// Vaše online dokumentární kino //

Již 10 let pro vás objevujeme ty nejlepší dokumentární filmy



Mourão

Catarina Mourão

Portugalsko

Biografie

Catarina Mourão vystudovala hudbu, právo a film (magisterské studium na Bristolské univerzitě). V roce 1998 založila portugalskou dokumentární asociaci AporDOC. Od roku 2000 vyučuje hraný a dokumentární film. V roce 2000 založila společně s filmařkou Catarinou Alves Costa lisabonskou nezávislou produkční společnost Laranja Azul zaměřenou na tvůrčí dokument a výtvarné umění. V současné době se po letech vyučování a natáčení rozhodla vrátit do studentských lavic k filmovým experimentům. Nastoupila na doktorské studium filmové tvorby na Univerzitě v Edinburghu.


Filmografie:
1994 - Mecca Before I die (5 min)
1996 - The port (10 min)
1997 - Fora de Água (Out of Water) (48 min)
1998 - A Dama de Chandor (The Lady of Chandor) (90 min)
2002 - Próxima Paragem “Next Stop” (15 min)
2002 - Desassossego “Restless” (75 min)
2005 - A minha aldeia já não mora aqui (“My village doesn’t live here anymore”) (58 min)
2006 - À Flor da Pele | On Edge (64 min)
2010 - Pelas Sombras (“Through Shadows”) (83 min)
2012 - Lisbon-Ground - 2 videoinstalace (64 min and 14 min)

Mother_Daughter_1

Mother And Daughter

Mãe e Filha (Orig.) / 2009 / Portugalsko / 16 min

Matka a dcera navštěvují poradnu, kde se snaží vyřešit rodinný konflikt.

Podrobně…

My_village_1

My village doesn't live here anymore

A minha aldeia já não mora aqui (Orig.) / 2006 / Portugalsko / 60 min

„Narodil jsem se tady pod tou hladinou. Bylo mi deset let, když se to stalo. Některé věci si pamatuji jasně, jiné mám zamlžené a popletené…“

Podrobně…

foto_flor_pele_1

On Edge

À Flor da Pele (Orig.) / 2006 / Portugalsko / 64 min

V Portugalsku se odehrává Evropský fotbalový pohár. Země spoléhá na to, že jí fotbalový tým pozvedne morálku. Snímek zasazený do chudinské čtvrti zachycuje život skupinky bezprizorních, zhruba desetiletých chlapců.

Podrobně…

Out_of_water_1

Out of Water

Fora de Água (Orig.) / 1997 / Portugalsko / 44 min

Snímek zachycuje střet skupiny trendy umělců z města, kteří jsou pozváni, aby vnesli umění do veřejného prostoru v několika vesnicích v jedné z nejchudších a nejodříznutějších portugalských oblastí – v Alenteju. Tato oblast zažívala před revolucí v roce 1974 velice silnou represi.

Podrobně…

Restless_1

Restless

Desassossego (Orig.) / 2002 / Portugalsko / 77 min

Pan António Carlos pracuje v realitní kanceláři, kde na něj nadřízení každý den tlačí, aby uzavíral smlouvy a přinášel společnosti zisk. Svobodná matka Joana a její syn Joaquim se stěhují a doufají, že začnou žít nový život.

Podrobně…

The_Lady_of_Chandor_1

The Lady of Chandor

A Dama de Chandor (Orig.) / 1999 / Portugalsko / 93 min

Indický stát Goa, který se před pětatřiceti lety vymanil z portugalské koloniální nadvlády, je rozhodně místem mnoha kontrastů. Vedle početné migrující hinduistické populace zde stále žije portugalsky hovořící menšina, která jako by zamrzla v nostalgii a uvízla ve zvláštním časovém limbu.

Podrobně…

Throught_Shadows_1

Through Shadows

Pelas Sombras (Orig.) / 2010 / Portugalsko / 83 min

„Jednoho dne jsem si uvědomila, že už nemá smysl cokoli věšet na zeď… má plátna byla buď tak velká, že by se nemohla vystavovat v muzeu, nebo tak malá, že by je nikdo neviděl“.

Podrobně…



Novinky

Zimní nadílka českých dokumentárních filmů

Zimní nadílka českých dokumentárních filmů

Za 100 Kč můžete mít nyní výběr dokumentů, které byly do kin uvedeny v letošním roce. A přístup k 1500 dalším snímkům z celého světa. Vážení přátelé, nezapomeňte, že ideální dárek může člověk dát nejen svým intelektuálním přátelům, ale i sám sobě.

Číst dál…

- 7.12.2016 -

Výjimečné filmy FAMUFESTU

Výjimečné filmy FAMUFESTU

Třiatřicátý ročník FAMUFESTu, soutěžní přehlídky filmů studentů FAMU, letos proběhne ve dnech 23. - 27. listopadu na pražské Letné. FAMUFEST se podruhé vrátí do Bio Oko, a nově bude probíhat program také ve Studiu Hrdinů a v Café Jedna.

Číst dál…

- 22.11.2016 -

Kosmopolitní DOK Leipzig

Kosmopolitní DOK Leipzig

Každý ročník tohohle festivalu je skvělý. A – i když se to zdá nemožné – lepší než ten minulý.

Číst dál…

- 7.11.2016 -

Další novinky…