Anna Grusková

Anna Grusková (Slovensko)

Anna Grusková je filmová a divadelní autorka, režisérka, dramaturgyně a kurátorka. Vystudovala Divadelní a filmovou vědu na Karlově univerzitě v Praze a Další vzdělávání filmového jazyka na Filmové fakultě Vysoké školy múzických umění. Iniciovala, vedla nebo se zúčastnila mnohých domácích a mezinárodních uměleckých projektů se sociálním rozměrem (Brides, Donaudrama, Europeana Photography atd.).

Pracovala v Slovenské akademii věd, učila na VŠMU a působila i v Slovenské televizi jako dramaturgyně. Její divadelní hru Rabínka v roku 2012 uvedlo Slovenské národní divadlo. Jako dramaturgyně a scenáristka spolupracovala s režiséry Jurajem Johanidesem a Robem Švédou. Scenáristka a režisérka dokumentárního filmu Rabínka (K2 Production a STV, 2012) a Návrat do hořícího domu (Muzeum SNP a Anzio, 2014) . V roku 2016 v spolupráci se Slovenským audiovizuálním fondem, RSTV a Goethe Institutem v Bratislavě připravuje dokumentární filmy Nevděčná cizinka Irena Brežná a Poslední Mohykáni. Němčina na Slovensku.

Filmografie

  • Žena novej doby
    2022
  • Život za divadlo
    2020
  • Smutné jazyky
    2018
  • Profesionálna cudzinka
    2016
  • Návrat do horiaceho domu
    2014
  • Rabínka
    2012

Portál DAFilms.cz je výsledkem tvůrčí spolupráce 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu sdružených do Doc Alliance. Naším cílem je posouvat hranice dokumentárního filmu, propagovat jeho rozmanitost a podporovat kvalitní autorské filmy.

Členové Doc Alliance

Chcete být pravidelně informováni o našem filmovém programu?

Odesláním registrace k Newsletteru souhlasím se zasíláním obchodních sdělení elektronickými prostředky a souvisejícím zpracováním osobních údajů pro účely zasílání Newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrzuji, že jsem si přečetl(a) Zásady zpracování osobních údajů, textu rozumím a souhlasím s ním, přičemž beru na vědomí práva zde uvedená, zejména právo na námitky proti provádění přímého marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít