// Vaše online dokumentární kino //

Již 10 let pro vás objevujeme ty nejlepší dokumentární filmy



Linda Jablonska

Linda Kallistová Jablonská

Česká republika

Biografie

Linda Kallistová Jablonská se narodila 1979 v Praze. Studium na pražské Filmové a televizní fakultě akademie múzických umění zakončila dokumentárním filmem Kupředu levá, kupředu pravá, který byl uveden v české kinodistribuci a na MFDF Jihlava 2008 získal cenu diváků. Pracuje především pro ČT jako režisérka dokumentárních filmů a publicistických cyklů. Natočila mj. filmy Vítejte v KLDR a Horko v Česku, dokumentární film o debatě, která se vede v ČR na téma globálních klimatických změn. Rok 2010 strávila jako výherkyně projektu nadace Vodafone Rok jinak prací pro o.s. Inventura. Výsledkem jejího působení v Inventuře je krátkometrážní dokument Pozemšťané, koho budete volit?, který pod jejím vedením natočili lidé s mentálním postižením. Film získal cenu diváků na MFDF Jihlava 2010.

Filmografie:

Hovorově Horňas (52´, ČR, 2005)
Neřízená střela Stella (52´, ČR, 2006)
Kupředu levá, kupředu pravá (72´, ČR, 2006)
Doma tady a teď (26´, ČR, 2007)
Vítejte v KLDR! (76´, ČR, 2008)
Horko v Česku (57´, ČR, 2008)
Prolomit kruh (17´, ČR, 2009)
Pozemšťané, koho budete volit? (30´, ČR, 2010)
Čtyři v tom (Czech Republic, 2012)
Máma a máma, Ústav, 24 (Czech Republic, 2011)
Počátky (60', Czech Republic, 2014)

V_nejlepsim_zajmu_ditete

Český žurnál: V nejlepším zájmu dítěte

Český žurnál: V nejlepším zájmu dítěte (Orig.) / 2016 / Česká republika / 67 min

Film konfrontuje osudy dvou čerstvě narozených dětí, o které se jejich rodiče nemohli nebo nechtěli postarat. Zatímco jedno je po porodu umístěno do rodiny přechodné pěstounky, druhé putuje do kojeneckého ústavu. Dokument zkoumá systém přerozdělování nechtěných novorozenců a zároveň se nevyhýbá vznášení kontroverzních otázek.

Podrobně…

hotel_praha_1

Hotel Praha

Hotel Praha (Orig.) / 2014 / Česká republika / 5 min

Krátký film o bourání obrovského hotelu z dob socialismu.

Podrobně…

Left, Right, Forward!0

Kupředu levá, kupředu pravá

Kupředu levá, kupředu pravá (Orig.) / 2006 / Česká republika / 72 min

Podrobně…

Pozemstane_1

Pozemšťané, koho budete volit?

Pozemšťané, koho budete volit? (Orig.) / 2010 / Česká republika / 40 min

Dokumentární projekt, jehož autory jsou lidé, kteří se obtížně orientují v okolním světě a ve škole asi zrovna nevynikali. Řečeno politicky korektně - mají mentální hendikep. To jim ale nebrání v tom, aby měli originální a neotřelý pohled na dění kolem sebe, citlivost, zvídavost i drzost - vše potřebné pro povahu dokumentaristy či dokumentaristky.

Podrobně…

prolomit kruh

Prolomit kruh

Romper el circulo (Orig.) / 2009 / Česká republika / 17 min

Krátký dokument o MSF (Lékaři bez hranic) misi v Guatemale, která pomáhá bojovat proti sexuálně motivovanému násilí.

Podrobně…

prolomit kruh

Prolomit kruh EN

Romper el circulo (Orig.) / 2009 / Česká republika / 17 min

Krátký dokument o MSF (Lékaři bez hranic) misi v Guatemale, která pomáhá bojovat proti sexuálně motivovanému násilí.

Podrobně…

Vítejte v KLDR 00

Vítejte v KLDR!

Vítejte v KLDR! (Orig.) / 2008 / Česká republika / 76 min

Kdo a proč se vydá na dovolenou do země, která je hrozbou pro bezpečnost celého světa?

Podrobně…



Novinky

GULI SILBERSTEIN UVÁDÍ…

GULI SILBERSTEIN UVÁDÍ…

„Moje tvorba má dvě části: první z nich se týká přímých politických obrazů násilí, agrese a protestů, převážně v izraelsko-palestinském kontextu. Jedná se o kritiku zpravodajských médií, která zkoumá komplexní, realistické a zároveň surrealistické aspekty těchto obrazů. Druhá část videí je pak abstraktnější a univerzálnější a zabývá se kognitivními, environmentálními a existenciálními záležitostmi,“ představuje režisér svoji tvorbu.

Číst dál…

- 16.1.2017 -

Charta 77

Charta 77

Čtyřicáté výročí založení Charty 77 si připomínáme dokumentárními profily signatářů této důležité iniciativy protikomunistického odboje. Poznejte kontext této historické události prostřednictvím autentického filmového zážitku.

Číst dál…

- 10.1.2017 -

Šťastné a filmové z DAFilms!

Šťastné a filmové z DAFilms!

Zvýhodněné předplatné na DAFilms.cz je dárek, který díky své různorodosti nikdy neomrzí. Pořídit jej můžete pro vaše blízké nebo jen tak – pro sebe.

Číst dál…

- 14.12.2016 -

Další novinky…