Scéna z filmu Vetřelci a volavky
Scéna z filmu Vetřelci a volavky
Scéna z filmu Vetřelci a volavky

Vetřelci a volavky

Režie
Rok 
2008
Země
  • Česká republika
Délka
26min 
Zvukové stopy 
Titulky 

Dokumentární film Vetřelci a Volavky mapuje plastiku z doby normalizace ve veřejném prostoru na sídlištích i v centru města. Za komunismu platil zákon, že 4% procenta z rozpočtu nové výstavby musí být použita na výtvarnou výzdobu. Film jednak popisuje tehdejší dobu a vztah sochařů k ní, ale hlavně se zabývá dnešním úpadkem veřejného prostoru a devastací těchto zajímavých plastik (často kvalitních sochařských prací), na které se nevztahuje žádná ochrana za strany města… Dnešním zastupitelům, potažmo developerům připadají betonové normalizační výstupy ošklivé, tak mnohdy poničenou sochu rovnou odstraní a panelák raději obdaří novou, pistáciově zelenou fasádou a sedlovou střechou. Proč změnu doby vždycky odnáší nevinné sochy?

Detaily

Portál DAFilms.cz je výsledkem tvůrčí spolupráce 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu sdružených do Doc Alliance. Naším cílem je posouvat hranice dokumentárního filmu, propagovat jeho rozmanitost a podporovat kvalitní autorské filmy.

Členové Doc Alliance

Chcete být pravidelně informováni o našem filmovém programu?

Odesláním registrace k Newsletteru souhlasím se zasíláním obchodních sdělení elektronickými prostředky a souvisejícím zpracováním osobních údajů pro účely zasílání Newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrzuji, že jsem si přečetl(a) Zásady zpracování osobních údajů, textu rozumím a souhlasím s ním, přičemž beru na vědomí práva zde uvedená, zejména právo na námitky proti provádění přímého marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít