Scéna z filmu Picture of Light
Scéna z filmu Picture of Light
Scéna z filmu Picture of Light
Scéna z filmu Picture of Light
Scéna z filmu Picture of Light

Picture of Light

Režie
Rok 
1994
Země
  • Kanada
Délka
83min 
Zvukové stopy 
Titulky 

Celovečerní dokumentární snímek PICTURE OF LIGHT (1994) přivádí filmový štáb za polární kruh, aby zde zachytil přírodní div polární záře. Ve filmu se pojí svědectví postav žijících v tomto zapadlém koutě světa se směšnými až absurdními pokusy štábu vypořádat se s extrémními podmínkami. Snímek se zamýšlí nad paradoxy zachycování přírodního divu jako je polární záře na celuloid. Aurora Borealis...nehmotná světla rozlévající barvy po obloze...přírodní obrazy, které jsou zvláštnější než všechny zvláštní efekty dohromady. Díky jejich vznešenosti a záhadnosti film spěje k naprosto nečekanému a nezapomenutelnému závěru, který se zamýšlí nad budoucností našeho vztahu k technologiím a přírodě v čím dál umělejším a „virtuálnějším“světě. Snímek PICTURE OF LIGHT získal cenu za nejlepší film, nejlepší kameru a nejlepší scénář na festivalu Hot Docs v Torontu, cenu „La Sarraz Prize“ na Mezinárodním filmovém festivalu v Locarnu, hlavní cenu na Mezinárodním festivalu Figueira da Foz, a cenu „Award for Excellence“ na Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů v japonské Yamagatě. John Powers z Vogue Magazine o filmu napsal: „Mimořádné filmové dílo. V době, kdy se vizionářský moment objevuje tak v jednom filmu ze sta, jimi snímek Petera Mettlera PICTURE OF LIGHT přímo hýří...Je to film, který vás zavede někam, kde jste ještě nebyli.“

Detaily

Portál DAFilms.cz je výsledkem tvůrčí spolupráce 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu sdružených do Doc Alliance. Naším cílem je posouvat hranice dokumentárního filmu, propagovat jeho rozmanitost a podporovat kvalitní autorské filmy.

Členové Doc Alliance

Chcete být pravidelně informováni o našem filmovém programu?

Odesláním registrace k Newsletteru souhlasím se zasíláním obchodních sdělení elektronickými prostředky a souvisejícím zpracováním osobních údajů pro účely zasílání Newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrzuji, že jsem si přečetl(a) Zásady zpracování osobních údajů, textu rozumím a souhlasím s ním, přičemž beru na vědomí práva zde uvedená, zejména právo na námitky proti provádění přímého marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít