// Vaše online dokumentární kino //

Již 10 let pro vás objevujeme ty nejlepší dokumentární filmy



Mourão

Catarina Mourão

Portugalsko

Biografie

Catarina Mourão vystudovala hudbu, právo a film (magisterské studium na Bristolské univerzitě). V roce 1998 založila portugalskou dokumentární asociaci AporDOC. Od roku 2000 vyučuje hraný a dokumentární film. V roce 2000 založila společně s filmařkou Catarinou Alves Costa lisabonskou nezávislou produkční společnost Laranja Azul zaměřenou na tvůrčí dokument a výtvarné umění. V současné době se po letech vyučování a natáčení rozhodla vrátit do studentských lavic k filmovým experimentům. Nastoupila na doktorské studium filmové tvorby na Univerzitě v Edinburghu.


Filmografie:
1994 - Mecca Before I die (5 min)
1996 - The port (10 min)
1997 - Fora de Água (Out of Water) (48 min)
1998 - A Dama de Chandor (The Lady of Chandor) (90 min)
2002 - Próxima Paragem “Next Stop” (15 min)
2002 - Desassossego “Restless” (75 min)
2005 - A minha aldeia já não mora aqui (“My village doesn’t live here anymore”) (58 min)
2006 - À Flor da Pele | On Edge (64 min)
2010 - Pelas Sombras (“Through Shadows”) (83 min)
2012 - Lisbon-Ground - 2 videoinstalace (64 min and 14 min)

Mother_Daughter_1

Mother And Daughter

Mãe e Filha (Orig.) / 2009 / Portugalsko / 16 min

Matka a dcera navštěvují poradnu, kde se snaží vyřešit rodinný konflikt.

Podrobně…

My_village_1

My village doesn't live here anymore

A minha aldeia já não mora aqui (Orig.) / 2006 / Portugalsko / 60 min

„Narodil jsem se tady pod tou hladinou. Bylo mi deset let, když se to stalo. Některé věci si pamatuji jasně, jiné mám zamlžené a popletené…“

Podrobně…

foto_flor_pele_1

On Edge

À Flor da Pele (Orig.) / 2006 / Portugalsko / 64 min

V Portugalsku se odehrává Evropský fotbalový pohár. Země spoléhá na to, že jí fotbalový tým pozvedne morálku. Snímek zasazený do chudinské čtvrti zachycuje život skupinky bezprizorních, zhruba desetiletých chlapců.

Podrobně…

Out_of_water_1

Out of Water

Fora de Água (Orig.) / 1997 / Portugalsko / 44 min

Snímek zachycuje střet skupiny trendy umělců z města, kteří jsou pozváni, aby vnesli umění do veřejného prostoru v několika vesnicích v jedné z nejchudších a nejodříznutějších portugalských oblastí – v Alenteju. Tato oblast zažívala před revolucí v roce 1974 velice silnou represi.

Podrobně…

Restless_1

Restless

Desassossego (Orig.) / 2002 / Portugalsko / 77 min

Pan António Carlos pracuje v realitní kanceláři, kde na něj nadřízení každý den tlačí, aby uzavíral smlouvy a přinášel společnosti zisk. Svobodná matka Joana a její syn Joaquim se stěhují a doufají, že začnou žít nový život.

Podrobně…

The_Lady_of_Chandor_1

The Lady of Chandor

A Dama de Chandor (Orig.) / 1999 / Portugalsko / 93 min

Indický stát Goa, který se před pětatřiceti lety vymanil z portugalské koloniální nadvlády, je rozhodně místem mnoha kontrastů. Vedle početné migrující hinduistické populace zde stále žije portugalsky hovořící menšina, která jako by zamrzla v nostalgii a uvízla ve zvláštním časovém limbu.

Podrobně…

Throught_Shadows_1

Through Shadows

Pelas Sombras (Orig.) / 2010 / Portugalsko / 83 min

„Jednoho dne jsem si uvědomila, že už nemá smysl cokoli věšet na zeď… má plátna byla buď tak velká, že by se nemohla vystavovat v muzeu, nebo tak malá, že by je nikdo neviděl“.

Podrobně…



Novinky

Visegrád? A to je sakra kde?

Visegrád? A to je sakra kde?

S tímto odvážným mottem, hravě ironickým vizuálem a především zajímavou filmovou selekcí se letos prezentoval Visegrádský filmový festival v irském Corku. Jaký byl, kam směřuje a proč se vlastně koná v Irsku?

Číst dál…

- 26.9.2016 -

Přehlídka klenotů asijského dokumentárního filmu? TIDF!

Přehlídka klenotů asijského dokumentárního filmu? TIDF!

Zájem o vše asijské v globálním světě roste rychleji než kapitálové trhy. Týká se to i dokumentárních filmů. Se současnou produkcí asijských dokumentaristů seznamuje v Asii pravidelně Taiwan International Documentary Festival.

Číst dál…

- 12.9.2016 -

Snímek Gulîstan, Land of Roses si z Locarna odnáší prestižní evropské ocenění Doc Alliance Selection Award

Snímek Gulîstan, Land of Roses si z Locarna odnáší prestižní evropské ocenění Doc Alliance Selection Award

V pořadí již 9. vítězem unikátní filmové ceny Doc Alliance Selection Award se v neděli 7. srpna stala mladá režisérka Zaynê Akyol. Ocenění od roku 2008 uděluje mezinárodní platforma Doc Alliance. Původem kurdská filmařka dlouhodobě žijící v Kanadě převzala cenu během slavnostního ceremoniálu na filmovém festivalu Locarno, spolu s oceněním z rukou ředitelů festivalů sdružení Doc Alliance obdržela také finanční podporu budoucí tvorby ve výši 5 000 euro.

Číst dál…

- 8.8.2016 -

Další novinky…