Srpen na Docalliancefilms.com - TICHO I – III

Série krátkých filmů spojených společným titulem a námětem přináší do programu Docalliancefilms vítané zpestření. Studenti filmové školy Andrzeje Wajdy, kteří jsou pod jednotlivými snímky podepsáni, dostali společné zadání. Tím bylo „ticho“.

Tématické celky bývají mezi diváky poměrně oblíbené, zejména proto, že už dopředu slibují jistou dávkou diváckého vzrušení z odhalování toho, jak si jednotliví tvůrci se zadaným tématem poradí. Motiv zadání či úkolu zpravidla také vybízí diváka, aby se i on zamýšlel nad tím, jak by sám na podobnou výzvu reagoval.

Vzhledem k tomu, že se Ticho skládá z filmů studentů, dalo by se očekávat, že i v tomto případě srovnávání a odhalování bude nakonec více uspokojující než samotné krátké filmy. Může to tak být i nemusí. Jak to u studentských snímků bývá, zaujmou více filmy s neotřelým dějem či překvapivou pointou, než snímky založené primárně na atmosféře, která se na malé ploše krátkometrážního formátu jen obtížně buduje. Často pak může nejvíce upoutat ten ze snímků, jenž půjde zcela proti našemu očekávání. V případě studentské série Ticho například ten, který nejlépe ilustruje, že filmy o tichu ticho nutně nevyžadují a že ticho nejintenzivněji „zazní“ tam, kde ho divák neočekává. Jako třeba hned v úvodním filmu první série. Na porodním sále se čeká hluk a křik, a proto ticho, která nastane v nepatřičný okamžik, ve chvíli, kdy bychom měli slyšet dětský křik, nás okamžitě vtahuje do výsostně dramatické situace.

Velice originální uchopení tématu nabízí i úvodní snímek třetí série. Student se na začátku filmu svěří se svým zadáním své babičce, a pak ji nechá na kameru nahlas přemýšlet o tom, jak vlastně ticho ukázat. Film se proměňuje v jemný a křehký portrét, ve kterém sama portrétovaná žena, byť promlouvá, nemlčí, bere na sebe sama podobu toho, co se v našich představách s tichem nerozdílně spojuje – jemnost, klid, důstojnost a soustředění.

Portál DAFilms.cz je výsledkem tvůrčí spolupráce 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu sdružených do Doc Alliance. Naším cílem je posouvat hranice dokumentárního filmu, propagovat jeho rozmanitost a podporovat kvalitní autorské filmy.

Členové Doc Alliance

Chcete být pravidelně informováni o našem filmovém programu?

Odesláním registrace k Newsletteru souhlasím se zasíláním obchodních sdělení elektronickými prostředky a souvisejícím zpracováním osobních údajů pro účely zasílání Newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrzuji, že jsem si přečetl(a) Zásady zpracování osobních údajů, textu rozumím a souhlasím s ním, přičemž beru na vědomí práva zde uvedená, zejména právo na námitky proti provádění přímého marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít