Scéna z filmu Kommunalka
Scéna z filmu Kommunalka
Scéna z filmu Kommunalka
Scéna z filmu Kommunalka

Kommunalka

Režie
Rok 
2008
Země
  • Francie
Délka
90min 
Zvukové stopy 
Titulky 

„Někdo mi kopal do dveří u ložnice – s trhnutím jsem se probudil. Byly čtyři hodiny ráno. Byli to dva chlapíci s lahví vodky, kteří trvali na tom, že se musíme seznámit. Jejich pokoj byl až na konci chodby. Po cestě jsme natrefili na stařenu, která noc co noc nemůže spát. Mávla rukou, jako by říkala: nemějte strach, střežím to tu ve dne v noci. Po dvou třech hodinách více či méně přerývané konverzace jsem odešel z pokoje svých sousedů a šel jsem si udělat snídani do komunální kuchyně. Začal jsem si smažit omeletu na plynovém sporáku, když tu jsem si uvědomil, že stojím u špatného hořáku. Každý tu má používat jen své vlastní věci – utěrky, ručníky, příbory, pánve, dokonce i záchodové prkénko. Kromě bytu není v téhle komunálce vlastně společného vůbec nic. A běda tomu, kdo se dotkne sporáku svého bližního. To už na mě zírala jedna zdejší obyvatelka, pětašedesátiletá ženština v růžové květované zástěře a sešmajdaných pantoflích, a tak jsem rychle přesunul pánev na správný hořák.“ Úryvek z knihy Kommunalki vydané v nakladatelství Actes Sud.

Detaily

Portál DAFilms.cz je výsledkem tvůrčí spolupráce 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu sdružených do Doc Alliance. Naším cílem je posouvat hranice dokumentárního filmu, propagovat jeho rozmanitost a podporovat kvalitní autorské filmy.

Členové Doc Alliance

Chcete být pravidelně informováni o našem filmovém programu?

Odesláním registrace k Newsletteru souhlasím se zasíláním obchodních sdělení elektronickými prostředky a souvisejícím zpracováním osobních údajů pro účely zasílání Newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrzuji, že jsem si přečetl(a) Zásady zpracování osobních údajů, textu rozumím a souhlasím s ním, přičemž beru na vědomí práva zde uvedená, zejména právo na námitky proti provádění přímého marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít