Scéna z filmu The Exit of the Trains
Scéna z filmu The Exit of the Trains

The Exit of the Trains

Režie
Rok 
2020
Země
  • Rumunsko
Délka
173min 
Zvukové stopy 
Titulky 

Dne 29. června 1941 bylo ve městě Jasy shromážděno židovské obyvatelstvo. Zbili je, vyrabovali obchody a obydlí a téměř všechny muže zastřelili nebo natlačili do vlaků, kde se pak zadusili. Pogromu se zúčastnili Němci, ale většinu pachatelů tvořili rumunští policisté, armádní důstojníci a civilisté. Jak může s takovým zločinem naložit film?

Radu Jude a Adrian Cioflâncă zvolili radikální, okleštěný přístup. Jejich film vypočítává od A až do Z jména těch, kteří zahynuli, a prokládá je fotografiemi z pasů a rodinných alb. Výčet doprovází mrazivě věcný komentář.

Opakování, hromadění a obměna slouží tvůrcům filmu k tomu, aby téměř hmatatelně přiblížili rozsah zvěrstva. Nechávají vyplynout na povrch jemné detaily a dávají počtu obětí – 13 000 – konkrétní podobu, než pak na závěr, zhruba po dvou a půl hodinách, sáhnou po naprosto odlišném vizuálním rejstříku.

Film bohužel není dostupný :(

V našem aktuálním programu ale objevíte další skvělé filmy.

Detaily

Portál DAFilms.cz je výsledkem tvůrčí spolupráce 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu sdružených do Doc Alliance. Naším cílem je posouvat hranice dokumentárního filmu, propagovat jeho rozmanitost a podporovat kvalitní autorské filmy.

Členové Doc Alliance

Chcete být pravidelně informováni o našem filmovém programu?

Odesláním registrace k Newsletteru souhlasím se zasíláním obchodních sdělení elektronickými prostředky a souvisejícím zpracováním osobních údajů pro účely zasílání Newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrzuji, že jsem si přečetl(a) Zásady zpracování osobních údajů, textu rozumím a souhlasím s ním, přičemž beru na vědomí práva zde uvedená, zejména právo na námitky proti provádění přímého marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít