// Vaše online dokumentární kino //

Již 10 let pro vás objevujeme ty nejlepší dokumentární filmy



Kossakovsky

Victor Kossakovsky

Rusko

Biografie

Viktor Alexandrovič Kossakovsky (*1961 v Leningradu) je ruský filmový režisér. Svou filmovou kariéru zahájil v roce 1978 jako asistent kameramana, asistent režiséra a střihač v leningradském dokumentárním studiu. Při natáčení svých filmů tak často hraje roli střihače, kameramana, scénáristy a režiséra. V roce 1988 v Moskvě absolvoval obor scénáristiky a režie. V roce 1993 jeho první celovečerní film Belovy získal ocenění na Mezinárodním dokumentárním festivalu v Amsterdamu (IDFA).

I jeho další filmy získaly celou řadu ocenění, např. Pavel i Lyalya (speciální cena poroty na IDFA, 1999 a cena pro filmové objevy na Dok Leipzig), Sreda (cena za nejlepší dokument na Mezinárodním filmovém festivalu v Edinburghu a čestné ocenění na MFF v Karlových Varech) a Vivan Las Antípodas (True Vision Award na True/False Film Festival a hlavní cenu na MFF v Turíně).

V Petrohradu založil svou vlastní produkční společnost, Kossakovsky Film Production.


Filmografie:
DisplAir (krátký film, 2012)
Long Live the Antipodes! /¡Vivan las Antipodas! (2011)
Svyato (krátký film) / (2005)
Russia from my Window / Россия из моего окна (2003)
Hush /Тише!/Tishe! (2002)
I Loved You / Я любил тебя (2003)
Pavel i Lyala / Павел и Ляля (1998)
Wednesday 07.19.61 (krátký film)/Среда 19.07.61 (1999)
The Belovs /Belovy/Беловы (1993)

Belovy_1

The Belovs

Belovy (Orig.) / 1992 / Rusko / 58 min

Je to všechno velice jednoduché. Anna Fjodorovna Belova žije v malé vesničce. Je dvojnásobnou vdovou a nyní žije společně se svým bratrem Michailem Fjodorovičem. Občas je přijdou navštívit jejich dva další bratři Vasilij a Sergej Fjodorovič...

Podrobně…

Antipodas_1

Ať žijí protinožci! / anglická verze

¡Vivan las Antipodas! / EN version (Orig.) / 2011 / Argentina, Chile, Německo, Nizozemsko / 104 min

Více než dvě třetiny povrchu Země pokrývají oceány. Míst, která leží na planetě přesně proti sobě a jsou přitom obě obydlena, je tak velice málo. Victor Kossakovsky pro svůj nový film našel několik takových a vydal se po stopách protinožců, tedy obyvatel protilehlých míst zeměkoule...

Podrobně…

Vivan_Las_Antipodas_CS_1

Ať žijí protinožci! / česká verze

¡Vivan las Antipodas! / CS version (Orig.) / 2011 / Argentina, Chile, Německo, Nizozemsko / 104 min

Více než dvě třetiny povrchu Země pokrývají oceány. Míst, která leží na planetě přesně proti sobě a jsou přitom obě obydlena, je tak velice málo. Victor Kossakovsky pro svůj nový film našel několik takových a vydal se po stopách protinožců, tedy obyvatel protilehlých míst zeměkoule...

Podrobně…

Losev

Losev

Losev (Orig.) / 1989 / Rusko / 56 min

Jeden z Kosakovského mentorů mu kdysi řekl: „Jsou dva druhy inteligentních lidí. Jedni říkají, co už vědí, zatímco druzí mluví a přitom přemýšlejí a snaží se tak přijít na něco, co dosud nevěděli, co se jim samo vnukne.“ Viktor Kosakovskij si tuto pronikavou myšlenku vzal k srdci a stal se filmovým tvůrcem náležejícím k oné druhé kategorii.

Podrobně…

Kossakovsky_mc

Masterclass Viktora Kossakovského

Master Class Victor Kossakovsky (Orig.) / 2015 / Česká republika, Rusko / 111 min

Viktor Kossakovsky uvedl 23. ledna 2015 svou filmovou masterclass v kině Světozor. Během ní představil svou filmovou tvorbu a své smýšlení o dokumentu nejenom z pozice režiséra, ale také z perspektivy scénáristy, kameramana a střihače.

Podrobně…

Pavel_lyalya

Pavel & Lyalya

Pavel i Lyalya (Orig.) / 1998 / Rusko / 34 min

Starý muž leží na smrtelné posteli. Je jím ruský filmař Pavel Kogan. Žije společně se svou ženou Laylyou, rovněž filmařkou, v Jeruzalémě. Staří přátelé, kteří je přijeli navštívit z Ruska, o nich natáčí film. Atmosféra je uvolněná a domácí.

Podrobně…

Svyato_1

Svyato

Svyato (Orig.) / 2005 / Rusko / 33 min

Snímek uvozuje citát ze staré legendy: „Avšak v den, kdy člověk spatřil svůj vlastní obraz, se všechno změnilo.“ Ruské slovo „svjato“ znamená „šťastný, jasný a radostný“, ale také „považovaný za svatého“. Zároveň je to domácká podoba jména Svatoslav a jméno syna Viktora Kosakovského.

Podrobně…

Tishe_1

Tishe!

Tishe! (Orig.) / 2002 / Rusko / 80 min

Režisér Viktor Kosakovskij natočil z okna svého bytu dokument, který sám nazývá komedií. Během roku nekonečných příprav na oslavy 300 let od založení města natáčel několik metrů čtverečních na jedné ulici v Petrohradě. Uvidíme tak ženu, která si strká do kapsy kabátu sníh, opilce a policisty, mladé milence…

Podrobně…



Novinky

Snímek Gulîstan, Land of Roses si z Locarna odnáší prestižní evropské ocenění Doc Alliance Selection Award

Snímek Gulîstan, Land of Roses si z Locarna odnáší prestižní evropské ocenění Doc Alliance Selection Award

V pořadí již 9. vítězem unikátní filmové ceny Doc Alliance Selection Award se v neděli 7. srpna stala mladá režisérka Zaynê Akyol. Ocenění od roku 2008 uděluje mezinárodní platforma Doc Alliance. Původem kurdská filmařka dlouhodobě žijící v Kanadě převzala cenu během slavnostního ceremoniálu na filmovém festivalu Locarno, spolu s oceněním z rukou ředitelů festivalů sdružení Doc Alliance obdržela také finanční podporu budoucí tvorby ve výši 5 000 euro.

Číst dál…

- 8.8.2016 -

Doc Alliance Selection Award 2016: Nové režisérské talenty a devátý ročník ceny na obzoru

Doc Alliance Selection Award 2016: Nové režisérské talenty a devátý ročník ceny na obzoru

Již od roku 2008 uděluje Doc Alliance mezinárodní cenu určenou především debutujícím režisérům. Ocenění Doc Alliance Selection Award napomáhá zviditelňovat výrazné autorské talenty a podporuje jejich budoucí tvorbu finanční odměnou 5 000 euro. I v roce 2016 síť Doc Alliance vybrala sedm výrazných snímků, které se ucházejí o titul již 9. vítěze ceny. Jméno nového držitele Doc Alliance Selection Award bude vyhlášeno 7. srpna 2016 během slavnostního ceremoniálu na filmovém festivalu v Locarnu.

Číst dál…

- 13.6.2016 -

15 festivalově úspěšných dokumentů po celé ČR v roce 2016 díky projektu KineDok

15 festivalově úspěšných dokumentů po celé ČR v roce 2016 díky projektu KineDok

V minulém roce proběhl pilotní ročník jedinečného mezinárodního projektu KineDok, který přináší projekce autorských dokumentů obohacené o debaty s tvůrci filmů a odborníky nebo jiný zajímavý doprovodný program. Institut dokumentárního filmu letos zve na dalších 15 evropských dokumentů a nabízí možnost site-specific promítání kromě ČR, Slovenska, Maďarska, Rumunska a Chorvatska nově i divákům v Polsku a Norsku. V České republice budou moci fanoušci autorského dokumentu navštívit během roku na 150 projekcí na nejméně 25 nejrůznějších místech a seznámit se se současnou českou a evropskou dokumentární tvorbou.

Číst dál…

- 9.5.2016 -

Další novinky…