Scéna z filmu Une ombre au tableau
Scéna z filmu Une ombre au tableau
Scéna z filmu Une ombre au tableau
Scéna z filmu Une ombre au tableau
Scéna z filmu Une ombre au tableau
Scéna z filmu Une ombre au tableau

Une ombre au tableau

Režie
Rok 
2008
Země
  • Francie
Délka
52min 
Zvukové stopy 
Titulky 

Syn navštíví matku v jejím ateliéru. Ta trpí chorobou podobnou Alzheimerově nemoci a nemůže dál malovat. Společně se rozhodnou začít znovu, i když i důvěrně známá gesta pomalu upadají v zapomnění. Mezi minulostí a současností se prolínají obrazy, kresby a záběry kamery.

Už nějakou dobu doprovázím své rodiče do nemocnice. Pomalu ale jistě si uvědomuji, že smrt již čeká za rohem. Náhle mi dochází, že už nemůžu ztratit jediný okamžik strávený v jejich společnosti. A zároveň přichází poznání, že člověk může ztratit i zcela základní dovednosti. Pocit spojení s matkou, který jsem znal z dětství, se pomalu vytratil. Zapomíná slova, ztrácí ponětí o čase a odvyká i základním pohybům. A jak paměť mé matky krok za krokem mizí, začínám poprvé v životě pociťovat potřebu ji natáčet.

Od diváka nečekáme soucit, nebereme na něj ohledy, nýbrž jím smýkáme po celou dobu onoho bezpochyby marného a snad i utopického boje, který nás však udržuje při životě. Film musí zachytit poslední pocity radosti i nevole, které je má matka schopna vyjádřit. Film vypráví o tom, že navzdory všem potížím a nesourodým gestům, činům a ústnímu vyjádření má matka neztrácí chuť do života v okolním světě.

Film zachycuje také paradox našeho vztahu: naše shledání se odehrává v rámci choroby, která znemožňuje řeč a s ní i komunikaci.

Ještěže máme obrazy ...

Film bohužel není dostupný :(

V našem aktuálním programu ale objevíte další skvělé filmy.

Detaily

Portál DAFilms.cz je výsledkem tvůrčí spolupráce 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu sdružených do Doc Alliance. Naším cílem je posouvat hranice dokumentárního filmu, propagovat jeho rozmanitost a podporovat kvalitní autorské filmy.

Členové Doc Alliance

Chcete být pravidelně informováni o našem filmovém programu?

Odesláním registrace k Newsletteru souhlasím se zasíláním obchodních sdělení elektronickými prostředky a souvisejícím zpracováním osobních údajů pro účely zasílání Newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrzuji, že jsem si přečetl(a) Zásady zpracování osobních údajů, textu rozumím a souhlasím s ním, přičemž beru na vědomí práva zde uvedená, zejména právo na námitky proti provádění přímého marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít