Scéna z filmu Tři komnaty melancholie
Scéna z filmu Tři komnaty melancholie
Scéna z filmu Tři komnaty melancholie

Tři komnaty melancholie

Režie
Rok 
2004
Země
  • Finsko
Délka
111min 
Zvukové stopy 
Titulky 

Dětská vojenská akademie v ruském Kronstadtu, ulice rozbombardovaného Grozného a ingušský uprchlický tábor, to jsou tři komnaty, v nichž žijí chlapci a dívky, kterým čečenská válka ukradla dětství.

Desetiletý Míša a o rok starší Kolja se na vojenské akademii v Kronstadtu poblíž Petrohradu učí pochodovat, salutovat, rovnat oblečení do komínků a také bojovat se zbraní v ruce. Nepřítelem číslo jedna jsou pro ně čečenští teroristé. Komnata druhá: byt v rozbombardovaném Grozném. Tři malé děti se s pláčem loučí se svou nemocnou matkou, která už se o ně nemůže starat. Ujímá se jich Hadžihat, žena, která už adoptovala více než sedmdesát sirotků a nezaopatřených dětí. Odváží je do třetí komnaty, uprchlického tábora v Ingušsku. Většinu z nich našla na ulici: například dívku, kterou ve dvanácti letech několikrát znásilnili ruští vojáci a jež o několik měsíců později potratila. Budoucí kadeti z Kronstadtu jsou odhodláni vymýtit čečenský terorismus, aby se již nikdy neopakovala tragédie z Beslanu. Sirotci v ingušském táboře se upínají k islámu a všechno ruské nenávidí. Čečenský konflikt nejenže stál mnoho lidských životů, ale těmto dětem navíc vzal dětství. Známá režisérka Pirjo Honkasalová získala za emocionálně působivý snímek, citlivě kombinující detailní záběry dětských tváří s výtvarně poskládanými kompozicemi, cenu Amnesty International na loňském ročníku filmového festivalu IDFA v Amsterodamu. (Jeden svět)

Film bohužel není dostupný :(

Omlouváme se, ale tento titul není ve vaší zemi k dispozici.

Detaily

Portál DAFilms.cz je výsledkem tvůrčí spolupráce 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu sdružených do Doc Alliance. Naším cílem je posouvat hranice dokumentárního filmu, propagovat jeho rozmanitost a podporovat kvalitní autorské filmy.

Členové Doc Alliance

Chcete být pravidelně informováni o našem filmovém programu?

Odesláním registrace k Newsletteru souhlasím se zasíláním obchodních sdělení elektronickými prostředky a souvisejícím zpracováním osobních údajů pro účely zasílání Newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrzuji, že jsem si přečetl(a) Zásady zpracování osobních údajů, textu rozumím a souhlasím s ním, přičemž beru na vědomí práva zde uvedená, zejména právo na námitky proti provádění přímého marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít