// Vaše online dokumentární kino //

Již 10 let pro vás objevujeme ty nejlepší dokumentární filmy



Loznitsa

Sergei Loznitsa

Ukrajina / Web

Biografie

Sergej Loznica (narozen 1964 v Baranoviči, Bělorusko) absolvoval Kyjevskou polytechniku (1987) a moskevský VGIK (1996). Je autorem řady dokumentárních filmů, za film Portrét (Portret) získal na MFF Karlovy Vary 2003 Zvláštní uznání poroty. V roce 2007 byl na MFDF v Jihlavě oceněn jeho film Družstvo (Artěl).


Filmografie:
Today We Are Going To Build A House (1996, 28 min)
Life, Autumn (1998, 34 min)
The Train Stop (2000, 25 min)
Settlement (2001, 80 min)
Portrait (2002, 28 min)
Landscape (2003, 60 min)
Factory (2004, 30 min)
Blockade (2005, 52 min)
Artel (2006, 30 min)
Revue (2008, 83 min)
Northern Light (2008, 52 min)
My Joy (2010, 127 min)
In the fog (2012, 128 min)
O Milagre de Santo António (2012, 40 min)
Letter (2013, 20 min)
Reflections/Bridges of Sarajevo (2014, 17 min)
Maidan (2014, 133 min)
The Old Jewish Cemetery (2014, 20 min)
Sobytie (The Event) (2015, 74 min)

The_Event_1

The Event

Sobytie (Orig.) / 2015 / Belgie, Nizozemsko / 73 min

In August 1991 a failed coup d'état attempt (known as Putsch) led by a group of hard-core communists in Moscow, ended the 70-year-long rule of the Soviets. The USSR collapsed soon after, and the tricolour of the sovereign Russian Federation flew over Kremlin...

Podrobně…

Letter_1

Letter

Pismo (Orig.) / 2012 / Nizozemsko, Rusko / 20 min

Odlehlá vesnice na severozápadě Ruska. Ve starém dřevěném domě se nalézá psychiatrická léčebna. Jako by se toho místa ani jeho obyvatel nedotkla civilizace. V tomto neposkvrněném prostředí nezaslechnete srozumitelný lidský hlas a bolest je tu tlumená.

Podrobně…

artel_5

Artěl

Artel (Orig.) / 2006 / Rusko / 30 min

Cena pro nejlepší dokument ze střední a východní Evropy, MFDF Jihlava 2007

Čtveřice mladých mužů se v drsných přírodních podmínkách snaží vyrvat ze zamrzlého jezera uprostřed zasněžených ruských plání něco k obživě.

Podrobně…

Landscape_1

Krajina

Landschaft (Orig.) / 2003 / Rusko / 60 min

Strohé, sebe stravující stylistické cvičení představuje skoro jediný posouvající se záběr, jímž jako by do sebe svinutá zimní krajina pozorovala ty, kteří ji chtějí skutečně vidět...

Podrobně…

Maidan_1

Majdan

Maidan (Orig.) / 2014 / Nizozemsko, Ukrajina / 128 min

Když se na sklonku minulého roku začaly upírat k Ukrajině zraky celého světa, zkušený režisér Sergej Loznica pozastavil rozpracované projekty a v předtuše budoucích událostí se urychleně vydal do Kyjeva. Podařilo se mu zachytit jak první protestní týdny, kdy se vzduch naplnil vzájemnou solidaritou a harmonií, tak mrazivost pozdějších krvavých bojů v ulicích. Bez nabízející se akčnosti či heroičnosti mapuje průběh povstání v dlouhých, téměř výhradně statických záběrech...

Podrobně…

masterclass

Masterclass Sergeje Loznitsy

MASTERCLASS - Sergei Loznitsa (Orig.) / 2013 / Polsko / 90 min

Masterclass slavného ruského režiséra Sergeje Loznitsy, tvůrce oceňovaných dokumentárních a hraných filmů.

Podrobně…

The_Miracle_Of_Saint_Anthony_1

The Miracle Of Saint Anthony

Milagre De Santo António (Orig.) / 2012 / Portugalsko / 40 min

V polovině června pořádají obyvatelé vesnice Santo Antonio de Mixoes da Serra v portugalském kraji Valdreu na oslavu svátku svého patrona velmi neobvyklý obřad.

Podrobně…

Fabrika

Továrna

Fabrika (Orig.) / 2004 / Rusko / 30 min

Film zobrazuje jeden den provozu v továrně. Skládá se ze dvou částí: první nese název Ocel, druhá Sádra. Film pojednává o lidské bytosti jako součásti lidského světa. Kov vyráběný lidmi je zotročuje a omezuje jejich život na pouhé reflexy.

Podrobně…



Novinky

Visegrád? A to je sakra kde?

Visegrád? A to je sakra kde?

S tímto odvážným mottem, hravě ironickým vizuálem a především zajímavou filmovou selekcí se letos prezentoval Visegrádský filmový festival v irském Corku. Jaký byl, kam směřuje a proč se vlastně koná v Irsku?

Číst dál…

- 26.9.2016 -

Přehlídka klenotů asijského dokumentárního filmu? TIDF!

Přehlídka klenotů asijského dokumentárního filmu? TIDF!

Zájem o vše asijské v globálním světě roste rychleji než kapitálové trhy. Týká se to i dokumentárních filmů. Se současnou produkcí asijských dokumentaristů seznamuje v Asii pravidelně Taiwan International Documentary Festival.

Číst dál…

- 12.9.2016 -

Snímek Gulîstan, Land of Roses si z Locarna odnáší prestižní evropské ocenění Doc Alliance Selection Award

Snímek Gulîstan, Land of Roses si z Locarna odnáší prestižní evropské ocenění Doc Alliance Selection Award

V pořadí již 9. vítězem unikátní filmové ceny Doc Alliance Selection Award se v neděli 7. srpna stala mladá režisérka Zaynê Akyol. Ocenění od roku 2008 uděluje mezinárodní platforma Doc Alliance. Původem kurdská filmařka dlouhodobě žijící v Kanadě převzala cenu během slavnostního ceremoniálu na filmovém festivalu Locarno, spolu s oceněním z rukou ředitelů festivalů sdružení Doc Alliance obdržela také finanční podporu budoucí tvorby ve výši 5 000 euro.

Číst dál…

- 8.8.2016 -

Další novinky…