Scéna z filmu Yumen
Scéna z filmu Yumen
Scéna z filmu Yumen

Yumen

Režie
Rok 
2013
Země
  • Spojené státy
  • Čína
Délka
65min 
Zvukové stopy 
Titulky 

Snímek zasazený do města Jü-men ležícího na vyprahlém severozápadě Číny, města duchů, v němž kdysi vzkvétala těžba ropy, vypráví útržky přízračného příběhu o hladových duších, neklidné mládeži, potulném umělci a osamělé ženě, z nichž všichni hledají mezilidský kontakt a kolektivní minulost v rozpadající se městské krajině. Ve filmu natočeném na 16mm kameru, který spadá částečně do kategorie „ruin porn“ a částečně do kategorie duchařského příběhu, se prolíná narativní gesto, performativní umění a socialistický realismus, a vzniká tak surová a překypující koláž, která si nejen pohrává s konvencemi a uniká žánrovým škatulkám, ale rovněž vzdává poctu mizejícímu životu/světu a upadajícímu médiu.

Detaily

Portál DAFilms.cz je výsledkem tvůrčí spolupráce 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu sdružených do Doc Alliance. Naším cílem je posouvat hranice dokumentárního filmu, propagovat jeho rozmanitost a podporovat kvalitní autorské filmy.

Členové Doc Alliance

Chcete být pravidelně informováni o našem filmovém programu?

Odesláním registrace k Newsletteru souhlasím se zasíláním obchodních sdělení elektronickými prostředky a souvisejícím zpracováním osobních údajů pro účely zasílání Newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrzuji, že jsem si přečetl(a) Zásady zpracování osobních údajů, textu rozumím a souhlasím s ním, přičemž beru na vědomí práva zde uvedená, zejména právo na námitky proti provádění přímého marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít