Scéna z filmu Nadtrpaslík

Nadtrpaslík

Režie
Rok 
2003
Země
  • Česká republika
Délka
25min 
Zvukové stopy 
Titulky 

Adršpašsko-teplické skalní město se nalézá v někdejších Sudetech. Ročně sem přijíždějí tisíce německých turistů. Putujícího filozofa Zdeňka Neubauera, etnologa, trpaslíkologa, tajemníka Kruhu občanů ČR vyhnaných 1938 z pohraničí, bývalou starostku Teplic, jednu rodinu německé národnosti, stovky německých turistů a zaměstnance organizace, která se zabývá exhumováním těl padlých německých vojáků za druhé světové války, vměstnala režisérka do snímku probírajícího se rosolem neujasněných a stále v nezřetelném napětí se chvějících vztahů mezi Čechy a Němci. Její dehonestující pohled nás vtahuje do atmosféry hraničního prostředí, ve kterém se stýkají dvě kultury, kde králem je trpaslík a kde se Wagnerova hudba stává provždy komickou (...je ještě hodně Hitlera ve Wagnerovi?). Artefakt trpaslíka ztělesňuje podivný, převrácený svět s matnými obrysy apokalypsy – celý film před námi roste jako figurka, aby nás uvedla do odhalujícího se prostoru jiného národního mýtu. Jeho přítomnost ve většině záběrů je průběžným komentářem, ztělesněnou ironií dějin vztahu dvou národů.

Film bohužel není dostupný :(

V našem aktuálním programu ale objevíte další skvělé filmy.

Detaily

Portál DAFilms.cz je výsledkem tvůrčí spolupráce 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu sdružených do Doc Alliance. Naším cílem je posouvat hranice dokumentárního filmu, propagovat jeho rozmanitost a podporovat kvalitní autorské filmy.

Členové Doc Alliance

Chcete být pravidelně informováni o našem filmovém programu?

Odesláním registrace k Newsletteru souhlasím se zasíláním obchodních sdělení elektronickými prostředky a souvisejícím zpracováním osobních údajů pro účely zasílání Newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrzuji, že jsem si přečetl(a) Zásady zpracování osobních údajů, textu rozumím a souhlasím s ním, přičemž beru na vědomí práva zde uvedená, zejména právo na námitky proti provádění přímého marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít