Scéna z filmu Pravidla hry

Pravidla hry

Režie
Rok 
2014
Země
  • Slovensko
Délka
10min 
Zvukové stopy 
Titulky 

„Narodil jsem se tu a žil jsem tu v období komunismu. Potom jsem emigroval, takže jsem se trošku odtrhl od tohoto světa. Ale je to jeden z mých domovů. A rád se sem vracím. Pro film jsem si zopakoval dějiny Slovenska. Není to však jen film o Slovensku, rád se dívám na univerzálnější věci a všude a vždy je hrstka lidí, kteří manipulují světem, kteří udávají naplánované vize lidem pod nimi. Můj film končí neutrálně. Jako by se pouštěl nový film, který nikdo nevidí, oko sleduje diváky. To, jak „film“ skončí, tedy záleží na nás samotných. My tvoříme realitu. Každý jenom nadává a stěžuje si a já vím, že je těžké začít od sebe, ale my všichni jsme zodpovědní za to, jak se tu žije a bude žít.“


Co je to „Slovensko“? Jak vysvětlit pojem „Slovensko“ neznámému cizinci, návštěvníkovi z jiné planety, v horizontu posledních 20 let? Jaký je genetický či programovací kód softwaru „Slovensko“? Jak se používá, jak se mění?

Slovensko 2.0 je film o dvaceti letech samostatného Slovenska očima deseti režisérů. Skládá se z deseti desetiminutových filmů různých žánrů – od hraného přes animovaný, dokumentární až po experimentální film. Deset režisérských osobností širokého generačního, názorového a žánrového spektra – Juraj Herz, Martin Šulík, Peter Kerekes, Zuzana Liová, Mišo Suchý, Ondrej Rudavský, Iveta Grófová, Peter Krištúfek, Viera Čákanyová a Miro Jelok – odpovídá na otázku: Co je to Slovensko?

Výsledkem je unikátní umělecká reflexe moderních dějin země a zároveň reflexe slovenské kinematografie v jejích různých podobách.

Film bohužel není dostupný :(

Omlouváme se, ale tento titul není ve vaší zemi k dispozici.

Detaily

Portál DAFilms.cz je výsledkem tvůrčí spolupráce 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu sdružených do Doc Alliance. Naším cílem je posouvat hranice dokumentárního filmu, propagovat jeho rozmanitost a podporovat kvalitní autorské filmy.

Členové Doc Alliance

Chcete být pravidelně informováni o našem filmovém programu?

Odesláním registrace k Newsletteru souhlasím se zasíláním obchodních sdělení elektronickými prostředky a souvisejícím zpracováním osobních údajů pro účely zasílání Newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrzuji, že jsem si přečetl(a) Zásady zpracování osobních údajů, textu rozumím a souhlasím s ním, přičemž beru na vědomí práva zde uvedená, zejména právo na námitky proti provádění přímého marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít