Victor Kossakovsky

Victor Kossakovsky (Rusko)

Viktor Alexandrovič Kossakovsky (*1961 v Leningradu) je ruský filmový režisér. Svou filmovou kariéru zahájil v roce 1978 jako asistent kameramana, asistent režiséra a střihač v leningradském dokumentárním studiu. Při natáčení svých filmů tak často hraje roli střihače, kameramana, scénáristy a režiséra. V roce 1988 v Moskvě absolvoval obor scénáristiky a režie. V roce 1993 jeho první celovečerní film Belovy získal ocenění na Mezinárodním dokumentárním festivalu v Amsterdamu (IDFA).

I jeho další filmy získaly celou řadu ocenění, např. Pavel i Lyalya (speciální cena poroty na IDFA, 1999 a cena pro filmové objevy na Dok Leipzig), Sreda (cena za nejlepší dokument na Mezinárodním filmovém festivalu v Edinburghu a čestné ocenění na MFF v Karlových Varech) a Vivan Las Antípodas (True Vision Award na True/False Film Festival a hlavní cenu na MFF v Turíně).

V Petrohradu založil svou vlastní produkční společnost, Kossakovsky Film Production.


Filmografie:
DisplAir (krátký film, 2012)
Long Live the Antipodes! /¡Vivan las Antipodas! (2011)
Svyato (krátký film) / (2005)
Russia from my Window / Россия из моего окна (2003)
Hush /Тише!/Tishe! (2002)
I Loved You / Я любил тебя (2003)
Pavel i Lyala / Павел и Ляля (1998)
Wednesday 07.19.61 (krátký film)/Среда 19.07.61 (1999)
The Belovs /Belovy/Беловы (1993)

Films

Členové Doc Alliance

Doc Alliance je tvůrčí partnerství 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu. Naším cílem je prosazování žánru dokumentárního filmu, podpora jeho rozmanitosti a propagace kvalitních autorských dokumentárních snímků.