// Vaše online dokumentární kino //

Již 10 let pro vás objevujeme ty nejlepší dokumentární filmy



Linda Jablonska

Linda Kallistová Jablonská

Česká republika

Biografie

Linda Kallistová Jablonská se narodila 1979 v Praze. Studium na pražské Filmové a televizní fakultě akademie múzických umění zakončila dokumentárním filmem Kupředu levá, kupředu pravá, který byl uveden v české kinodistribuci a na MFDF Jihlava 2008 získal cenu diváků. Pracuje především pro ČT jako režisérka dokumentárních filmů a publicistických cyklů. Natočila mj. filmy Vítejte v KLDR a Horko v Česku, dokumentární film o debatě, která se vede v ČR na téma globálních klimatických změn. Rok 2010 strávila jako výherkyně projektu nadace Vodafone Rok jinak prací pro o.s. Inventura. Výsledkem jejího působení v Inventuře je krátkometrážní dokument Pozemšťané, koho budete volit?, který pod jejím vedením natočili lidé s mentálním postižením. Film získal cenu diváků na MFDF Jihlava 2010.

Filmografie:

Hovorově Horňas (52´, ČR, 2005)
Neřízená střela Stella (52´, ČR, 2006)
Kupředu levá, kupředu pravá (72´, ČR, 2006)
Doma tady a teď (26´, ČR, 2007)
Vítejte v KLDR! (76´, ČR, 2008)
Horko v Česku (57´, ČR, 2008)
Prolomit kruh (17´, ČR, 2009)
Pozemšťané, koho budete volit? (30´, ČR, 2010)
Čtyři v tom (Czech Republic, 2012)
Máma a máma, Ústav, 24 (Czech Republic, 2011)
Počátky (60', Czech Republic, 2014)

hotel_praha_1

Hotel Praha

Hotel Praha (Orig.) / 2014 / Česká republika / 5 min

Krátký film o bourání obrovského hotelu z dob socialismu.

Podrobně…

Left, Right, Forward!0

Kupředu levá, kupředu pravá

Kupředu levá, kupředu pravá (Orig.) / 2006 / Česká republika / 72 min

Podrobně…

Pozemstane_1

Pozemšťané, koho budete volit?

Pozemšťané, koho budete volit? (Orig.) / 2010 / Česká republika / 40 min

Dokumentární projekt, jehož autory jsou lidé, kteří se obtížně orientují v okolním světě a ve škole asi zrovna nevynikali. Řečeno politicky korektně - mají mentální hendikep. To jim ale nebrání v tom, aby měli originální a neotřelý pohled na dění kolem sebe, citlivost, zvídavost i drzost - vše potřebné pro povahu dokumentaristy či dokumentaristky.

Podrobně…

prolomit kruh

Prolomit kruh

Romper el circulo (Orig.) / 2009 / Česká republika / 17 min

Krátký dokument o MSF (Lékaři bez hranic) misi v Guatemale, která pomáhá bojovat proti sexuálně motivovanému násilí.

Podrobně…

prolomit kruh

Prolomit kruh EN

Romper el circulo (Orig.) / 2009 / Česká republika / 17 min

Krátký dokument o MSF (Lékaři bez hranic) misi v Guatemale, která pomáhá bojovat proti sexuálně motivovanému násilí.

Podrobně…

Vítejte v KLDR 00

Vítejte v KLDR!

Vítejte v KLDR! (Orig.) / 2008 / Česká republika / 76 min

Kdo a proč se vydá na dovolenou do země, která je hrozbou pro bezpečnost celého světa?

Podrobně…



Novinky

Doc Alliance Selection Award 2016: Nové režisérské talenty a devátý ročník ceny na obzoru

Doc Alliance Selection Award 2016: Nové režisérské talenty a devátý ročník ceny na obzoru

Již od roku 2008 uděluje Doc Alliance mezinárodní cenu určenou především debutujícím režisérům. Ocenění Doc Alliance Selection Award napomáhá zviditelňovat výrazné autorské talenty a podporuje jejich budoucí tvorbu finanční odměnou 5 000 euro. I v roce 2016 síť Doc Alliance vybrala sedm výrazných snímků, které se ucházejí o titul již 9. vítěze ceny. Jméno nového držitele Doc Alliance Selection Award bude vyhlášeno 7. srpna 2016 během slavnostního ceremoniálu na filmovém festivalu v Locarnu.

Číst dál…

- 13.6.2016 -

15 festivalově úspěšných dokumentů po celé ČR v roce 2016 díky projektu KineDok

15 festivalově úspěšných dokumentů po celé ČR v roce 2016 díky projektu KineDok

V minulém roce proběhl pilotní ročník jedinečného mezinárodního projektu KineDok, který přináší projekce autorských dokumentů obohacené o debaty s tvůrci filmů a odborníky nebo jiný zajímavý doprovodný program. Institut dokumentárního filmu letos zve na dalších 15 evropských dokumentů a nabízí možnost site-specific promítání kromě ČR, Slovenska, Maďarska, Rumunska a Chorvatska nově i divákům v Polsku a Norsku. V České republice budou moci fanoušci autorského dokumentu navštívit během roku na 150 projekcí na nejméně 25 nejrůznějších místech a seznámit se se současnou českou a evropskou dokumentární tvorbou.

Číst dál…

- 9.5.2016 -

Svět sám pro sebe - Rozhovor s režisérem Sławomirem Batyrou

Svět sám pro sebe - Rozhovor s režisérem Sławomirem Batyrou

Přečtěte si exkluzivní interview s polským filmařem Sławomirem Batyrou, režisérem snímku THE GREAT THEATRE. V něm vás autor provede zákoutími svého krátkého filmu tak, jako jeho snímek provádí diváky zákoutími největšího operního domu na světě. Je libo lístky do opery, nebo do kina? Co takhle na obojí?

Číst dál…

- 20.4.2016 -

Další novinky…