// Vaše online dokumentární kino //

Již 10 let pro vás objevujeme ty nejlepší dokumentární filmy



Mourão

Catarina Mourão

Portugalsko

Biografie

Catarina Mourão vystudovala hudbu, právo a film (magisterské studium na Bristolské univerzitě). V roce 1998 založila portugalskou dokumentární asociaci AporDOC. Od roku 2000 vyučuje hraný a dokumentární film. V roce 2000 založila společně s filmařkou Catarinou Alves Costa lisabonskou nezávislou produkční společnost Laranja Azul zaměřenou na tvůrčí dokument a výtvarné umění. V současné době se po letech vyučování a natáčení rozhodla vrátit do studentských lavic k filmovým experimentům. Nastoupila na doktorské studium filmové tvorby na Univerzitě v Edinburghu.


Filmografie:
1994 - Mecca Before I die (5 min)
1996 - The port (10 min)
1997 - Fora de Água (Out of Water) (48 min)
1998 - A Dama de Chandor (The Lady of Chandor) (90 min)
2002 - Próxima Paragem “Next Stop” (15 min)
2002 - Desassossego “Restless” (75 min)
2005 - A minha aldeia já não mora aqui (“My village doesn’t live here anymore”) (58 min)
2006 - À Flor da Pele | On Edge (64 min)
2010 - Pelas Sombras (“Through Shadows”) (83 min)
2012 - Lisbon-Ground - 2 videoinstalace (64 min and 14 min)

Mother_Daughter_1

Mother And Daughter

Mãe e Filha (Orig.) / 2009 / Portugalsko / 16 min

Matka a dcera navštěvují poradnu, kde se snaží vyřešit rodinný konflikt.

Podrobně…

My_village_1

My village doesn't live here anymore

A minha aldeia já não mora aqui (Orig.) / 2006 / Portugalsko / 60 min

„Narodil jsem se tady pod tou hladinou. Bylo mi deset let, když se to stalo. Některé věci si pamatuji jasně, jiné mám zamlžené a popletené…“

Podrobně…

foto_flor_pele_1

On Edge

À Flor da Pele (Orig.) / 2006 / Portugalsko / 64 min

V Portugalsku se odehrává Evropský fotbalový pohár. Země spoléhá na to, že jí fotbalový tým pozvedne morálku. Snímek zasazený do chudinské čtvrti zachycuje život skupinky bezprizorních, zhruba desetiletých chlapců.

Podrobně…

Out_of_water_1

Out of Water

Fora de Água (Orig.) / 1997 / Portugalsko / 44 min

Snímek zachycuje střet skupiny trendy umělců z města, kteří jsou pozváni, aby vnesli umění do veřejného prostoru v několika vesnicích v jedné z nejchudších a nejodříznutějších portugalských oblastí – v Alenteju. Tato oblast zažívala před revolucí v roce 1974 velice silnou represi.

Podrobně…

Restless_1

Restless

Desassossego (Orig.) / 2002 / Portugalsko / 77 min

Pan António Carlos pracuje v realitní kanceláři, kde na něj nadřízení každý den tlačí, aby uzavíral smlouvy a přinášel společnosti zisk. Svobodná matka Joana a její syn Joaquim se stěhují a doufají, že začnou žít nový život.

Podrobně…

The_Lady_of_Chandor_1

The Lady of Chandor

A Dama de Chandor (Orig.) / 1999 / Portugalsko / 93 min

Indický stát Goa, který se před pětatřiceti lety vymanil z portugalské koloniální nadvlády, je rozhodně místem mnoha kontrastů. Vedle početné migrující hinduistické populace zde stále žije portugalsky hovořící menšina, která jako by zamrzla v nostalgii a uvízla ve zvláštním časovém limbu.

Podrobně…

Throught_Shadows_1

Through Shadows

Pelas Sombras (Orig.) / 2010 / Portugalsko / 83 min

„Jednoho dne jsem si uvědomila, že už nemá smysl cokoli věšet na zeď… má plátna byla buď tak velká, že by se nemohla vystavovat v muzeu, nebo tak malá, že by je nikdo neviděl“.

Podrobně…



Novinky

15 festivalově úspěšných dokumentů po celé ČR v roce 2016 díky projektu KineDok

15 festivalově úspěšných dokumentů po celé ČR v roce 2016 díky projektu KineDok

V minulém roce proběhl pilotní ročník jedinečného mezinárodního projektu KineDok, který přináší projekce autorských dokumentů obohacené o debaty s tvůrci filmů a odborníky nebo jiný zajímavý doprovodný program. Institut dokumentárního filmu letos zve na dalších 15 evropských dokumentů a nabízí možnost site-specific promítání kromě ČR, Slovenska, Maďarska, Rumunska a Chorvatska nově i divákům v Polsku a Norsku. V České republice budou moci fanoušci autorského dokumentu navštívit během roku na 150 projekcí na nejméně 25 nejrůznějších místech a seznámit se se současnou českou a evropskou dokumentární tvorbou.

Číst dál…

- 9.5.2016 -

Svět sám pro sebe - Rozhovor s režisérem Sławomirem Batyrou

Svět sám pro sebe - Rozhovor s režisérem Sławomirem Batyrou

Přečtěte si exkluzivní interview s polským filmařem Sławomirem Batyrou, režisérem snímku THE GREAT THEATRE. V něm vás autor provede zákoutími svého krátkého filmu tak, jako jeho snímek provádí diváky zákoutími největšího operního domu na světě. Je libo lístky do opery, nebo do kina? Co takhle na obojí?

Číst dál…

- 20.4.2016 -

Mezinárodní projekt My Street Films vstupuje do třetího ročníku

Mezinárodní projekt My Street Films vstupuje do třetího ročníku

Soutěž My Street Films, která vyzývá veřejnost k natáčení vlastních krátkých snímků ze svého okolí, zahajuje třetí ročník v ulicích střední Evropy. Projekt vznikl původně v Londýně, kde mapoval město nad Temží prostřednictvím filmových příběhů s tématem ulice a jejích obyvatel. Ve spolupráci s DAFilms.cz se online filmová mapa rozrostla do České republiky a odsud také na Slovensko, do Polska a Maďarska.

Číst dál…

- 13.4.2016 -

Další novinky…