Scéna z filmu Mentální troglodyt

Mentální troglodyt

Režie
Rok 
2013
Země
  • Česká republika
Délka
22min 
Zvukové stopy 

Mentální troglodyt je osobním filmovým komentářem k volbě prezidenta ČR v roce 2013. Rozhodování mezi jedním či druhým kandidátem je spíše rámcovou kulisou. Pozornost je věnována konfrontaci dvou politických postojů. Nutnost zvolit jednoho kandidáta ze dvou, nebo možnost nevolit, nevybrat si nikoho. Ve hře je otázka způsobů politické angažovanosti i její limity. Film však vychází z rétoriky samotné. Přepjatý jazyk situace volby, jeho až směšná fatalita vytváří dojem zpátečnické cykloidy. I v jejím rytmu se navrací bezstarostná procházka matky s dětmi. Jak skutečně může volba prezidenta ovlivnit budoucnost našich životů? Jak se každodennosti dotýká náš prezident? Ukazuje se, že rétorika, kterou se oba byť rozdílné postoje zmocňují situace, se ocitá v pasti. Je až příliš sepjatá se svým protějškem, jehož uměle vyživovanou monstrozitu může pro tento případ vykoupit jenom Otesánek.

Detaily

Portál DAFilms.cz je výsledkem tvůrčí spolupráce 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu sdružených do Doc Alliance. Naším cílem je posouvat hranice dokumentárního filmu, propagovat jeho rozmanitost a podporovat kvalitní autorské filmy.

Členové Doc Alliance

Chcete být pravidelně informováni o našem filmovém programu?

Odesláním registrace k Newsletteru souhlasím se zasíláním obchodních sdělení elektronickými prostředky a souvisejícím zpracováním osobních údajů pro účely zasílání Newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrzuji, že jsem si přečetl(a) Zásady zpracování osobních údajů, textu rozumím a souhlasím s ním, přičemž beru na vědomí práva zde uvedená, zejména právo na námitky proti provádění přímého marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít