisu Romano Vodi. Pro webovou platformu A2larm připravuje i krátká videa.

Pusťte si domů Českého lva! - Apolena Rychlíková from DocAlliance Films on Vimeo.

Filmografie

  • Český žurnál: Hranice práce
    2017
  • Za Adolfa by žádní morgoši neměli žádný práva
    2014
  • Neskloň se!
    2014
  • Rodina
    2013
  • Expremiéři
    2013
  • Padá vláda, něco si přej
    2012
  • Hájek na zámku, Petr v podzámčí
    2011
  • Vajíčka / Eggs
    2010
  • Pošta / Post
    2010

Portál DAFilms.cz je výsledkem tvůrčí spolupráce 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu sdružených do Doc Alliance. Naším cílem je posouvat hranice dokumentárního filmu, propagovat jeho rozmanitost a podporovat kvalitní autorské filmy.

Členové Doc Alliance

Chcete být pravidelně informováni o našem filmovém programu?

Odesláním registrace k Newsletteru souhlasím se zasíláním obchodních sdělení elektronickými prostředky a souvisejícím zpracováním osobních údajů pro účely zasílání Newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrzuji, že jsem si přečetl(a) Zásady zpracování osobních údajů, textu rozumím a souhlasím s ním, přičemž beru na vědomí práva zde uvedená, zejména právo na námitky proti provádění přímého marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít