// Vaše online dokumentární kino //

Již 10 let pro vás objevujeme ty nejlepší dokumentární filmy



Guli_Silberstein

Guli Silberstein

Izrael / Web

Biografie

Based in London, UK, since 2010. Born in Israel (1969). He received his BA in Film from Tel Aviv University and a MA in Media Studies from The New School University, New York. Since 2001, he creates work which is repeatedly shown in festivals and art venues in the UK and worldwide, such as London Short Film Festival, Alchemy Moving Image Festival Scotland, Transmediale Berlin, Jihlava International Film Festival Czech Republic, Go Short the Netherlands, Kassel Documentary Film and Video Festival Germany, Montreal Underground Film Festival Canada, the National Centre of Contemporary Art Moscow, and hundreds more. In October 2015, his work 'Cut Out' won best experimental film award at 15th Un Festival C'est Trop Court, Nice, France, and recently he served as jury for experimental film competitions at the 20th JIDFF, Jihlava Czech Republic.


Filmography:
Stuff As Dreams, 5'55'', 2016, UK
Moving Across Opposite Directions, 6'15'', 2016, UK
Machinic Phylum, 4'05'', 2015, UK
NOUR (light), 4'41'', 2015-2016, UK
Object, 4'15'', 2015, UK
Cut Out, 4'19'', 2014, UK
Video Work, 3'50'', 2014, UK
System Error, 4'16'', 2013, UK
Disturbdance, 3’25’’, 2012, UK
Reform, 4’18’’, 2011, UK
Staring into Infinity, 4’44’’, 2010, UK
Being Shot, 5’00’’, 2010, UK
Excerpt, 4’35’’, 2008, Israel
Re:Commandments, 5’00’’, 2007, Israel
Beach, 4’55’’, 2006, Israel
Layers of Cognition, 5’07’’, 2005, Netherlands/Israel
Schizophrenic State (version #2), 6’00’’, 2003, USA/Israel

Beach_1

Beach

Beach (Orig.) / 2006 / Izrael / 5 min

Na blikajícím televizním obraze vidíme šťastnou rodinku na pláži, zatímco o sto kilometrů dál jakási dívka zběsile utíká po bombardované pláži v Gaze. Šťastnou rodinu zachycuje zrychlený proud statických obrazů, zatímco dívka je natočená na videu, které postupně zachvacuje celou obrazovku, vytváří sílící dojem šoku a hrůzy, až se dívka nadobro rozpustí v televizním hluku a stane se z ní televizní zpráva.

Podrobně…

ReCommandments_1

Re:Commandments

Re:Commandments (Orig.) / 2007 / Izrael / 5 min

Hardcore techno hudba, opakující se smyčka obrazů z filmu ‘Desatero přikázání’ z roku 1955, mezinárodní televizní zpravodajství z libanonské války mezi Izraelem a Hizballáhem z roku 2006 a videodokumentace břišní tanečnice tvoří apokalyptickou blízkovýchodní hororovou rave party, která poukazuje na zobrazování blízkovýchodní války a mýtů v západních médiích a fetišizaci obrazů války a náboženství v masových médiích.

Podrobně…

Schizophrenic_State_1

Schizophrenic State

Schizophrenic State (Orig.) / 2003 / Izrael, Spojené státy / 5 min

Dílo vzniklo během mého pobytu v New Yorku. Na televizní obrazovce jsem viděl dvě scény: izraelského vojáka lynčovaného v Ramalláhu a palestinské dítě a jeho otce pod palbou v Gaze. Jak lze vyjádřit hrůzu slovy? Je to schizofrenní situace – dvě strany uvězněné v cyklu násilí. Byl jsem i v osobním schizofrenním stavu, protože jsem vše sledoval v New Yorku – ani tady, ani tam. Jsou ty obrazy skutečné? A jsou vůbec některé obrazy skutečné?

Podrobně…

Cut_Out_1

Vystřihovánka

Cut Out (Orig.) / 2014 / Velká Británie / 4 min

Přesně mířená úvaha o roli kontextu ve vyhodnocování zobrazovaných situací z konfliktních zón. Za doprovodu jemné zcizující hudby sledujeme dívku, jak křičí a gesty neústupně hrozí. Zprvu je však kontext celého dění zcela nepostižitelným. Postupně se vyjevuje prostředí: nejdřív na straně dívky a až v samém závěru vidíme situaci kompletní, včetně příčiny jejího rozohnění.

Podrobně…

Excerpt_1

Výstřižek

Excerpt (Orig.) / 2008 / Izrael / 5 min

Zpomalený záběr nabízí zevrubnou analýzu emocí reportážního obrazu, v němž vidíme zoufalou ženu a muže chránícího dítě a díky zvuku pociťujeme jejich strach, zatímco nás pitva barevného spektra nutí vnímat člověka ve filmu pouze jako společensko-politický předmět.

Podrobně…

Disturbdance_1

Vzepření

Disturbdance (Orig.) / 2012 / Velká Británie / 3 min

Spojení obrazové manipulace a sugestivní hudby vytváří ze zpravodajského záznamu, vyhroceného setkání vojáků a dívky, výjev jako z dramatického příběhu. Záběrování i naladění scény navozují až romantickou atmosféru, jen kdyby vojáci na dívku nemířili zbraní...

Podrobně…



Novinky

GULI SILBERSTEIN UVÁDÍ…

GULI SILBERSTEIN UVÁDÍ…

„Moje tvorba má dvě části: první z nich se týká přímých politických obrazů násilí, agrese a protestů, převážně v izraelsko-palestinském kontextu. Jedná se o kritiku zpravodajských médií, která zkoumá komplexní, realistické a zároveň surrealistické aspekty těchto obrazů. Druhá část videí je pak abstraktnější a univerzálnější a zabývá se kognitivními, environmentálními a existenciálními záležitostmi,“ představuje režisér svoji tvorbu.

Číst dál…

- 16.1.2017 -

Charta 77

Charta 77

Čtyřicáté výročí založení Charty 77 si připomínáme dokumentárními profily signatářů této důležité iniciativy protikomunistického odboje. Poznejte kontext této historické události prostřednictvím autentického filmového zážitku.

Číst dál…

- 10.1.2017 -

Šťastné a filmové z DAFilms!

Šťastné a filmové z DAFilms!

Zvýhodněné předplatné na DAFilms.cz je dárek, který díky své různorodosti nikdy neomrzí. Pořídit jej můžete pro vaše blízké nebo jen tak – pro sebe.

Číst dál…

- 14.12.2016 -

Další novinky…