Scéna z filmu Návraty/Returns

Návraty/Returns

Režie
Rok 
2014
Země
  • Slovensko
Délka
10min 
Zvukové stopy 
Titulky 

„Moje manželka Lidka je Američanka, naši synové Myko a Marko jsou také Američani. Prarodiče mých synů jsou Slováci a Ukrajinci. Můj starší Myko bude hrát v létě lakros za slovenský národní tým. Děda Michal si přeje, aby se mladší vnuk Marko naučil hrát slovenské lidové písničky na saxofon. Minulý rok studoval Myko ve Lvově na Ukrajině, kde se naučil, jak napsat svoje jméno v azbuce, Marko byl s Lidkou v Karpatech na Ukrajině, odkud potom přijeli do Bratislavy. No a bydlíme v Syracuse ve státu New York. Pokouším se o to, aby moji synové věděli o jejich „terra firma“ i na druhé straně oceánu, je však na nich, co jim bude blízké. Vždy jsem rád, když to cítí správným způsobem. Mám takovou pěknou příhodu, když jsme před pár lety byli ve Vištuku u Marka Šulíka, na dvoře jsme si opékali slaninku a když jsme se večer modlili, můj Myko povídal: „Pane Bože, děkuji ti, žes vynalezl slaninku!“ Moji synové jsou Američani, ale to jim nebrání v tom, aby se cítili také jako Slováci či Ukrajinci. A zatímco naši sousedé v létě jezdí na Cape Cod, my se v létě trmácíme do Bratislavy nebo do Kryvorinye.“


Co je to „Slovensko“? Jak vysvětlit pojem „Slovensko“ neznámému cizinci, návštěvníkovi z jiné planety, v horizontu posledních 20 let? Jaký je genetický či programovací kód softwaru „Slovensko“? Jak se používá, jak se mění?

Slovensko 2.0 je film o dvaceti letech samostatného Slovenska očima deseti režisérů. Skládá se z deseti desetiminutových filmů různých žánrů – od hraného přes animovaný, dokumentární až po experimentální film. Deset režisérských osobností širokého generačního, názorového a žánrového spektra – Juraj Herz, Martin Šulík, Peter Kerekes, Zuzana Liová, Mišo Suchý, Ondrej Rudavský, Iveta Grófová, Peter Krištúfek, Viera Čákanyová a Miro Jelok – odpovídá na otázku: Co je to Slovensko?

Výsledkem je unikátní umělecká reflexe moderních dějin země a zároveň reflexe slovenské kinematografie v jejích různých podobách.

Film bohužel není dostupný :(

Omlouváme se, ale tento titul není ve vaší zemi k dispozici.

Detaily

Portál DAFilms.cz je výsledkem tvůrčí spolupráce 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu sdružených do Doc Alliance. Naším cílem je posouvat hranice dokumentárního filmu, propagovat jeho rozmanitost a podporovat kvalitní autorské filmy.

Členové Doc Alliance

Chcete být pravidelně informováni o našem filmovém programu?

Odesláním registrace k Newsletteru souhlasím se zasíláním obchodních sdělení elektronickými prostředky a souvisejícím zpracováním osobních údajů pro účely zasílání Newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrzuji, že jsem si přečetl(a) Zásady zpracování osobních údajů, textu rozumím a souhlasím s ním, přičemž beru na vědomí práva zde uvedená, zejména právo na námitky proti provádění přímého marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít