Fotografie není k dispozici.

Miroslav Trejtnar (Česká republika)

Vystudoval řezbářské oddělení SUPŠ v Praze, navázal studiem na Katedře loutkového divadla DAMU, obor scénografie a technologie loutkového divadla, které ukončil v roce 1989. Dále se zúčastnil workshopů v pořádaných Mezinárodní loutkářskou společností UNIMA, významná byla jeho spolupráce s americkou legendou loutkového divadla Bread and Puppet, v čele s Peterem Schumannem, v americkém Vermontu. Od roku 1989 se pod názvem Puppets in Prague věnuje organizaci vlastních loutkařských workshopů, zaměřených na praktickou výuku budoucích profesionálních loutkařů. Tematicky se jednotlivé bloky věnují výrobě loutek pro filmovou animaci, vyřezávání marionet, jejich ovládáním a kinetikou, popřípadě výrobě trikové loutky smrtky a mechanického draka. Své semináře vedl kromě České republiky například ve Velké Británii, Hong Kongu, Portugalsku či na Macau. Ve stejném roce založil společnost KID, zaměřenou na praktickou distribuci loutek, hraček a skulptur.

Kromě divadelní produkce Miroslav Trejtnar režíroval spolu s Taťanou Markovou animovaný film Jak to říct dětem? Krátkometrážní animace čerpá z událostí 17. listopadu 1989, vyprávěných očima tehdejších studentů, dnes již rodičů. Spolu s dětmi Trejtnar sledoval trasu pochodu, přičemž k ilustraci situace využívá figurek a maňásků. Premiéra filmu se uskutečnila symbolicky 17. listopadu 2014.

Miroslav Trejtnar se věnuje rovněž sochařské činnosti, která čerpá ze surrealismu, ale i z pohybových možností loutek, čímž vznikají díla na pomezí reality a fantazie. Jeho sochy byly úspěšně prezentovány v Dánsku, Belgii, Německu, Holandsku, či Rakousku. (Loutkář)(http://www.loutkar.eu/?id=12030))

Portál DAFilms.cz je výsledkem tvůrčí spolupráce 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu sdružených do Doc Alliance. Naším cílem je posouvat hranice dokumentárního filmu, propagovat jeho rozmanitost a podporovat kvalitní autorské filmy.

Členové Doc Alliance

Chcete být pravidelně informováni o našem filmovém programu?

Odesláním registrace k Newsletteru souhlasím se zasíláním obchodních sdělení elektronickými prostředky a souvisejícím zpracováním osobních údajů pro účely zasílání Newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrzuji, že jsem si přečetl(a) Zásady zpracování osobních údajů, textu rozumím a souhlasím s ním, přičemž beru na vědomí práva zde uvedená, zejména právo na námitky proti provádění přímého marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít