Scéna z filmu Půl Čtvrté
Scéna z filmu Půl Čtvrté

Půl Čtvrté

Režie
Rok 
2006
Země
  • Česká republika
Délka
75min 
Zvukové stopy 
Titulky 

Zakarpatská Ukrajina, bývalá část meziválečného Československa, učinila po pádu komunismu zvláštní krok. Krok směrem zpátky. Lidé byli okolnostmi donuceni vrátit se ke starému způsobu života, obnovili chlévy, začaly znovu chovat krávy, ovce a kozy, pěstovat na malých políčkách brambory, orat pluhem taženým koňmi. Lidé na vesnicích žijí povětšinou v dřevěných roubenkách, chybí kanalizace a vodovody, topí se dřevem. Je to přechodný stav a nikdo neví, jak dlouho bude trvat. Je to život v mezičase. Zakarpatí je místem, kde se zastavil čas, ale nikoho to příliš netrápí. Když se pořádně rozhlédnete kolem, neuvidíte lidi, kteří se utápí v žalu sami nad sebou, ale řadu svérázných postav, které se dokáží radovat ze života a přijímají svět takový, jaký je. Jsou vyrovnaní a svým způsobem spokojení a šťastní. Nevybrali si svůj úděl, ale odmítají si na něj stěžovat. Smích tu slyšíte častěji než pláč. Nikomu se nestane, že by neměl co jíst, co si obléct nebo kde spát. Naopak tyto základní věci se tu nacházejí v hojné míře. Jedna z našich postav, Dmitrij, kupříkladu vlastní tři domy. Film zkoumá vztah štěstí a spokojenosti v závislosti na materiálních podmínkách. Ukazuje divákům, jak se dá žít a klade otázku, jestli ta životní harmonie a spokojenost, po níž všichni toužíme, nemůže vypadat i jinak. Když chci mléko, musím podojit, když chci dům, musím ho postavit, když se chci pobavit s přáteli, musím vypálit samohon.
Upozornění na závěr: Tento film neřeší aktuální společenský problém. Je to pouze krásný film o krásných lidech. Je to film o bohatém životě v chudém kraji.


Verze s českými titulky je dostupná pouze ve formátu DVD ke stažení.

Detaily

Portál DAFilms.cz je výsledkem tvůrčí spolupráce 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu sdružených do Doc Alliance. Naším cílem je posouvat hranice dokumentárního filmu, propagovat jeho rozmanitost a podporovat kvalitní autorské filmy.

Členové Doc Alliance

Chcete být pravidelně informováni o našem filmovém programu?

Odesláním registrace k Newsletteru souhlasím se zasíláním obchodních sdělení elektronickými prostředky a souvisejícím zpracováním osobních údajů pro účely zasílání Newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrzuji, že jsem si přečetl(a) Zásady zpracování osobních údajů, textu rozumím a souhlasím s ním, přičemž beru na vědomí práva zde uvedená, zejména právo na námitky proti provádění přímého marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít