Scéna z filmu Vítejte v Oránii
Scéna z filmu Vítejte v Oránii
Scéna z filmu Vítejte v Oránii

Vítejte v Oránii

Režie
Rok 
2012
Země
  • Německo
Délka
94min 
Zvukové stopy 
Titulky 

Orania je malá oblast uprostřed Jihoafrické republiky. Opuštěné místo daleko od civilizace si pro svůj domov vybrala skupina bílých Afrikánců, potomků evropských přistěhovalců, kteří se rozhodli vzdorovat představě země jako „duhového národa“. Žárlivě si střeží svébytnou kulturu, žijí podle svých pravidel, prakticky nezávisle na státu, jehož územím jsou obklopeni. Vytvořili si dokonce i vlastní měnu, postavili přepychové domy s bazény. Skupinu rozšiřují o další „etnicky čisté“ členy, kteří jsou rozladěni ztrátou výsostného společenského postavení po pádu apartheidu. Rostoucí kriminalita a nezaměstnanost v okolních částech země, ale i touha po vlastní kulturní identitě drží uzavřenou komunitu pohromadě. Dokument pátrá po kořenech tohoto sociálního experimentu, který pod zástěrkou práva na sebeurčení a zachování tradic skrývá otevřená diskriminace. (Jeden svět)

Detaily

Portál DAFilms.cz je výsledkem tvůrčí spolupráce 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu sdružených do Doc Alliance. Naším cílem je posouvat hranice dokumentárního filmu, propagovat jeho rozmanitost a podporovat kvalitní autorské filmy.

Členové Doc Alliance

Chcete být pravidelně informováni o našem filmovém programu?

Odesláním registrace k Newsletteru souhlasím se zasíláním obchodních sdělení elektronickými prostředky a souvisejícím zpracováním osobních údajů pro účely zasílání Newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrzuji, že jsem si přečetl(a) Zásady zpracování osobních údajů, textu rozumím a souhlasím s ním, přičemž beru na vědomí práva zde uvedená, zejména právo na námitky proti provádění přímého marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít