// Vaše online dokumentární kino //

Již 10 let pro vás objevujeme ty nejlepší dokumentární filmy



Loznitsa

Sergei Loznitsa

Ukrajina / Web

Biografie

Sergej Loznica (narozen 1964 v Baranoviči, Bělorusko) absolvoval Kyjevskou polytechniku (1987) a moskevský VGIK (1996). Je autorem řady dokumentárních filmů, za film Portrét (Portret) získal na MFF Karlovy Vary 2003 Zvláštní uznání poroty. V roce 2007 byl na MFDF v Jihlavě oceněn jeho film Družstvo (Artěl).


Filmografie:
2014 THE OLD JEWISH CEMETERY, 20'
2014 REFLECTIONS, 17'
2013 LETTER, 21'
2012 O MILAGRE DE SANTO ANTÓNIO (THE MIRACLE OF SAINT ANTHONY), 40'
2012 IN THE FOG, 128'
2010 MY JOY, 127'
2008 REVUE, DOC, 83'
2008 NOTHERN LIGHT, DOC, 52'
2006 ARTEL, DOC, 30'
2005 BLOCKADE, DOC, 52'
2004 FACTORY, DOC, 30'
2003 LANDSCAPE, DOC, 60'
2002 PORTRAIT, DOC, 28'
2001 SETTLEMENT, DOC, 80'
2000 THE TRAIN STOP, DOC, 25'
1998 LIFE, AUTUMN, DOC, 34'
1996 TODAY WE ARE GOING TO BUILD A HOUSE, 28'

Letter_1

Letter

Pismo (Orig.) / 2012 / Nizozemsko, Rusko / 20 min

Odlehlá vesnice na severozápadě Ruska. Ve starém dřevěném domě se nalézá psychiatrická léčebna. Jako by se toho místa ani jeho obyvatel nedotkla civilizace. V tomto neposkvrněném prostředí nezaslechnete srozumitelný lidský hlas a bolest je tu tlumená.

Podrobně…

artel_5

Artěl

Artel (Orig.) / 2006 / Rusko / 30 min

Cena pro nejlepší dokument ze střední a východní Evropy, MFDF Jihlava 2007

Čtveřice mladých mužů se v drsných přírodních podmínkách snaží vyrvat ze zamrzlého jezera uprostřed zasněžených ruských plání něco k obživě.

Podrobně…

Landscape_1

Krajina

Landschaft (Orig.) / 2003 / Rusko / 60 min

Strohé, sebe stravující stylistické cvičení představuje skoro jediný posouvající se záběr, jímž jako by do sebe svinutá zimní krajina pozorovala ty, kteří ji chtějí skutečně vidět...

Podrobně…

Maidan_1

Majdan

Maidan (Orig.) / 2014 / Nizozemsko, Ukrajina / 128 min

Když se na sklonku minulého roku začaly upírat k Ukrajině zraky celého světa, zkušený režisér Sergej Loznica pozastavil rozpracované projekty a v předtuše budoucích událostí se urychleně vydal do Kyjeva. Podařilo se mu zachytit jak první protestní týdny, kdy se vzduch naplnil vzájemnou solidaritou a harmonií, tak mrazivost pozdějších krvavých bojů v ulicích. Bez nabízející se akčnosti či heroičnosti mapuje průběh povstání v dlouhých, téměř výhradně statických záběrech...

Podrobně…

masterclass

Masterclass Sergeje Loznitsy

MASTERCLASS - Sergei Loznitsa (Orig.) / 2013 / Polsko / 90 min

Masterclass slavného ruského režiséra Sergeje Loznitsy, tvůrce oceňovaných dokumentárních a hraných filmů.

Podrobně…

Portrait_1

Portrét

Portret (Orig.) / 2002 / Rusko / 28 min

Lidé v krajině na pozadí chátrající dřevěné vesnice. Čas: rok od zimy do zimy mezi nebem a vodou. Mužům a ženám jsou přidělena jejich stanoviště, setrvájí na nich zpříma, bez hnutí.

Podrobně…

Settlement

Settlement

Poselenie (Orig.) / 2001 / Rusko / 77 min

Film o jednom dni v životě osady pro lidi s mentálními problémy, která se nachází na klidném venkovském místě a vzbuzuje představy nezkaženého, šťastného místa, kde spolu lidé žijí a pracují v naprosté harmonii. Navzdory tomu však narůstá nevysvětlitelný pocit úzkosti a beznaděje.

Podrobně…

The_Miracle_Of_Saint_Anthony_1

The Miracle Of Saint Anthony

Milagre De Santo António (Orig.) / 2012 / Portugalsko / 40 min

V polovině června pořádají obyvatelé vesnice Santo Antonio de Mixoes da Serra v portugalském kraji Valdreu na oslavu svátku svého patrona velmi neobvyklý obřad.

Podrobně…

Fabrika

Továrna

Fabrika (Orig.) / 2004 / Rusko / 30 min

Film zobrazuje jeden den provozu v továrně. Skládá se ze dvou částí: první nese název Ocel, druhá Sádra. Film pojednává o lidské bytosti jako součásti lidského světa. Kov vyráběný lidmi je zotročuje a omezuje jejich život na pouhé reflexy.

Podrobně…

The_Train_Stop_1

Zastávka

Polustanok (Orig.) / 2000 / Rusko / 25 min

Spěchající vlaky rozříznou ticho malé zastávky. Hvízdání lokomotivy a rachot kol mizí ve tmě, ale lidi na zastávce to nevzbudilo. Dál pokračují ve spánku. Na co čekají? Co je vzbudí?

Podrobně…



Novinky

Doc Alliance Selection Award 2016: Nové režisérské talenty a devátý ročník ceny na obzoru

Doc Alliance Selection Award 2016: Nové režisérské talenty a devátý ročník ceny na obzoru

Již od roku 2008 uděluje Doc Alliance mezinárodní cenu určenou především debutujícím režisérům. Ocenění Doc Alliance Selection Award napomáhá zviditelňovat výrazné autorské talenty a podporuje jejich budoucí tvorbu finanční odměnou 5 000 euro. I v roce 2016 síť Doc Alliance vybrala sedm výrazných snímků, které se ucházejí o titul již 9. vítěze ceny. Jméno nového držitele Doc Alliance Selection Award bude vyhlášeno 7. srpna 2016 během slavnostního ceremoniálu na filmovém festivalu v Locarnu.

Číst dál…

- 13.6.2016 -

15 festivalově úspěšných dokumentů po celé ČR v roce 2016 díky projektu KineDok

15 festivalově úspěšných dokumentů po celé ČR v roce 2016 díky projektu KineDok

V minulém roce proběhl pilotní ročník jedinečného mezinárodního projektu KineDok, který přináší projekce autorských dokumentů obohacené o debaty s tvůrci filmů a odborníky nebo jiný zajímavý doprovodný program. Institut dokumentárního filmu letos zve na dalších 15 evropských dokumentů a nabízí možnost site-specific promítání kromě ČR, Slovenska, Maďarska, Rumunska a Chorvatska nově i divákům v Polsku a Norsku. V České republice budou moci fanoušci autorského dokumentu navštívit během roku na 150 projekcí na nejméně 25 nejrůznějších místech a seznámit se se současnou českou a evropskou dokumentární tvorbou.

Číst dál…

- 9.5.2016 -

Svět sám pro sebe - Rozhovor s režisérem Sławomirem Batyrou

Svět sám pro sebe - Rozhovor s režisérem Sławomirem Batyrou

Přečtěte si exkluzivní interview s polským filmařem Sławomirem Batyrou, režisérem snímku THE GREAT THEATRE. V něm vás autor provede zákoutími svého krátkého filmu tak, jako jeho snímek provádí diváky zákoutími největšího operního domu na světě. Je libo lístky do opery, nebo do kina? Co takhle na obojí?

Číst dál…

- 20.4.2016 -

Další novinky…