Scéna z filmu Jsem pro lidskou tvář
Scéna z filmu Jsem pro lidskou tvář
Scéna z filmu Jsem pro lidskou tvář

Jsem pro lidskou tvář

Režie
Rok 
1969
Země
  • Česká republika
Délka
6min 
Zvukové stopy 

Film Jsem pro lidskou tvář o třetí živé pochodni z roku 1969 Evženu Plockovi natočili jihlavští filmaři Roman Furst a Karel Tomek a pak jej dokázali včas a na dlouhou dobu normalizace skrýt. Film ještě stihl vyhrát v roce 1969 okresní a krajskou soutěž amatérských filmů.

Sebeobětování Evžena Plocka můžeme hodnotově srovnávat s činem Jana Palacha a Jana Zajíce. Byl to zkušený politik, člen a funkcionář KSČ, významný představitel reformního křídla, usilujícího o demokratizaci československé společnosti v duchu Pražského jara roku 1968. Byl jednoznačným odpůrcem okupace vojsky Varšavské smlouvy a vzorem politika, který se přihlásil k osobní odpovědnosti za politickou porážku. Zklamání nad politickou porážkou proměnil v záměrný protest a zároveň výzvu k vytrvání v politickém zápase. Jeho sebeobětování bylo jedním z významných kroků na cestě k pozdějšímu procesu obnovování nezávislého a svobodného Československa na občanských základech.
Jeho pohřbu se účastnilo na 5 000 lidí, stejně tolik v roce 1990 při odhalení jeho památníku na jihlavském náměstí.

Detaily

  • Originální název
    Jsem pro lidskou tvář
  • Režie
  • Kamera
    Karel Tomek
  • Délka
    6 min (1-15 min.)
  • Rok
    1969
  • Země
    • Česká republika

Portál DAFilms.cz je výsledkem tvůrčí spolupráce 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu sdružených do Doc Alliance. Naším cílem je posouvat hranice dokumentárního filmu, propagovat jeho rozmanitost a podporovat kvalitní autorské filmy.

Členové Doc Alliance

Chcete být pravidelně informováni o našem filmovém programu?

Odesláním registrace k Newsletteru souhlasím se zasíláním obchodních sdělení elektronickými prostředky a souvisejícím zpracováním osobních údajů pro účely zasílání Newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrzuji, že jsem si přečetl(a) Zásady zpracování osobních údajů, textu rozumím a souhlasím s ním, přičemž beru na vědomí práva zde uvedená, zejména právo na námitky proti provádění přímého marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít